KVARTALSTALL PÅ TIRSDAG: Venter kjempeunderskudd for SAS

Analytiker venter nye sparetiltak fra SAS når årsresultatet presenteres tirsdag.

Publisert:

- Jeg tror SAS må bokføre tap på opp mot 5,6 milliarder svenske kroner (4,7 milliarder norske kroner) i 2008, sier SAS-analytiker i danske Sydbank Jacob Pedersen til E24.

Han mener Spanair og AirBaltic må ta det meste av skylden for dette, og at begge disse nå er solgt unna er positivt for fremtidsutsiktene.

SAS legger frem sine tall for fjerde kvartal og hele 2008 tirsdag morgen. E24 dekker tallene

- Spanair har vært en ekstremt dyrekjøpt erfaring for SAS. De burde solgt det for ett år siden da de først planla å gjøre det. Salgstidspunktet er det verst tenkelige, men de var uansett nødt til å kvitte seg med selskapet nå, mener Pedersen, som tror rundt 5 milliarder kroner av tapet skyldes de to selskapene.

SAS meldte før helgen om sluttføringen av Spanair-salget. Selskapet ble solgt for én fattig euro, og i tillegg ble SAS sittende igjen med en del av gjelden. Regnskapsmessig påfører Spanair SAS et tap i fjerde kvartal på 712 millioner svenske kroner.

Flere sparetiltak og oppsigelser

Pedersen regner med at SAS-ledelsen vil presentere flere sparetiltak under resultatfremleggelsen torsdag, og er spent på hva som vil komme frem rundt restruktureringer i selskapet.

- Vi kjenner jo bare til hvordan de skal spare de 1,5 milliardene kronene som kom ut av avtalene med fagforeningene. Det vil komme mer og flere detaljer i morgen, sier han.

- Konsernsjef Mats Jansson har anslått ytterliggere 2,5 milliarder kroner i kostnadskutt?

- Jeg tror dette kan komme opp mot 3,5 milliarder kroner.

- Vil det være mulig å gjøre dette uten at ansatte må gå?

- Nei. Dette er ikke mulig å gjøre uten å si opp folk, og det vil angå alle. Flykapasiteten er allerede kuttet med 10 prosent og det vil komme mer. Da må noen gå, mener Pedersen.

I forrige uke bekreftet nok en gang den tyske flygiganten Lufthansa sin interesse for å overta det skandinaviske flyselskapet.

- Under de rette betingelsene er SAS interessant, sa selskapets tidligere konsernsjef Jürgen Weber til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Han la til at Lufthansa vil fortsette å investere i andre flyselskap for å fastholde sin posisjon i et globalt flymarked i krise.

Vil avvente

Flyanalytiker Lars Heindorff i ABG Sundal Collier har ingen tro på at det vil bli presentert noe bud fra Lufthansa på SAS' pressekonferanse i forbindelse med resultatfremleggelsen tirsdag, tross styremøtet mandag.

- Nei, jeg vil bli veldig overrasket om det skulle komme noe slikt fra noe hold. Det er for tidlig. Siden det fortsatt er en god mulighet for at selskapet ikke vil klare seg på egenhånd, vil mulige oppkjøpskandidater avvente, sier han og minner om at det var nettopp dette Lufthansa gjorde da de tok over Swiss Air.

Heindorff forventer et resultat før skatt for hele 2008 på minus 530 millioner svenske kroner, mens Pedersen venter seg - 679 millioner.

Inkluderes tapet i Spanair tror Pedersen SAS vil presentere et tap på nær 5,6 milliarder kroner, men forventingene for 2009 og 2010 er mer lystige.

- Jeg tror på et resultat før skatt i 2009 på 293 millioner kroner og 1,2 milliarder kroner i 2010, sier han.

Les også: Salget av Spaniar i boks

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om