Regjeringsskifte i India: - Klart positivt på sikt

Markedene elsker mannen som ligger an til å blir Indias neste statsminister. Men det kan ta tid å få gjennomført alle reformene, advarer strateg.

GOD STEMNING: Tilhengere av Bharatiya Janata Party (BJP) feiret fredag et solid valgresultat.

ADNAN ABIDI
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Opposisjonskandidaten Narendra Modi blir den neste statsministeren i India, og det med den høyeste oppslutningen på flere tiår.

Dette viser de siste resultatene fra verdens største valg.

Les også

Modi ligger an til valgseier i India

Modis parti Bharatiya Janta Party (BJP) ligger an til alene å sikre seg flertall i parlamentets underhus, hvilket fikk markedene til å ta bølgen tidligere fredag.

VALGVINNER: Narendra Modi.

Saurabh Das

Modi har gått til valg med en økonomisk og mer markedsliberal profil. Og ettersom meningsmålingene har tikket inn, har den indiske børsen tikket høyere.

Den indiske Sensex-indeksen har steget snaut 15 prosent det siste året og var på det meste opp 6,15 prosent til ny rekord da de første valgdagsresultatene forelå.

Den endte dagen opp 0,9 prosent.

- Markedet har vært positivt i hele år, sier strateg Sigrid Wilter Eriksson i Nordea til E24 og understreker at indiske aksjer har gitt betydelig meravkastning i forhold til både globale aksjer og aksjer i fremvoksende markeder.

Saken fortsetter under grafen...

Sensex-indeksen fredag.

Strukturelle utfordringer

BJP har lovet en rekke tiltak for å øke den økonomiske veksttakten, som har falt under fem prosent de siste to årene - ned fra nesten ti prosent før finanskrisen.

Les også

Mæland håper på handelsavtale med India

ETTERLYSER REFORMER: Strateg Sigrid Wilter Eriksson i Nordea.

Nordea

Dette inkluderer nedbygging av byråkrati og oppbygging av blant annet byer, høyhastighetstog og fiberoptisk internett, ifølge Bloomberg.

Sigrid Wilter Eriksson minner om at India fremdeles har store strukturelle utfordringer.

- Inflasjonen er høy, og de har underskudd på både driftsbalansen og budsjettbalansen. Modi har ikke mye midler å bruke med en gang, sier hun.

Strategen mener imidlertid at det er gledelig at Modi nå ser ut til å få parlamentsflertallet i ryggen.

- Det vil kunne gi en ganske slagkraftig regjering, og det er veldig positivt. India er underinvestert, og svak investortillit har ødelagt investeringssykelen. Dette har ført til at veksten nesten er halvert.

Dersom tilliten gjenopprettes, mener Eriksson at Modi kan få gjennomført store - og sårt tiltrengte - reformer.

- Han er svært reformvillig, og det er annerledes enn Kongresspartiet, som har sittet i flere perioder. Han har en annen tilnærming, er mer investorvennlig og på lang sikt er dette klart positivt, for reformene trengs.

Får spillerom

Også seniorforsker Francesca Refsum Jensenius ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt understreker betydningen av at BJP får flertall.

- Mange har trodd at Modi ikke ville kunne gjøre så mye, fordi BJP ville måtte gå i koalisjon med flere andre. Men nå ser det ut til at de får flertall i underhuset alene, så da kommer de til å få stort spillerom i parlamentet.

Basert på Modis tidligere politiske karriere mener hun at det er grunn til å tro at han først vil ta tak i større symbolsaker, men påpeker at valgløftene har vært vage.

- Erfaringen fra da han var delstatsminister, er at han har fokusert på å få på plass infrastrukturen for å legge til rette for næringslivet. Blant annet har han bygget veier og sørget for stabil elektrisitet til byene. Han har også gitt skattefordeler til industri som har slått seg ned i området hans. Det er nærliggende å tenke seg lignende tiltak når han nå kommer til makten i Delhi, sier hun.

- Stort potensiale

Sigrid Wilter Eriksson i Nordea forteller at de er nøytralvektet indiske aksjer i sin portefølje.

- Vi har sett at oppgangen har vært drevet av sentiment og forventninger om at Modi kom til å vinne. Samtidig har de indiske målingene før valgene dårlig historikk, sier hun.

Strategen ønsker å se tegn på at Modi leverer som lovet før de jekker opp sin anbefaling.

- På lang sikt er det stort potensiale i indiske aksjer. India har gunstig demografi og en stor arbeidsstyrke, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

  1. Regjeringsskifte i India

  2. Modi fikk en varm velkomst i New Delhi

  3. Slik kan India bli verdens nye økonomiske vekstmotor

  4. Hellige kyr kan gi trøbbel for milliardindustri

  5. For første gang på 150 år er India større enn Storbritannia