Salmar-sjef Witzøe tror fornuft vil stanse lakseskatt

Salmars konsernsjef tror ikke på ekstraskatt, men er bekymret for at store investeringer i USA kan føre til Trump-toll på norsk laks.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
Infront TDN Direkt
Publisert:

Konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar tror politikernes fornuft vil råde og at det ikke blir noen grunnrenteskatt på sjømatnæringen.

– Dette er ikke måten å bygge landet på. Jeg har tillit til at norske politikere vil bygge landet. Kapitalen vil flytte. Vannkraft som det er ressursskatt på kan man ikke flytte ut av Norge, oljen i Nordsjøen kan ikke flyttes ut av landet, men produksjon av laks kan flyttes til andre land. Investeringene kan også flyttes ut av kysten av Norge, sier han til TDN Direkt torsdag.

Han påpeker at utvalget fikk i oppgave å finne ut hvor stor grunnrenteskatten skulle være, og ikke om det skulle være en grunnrenteskatt overhodet, og at det er derfor utvalget har kommet til konklusjonen de har gjort.

Frykter Trump-toll

På spørsmål om hvor volumveksten til Salmar skal komme de neste to-tre årene, svarer konsernsjef Gustav Witzøe at han lurer på det samme. Han ser et problem ved produksjon av atlantisk laks på land i USA.

– Min bekymring er at det åpner for produksjon av nordatlantisk laks på land i Amerika. Prismessig vil vi klare å konkurrere med dem, men hva kommer Trump til å si gitt at det har vært store investeringer i USA? Han kommer til å legge tariffer på norsk laks. Det samme skjedde i 1992, da de hevdet at norsk oppdrettsnæring var subsidiert gjennom lavere arbeidsgiveravgift, sier Witzøe til TDN Direkt.

Les også:

Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringenSalmar med solid resultatfall – venter litt høyere slaktevolum i 2020