Mannen som spådde finanskrisen med nye advarsler: - Sentralbankene har skapt en tikkende bombe

Noruiel Roubini er ute med nye dommedagsprofetier.

COME COME ECONOMIC BOMB?: Professor Nouriel Roubini mener sentralbankenes respons etter finanskrisen har skapt en tikkende bombe. Her sammen med IMF-sjef Christine Lagarde under et møte i Dresden i mai.

Fabrizio Bensch/
Publisert:,

I en kronikk i den britiske avisen The Guardian, fillerister professor i økonomi Nouriel Roubini sentralbankenes medisin etter finanskrisen i 2008.

Han mener det kan ende i en aksjeboble som sprekker - og ny økonomisk krise.

Roubini fikk kallenavnet «Dr. Doom» - «doktor undergang» på norsk - etter at han forutså blant annet finanskrisen. Han er kjent for sine pessimistiske analyser og hva-var-det-jeg-sa-holdning.

Siden 2008 har sentralbanker verden rundt pumpet inn enorme pengemengder i markedet, noe som har sendt pengemarkedsrentene ned mot, og under, null.

Basispengemengden – penger lånt til bankene fra sentralbanken – har i enkelte tilfeller firedoblet seg.

Dette har igjen holdt lange og korte renter nede, og bremset svingningene i aksjemarkedet, skriver professoren.

Les også

Nå spår også «Dr. Doom» oppgang

Flere sjokk

Roubini mener at dette har skapt et paradoks: På den ene siden har pengepolitikken oversvømmet markedet med penger. På den andre siden har flere mindre sjokk hintet om at markedet er svært lite likvid (har betalingsevne, red.anm.).

Han trekker frem flere eksempler:

Les også

Tre amerikanske «økonomi-guruer» advarer mot boligsprekk i Norge

Bjellesauer

Dette har ifølge professoren sådd tvil om de likvide markedene er likvide nok.

– For det første står algoritmebaserte roboter og høyfrekvenshandler for en større del av handlene i aksjemarkedet. Dette har ført til at handlene i det amerikanske aksjemarkedet er konsentrert til starten av dagen, og til den siste timen, når robotene er aktive. Resten av dagen er det lite aktivitet, skriver Roubini.

– Sentralbankenes etablering av makrolikviditet har presset rentene ned og redusert volatiliteten. Men det har også ført til bjellesau-tankegang – forsterket av robothandler, og flere investeringer i et illikvid obligasjonsmarked, mens strammere regulering gjør at tidligere market-makers holder seg unna.

Les også

«Dr. Doom» spår knallhard krasjlanding i aksjemarkedet

Bundet på ryggen

Når det da kommer overraskelser som oljeprishopp eller renteoppgang kommer, vil reprisingen av renter og obligasjoner være brå og dramatisk, siden «alle» sitter med de samme kortene på hendene.

Siden mange er invester i illikvide investeringer, og de forhenværende markedsplassene ikke lenge er der, må de selge unna eiendeler i full fart.

«Denne kombinasjonen av makrolikviditet og mangel av markedslikviditet er en tikkende bombe. Foreløpig har det ført til volatile flash-krasj med plutselige endringer i obligasjonsrenten og i aksjemarkedet. Over tid, jo lenger sentralbankene fortsetter med å trykke penger for å glatte over kortsiktig volatilitet, jo mer blåser de opp prisbobler i egenkapital, obligasjoner og andre markeder», skriver «Dr. Doom».

«Dette er det paradoksale resultatet av pengepolitikken som er ført etter finanskrisen. Makrolikviditet skaper oppgang og bobler, mens mangel på markedslikviditet vil før eller siden føre til at sprekk og kollaps», heter det videre fra Noruiel Roubini.