Norges Bank holder styringsrenten på 0,5 prosent

Norges Bank kunngjorde torsdag at styringsrenten forblir på 0,5 prosent, men ekspertene spår at renten skal opp allerede neste måned.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro. Til venstre er direktør for pengepolitikk, Ida Wolden Bache, avbildet med sentralbanksjefen under en tidligere pressekonferanse.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Hovedstyret i Norges Bank har enstemmig besluttet å la styringsrenten ligge på 0,5 prosent, som ventet. Nyheten har dermed heller ikke sørget for noen utslag i kronekursen mot dollar og euro i de første minuttene etter at nyheten ble kjent.

Rentemøtet som nå er avholdt er et såkalt mellommøte, der sentralbanken ikke kommer med nye økonomiske prognoser i Pengepolitisk Rapport. Det forrige fulle rentemøtet ble avholdt i juni, og det neste er i september.

– Utsiktene og risikobildet synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en uttalelse, med henvisning til de vurderingene som ble gjort i juni.

Hovedstyret i Norges Bank konkluderte denne gangen med at «oppgangen i norsk økonomi ut til å fortsette om lag i tråd med bildet som ble presentert i juni».

Les også: Derfor ble det krangel om inflasjonsmålet

Les på E24+

Epoken med lave renter kan snart være over

Spår rentehopp om en måned

– Ved denne typen «mellomliggende» møter gjør hovedstyret så å si aldri noe med pengepolitikken med mindre noe helt ekstraordinært har hendt, skrev sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering torsdag morgen.

Både Handelsbanken og markedet ventet at sentralbanken ville holde renten uendret, men stadig flere peker på at en renteøkning kan komme i september. Det vil i så fall være første renteheving på over syv år.

– Vi fortsetter å forvente den første renteøkningen i september, som Norges Bank signaliserte i mars og juni, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kort kommentar etter rentenyheten.

Aamdal peker også på at markedet «i stor grad» har priset inn at det kommer en renteøkning på rentemøtet i september.

Neste rentebeslutning og Pengepolitisk rapport offentliggjøres 20. september.

Tror inflasjonen vil øke

Samtidig som Norges Bank peker på at den underliggende prisveksten er lavere enn inflasjonsmålet på 2,0 prosent, så mener de også at «drivkreftene» i norsk økonomi tilsier at inflasjonen vil øke etter hvert.

Den ukorrigerte prisveksten er likevel høyere enn det Norges Bank ventet, og sentralbanken peker på at dette skyldes «i hovedsak høyere strømpriser». Konsumprisindeksen steg til 3,0 prosent i juli, mens kjerneinflasjonen (der endringer i energipriser og avgiftsendringer tas ut) var på 1,4 prosent.

Norges Banks hovedstyre peker på at man siden forrige rentemøte har sett at varekonsumet falt i juni, at boligprisene har økt litt som ventet, at industriproduksjonen har økt i andre kvartal og at oljeprisen er lite endret.

Samtidig som arbeidsledigheten har falt litt til 3,8 prosent, er sysselsettingsveksten noe lavere enn sentralbanken har spådd.

Les også

Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

Les også

Renteoppgangen rykker nærmere

Les også

Disse ligger foran deg i løypa, Olsen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank holder styringsrenten uendret

  2. Norges Bank varsler renteøkning i juni

  3. Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent

  4. Norges Bank varsler sannsynlig renteheving i september

  5. Rentefasit i Norge og USA denne uken: – Støvet har ikke lagt seg