UMULIG Å ETTERPRØVE MODELLENE: Klimaforskere slettet rådata

Klimaforskerne ved University of East Anglia slettet rådataene til sine klimamodeller.

ISEN KRYMPER: Forskere hevder jordtemperaturen har steget med 0,8 grader de siste 157 årene, men rådataene er slettet.
 • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Det innrømmer nå universitetsledelsen, etter at de ble presset til å gi fra seg dataene under den engelske offentlighetsloven, the Freedom of Information legislation.

- Vi har ikke rådataene, kun de justerte verdiene, opplyser universitetet på sine hjemmesider.

I tillegg har universitetet også sendt ut en lengre pressemelding (ekstern lenke) hvor de tar for seg påstandene om at data ikke gjøres tilgjengelig for andre forskere og interesserte.

Ettersom dataene nå er slettet - etter sigende for å spare datalagringskapasitet - er det umulig for kolleger fra andre institusjoner å etterprøve grunnlaget for universitetets konklusjoner om økende temperatur på jordkloden siden 1850. Klimaenheten ved University of East Anglia - CRU - er ifølge Times Online en av verdens ledende innenfor beregninger av historisk klima, og deres bidrag var en av pilarene i rapportene fra FNs klimapanel.

Dataene ble samlet inn fra målestasjoner over hele verden, og deretter justert for ulike variabler. Mens rådataene er slettet, har universitetet beholdt de justerte dataene.

Øker mistiliten

Innrømmelsen av å ha slettet orgnialdata kommer bare en drøy uke etter at universitetet ble utsatt for et hackerangrep, hvor det ble stjålet flere tusen e-poster og andre dokumenter. Blant disse e-postene finnes det også eksempler på at klimaforskere - deriblant lederen for CRU, professor Phil Jones - har gitt uttrykk for at de ikke vil gi sine data til kritiske kolleger, som stiller spørsmålstegn ved deres konklusjoner.

Når disse dataene nå er slettet, vil det helt sikkert kunne gi blod på tann til de kritikerne som mener at e-postene og dokumentene fra University of East Anglia viser at klimaforskerne driver med "urent trav".

- CRU sier ganske enkelt, stol på oss. Så mye for å svare på spørsmål og debattere ved hjelp av vitenskap, sier professor Roger Pielke i miljøstudier ved universitetet i Colorado til Times Online (ekstern lenke).

Ikke ansvarlig

CRU-sjefen Phil Jones var ikke leder av avdelingen da de historiske dataene ble slettet på 80-tallet.

Men materialet har dannet grunnlaget for universitetets datamodeller, som konkluderer med at gjennomsnittstemperaturen på jorden har steget med 0,8 grader i løpet av de siste 157 årene.

For flere nyheter om finans, næringsliv og samfunn, les E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. - Klimamafiaen har fått alt for stor makt

 2. Klimaforsker trekker seg etter juksepåstander

 3. Betalt innhold

  Klimasjef tilbakeviser datajuks

 4. Betalt innhold

  – Klimaforskerne jukset ikke

 5. Betalt innhold

  Et spørsmål om tillit del 1