HØYRE: - Kristin må utvide bankgarantien

Regjeringen må sikre alle norske bankinnskudd, mener Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Publisert:

- Vi er i en situasjon hvor den europeiske bankkrisen rykker nærmere, og stor usikkerhet, gjør at man i denne situasjonen bør varsle at alle innskudd sikres, sier Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til E24.

Politikeren mener det ikke er noen andre muligheter enn å gi en garanti for innskuddene i nærmeste fremtid, til tross for at han har stor tillit til det norske banksystemet.

Les også: Høyre: Regjeringen tar ikke finanskrisen på alvor

- Jeg registrerer at flere nå varsler at de vil ta penger ut av banker og spre dem over flere institusjoner. Det skaper en ustabilitet i hele stystemet, og derfor mener jeg at regjeringen raskt bør varsle at de nå garanterer for beløp også over 2 millioner kroner, sier Sanner.

Han understreker garantien kun bør gjelde over en begrenset periode, inntil de største stabilitetsutfordringene er ryddet av veien. Men det er vanskelig å si når den verste stormen er overstått, påpeker Sanner.

Garanterer for Kaupthing-kunder

Torsdag morgen ble det klart at Bankenes sikringsfond går inn med 5 milliarder kroner i kriselån til Glitnirs norske filial for å sikre banken tilstrekkelig likviditet.

Kort tid etter kom beskjeden om som gjorde at også norske kunder i av den islandske storbanken Kautphing kan puste enda lettere, ettersom finansminister Halvorsen trer inn og sikrer innskuddene der.

- Jeg er innstilt på å sørge for at innskyterne i Kaupthings filial i Norge ikke skal miste innskuddene sine, sa Halvorsen under en tale på Sparebankforeningens årsmøte på Oslo Plaza, ifølge Reuters.

Brannslukking

Dette er feil måte å løse problemene på, mener Sanner. Å garantere innskuddene i enkeltbanker bidrar ikke stabilitet, og er kun brannslukking som ikke bidrar til en endeling løsning, forklarer Høyre-politikeren.

- Situasjonen rundt Glitnir illustrerer mitt poeng om at det er stor usikkerhet. Nå må beskjeden om at beløp over 2 millioner kroner sikres komme raskt fra regjeringen, fastslår Sanner.

Flere nyheter på E24.

Publisert: