Advarer mot Huawei-kjøp: – Lar regjeringen det skje, har den ikke forstått sitt ansvar

Staten bør ta høyde for militære konflikter når teleselskapene kjøper utstyr til 5G-utbyggingen, mener professor, som ber regjeringen vike unna utstyr fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

HUAWEI: Logoen pryder et av takene i Oslo Sentrum, rett ved siden av Stortinget.
  • Sindre Hopland
Publisert:

Før helgen ble det kjent at en av Huaweis salgssjefer i Polen er siktet for spionasje i landet. Selskapet sparket den ansatte umiddelbart, og hevder personen har jobbet på egen hånd, skriver Reuters.

Tårnet av problemer vokser stadig for det kinesiske selskapet som håper å bygge ut 5G-nettet i Norge. Men etter at flere vestlige land har utestengt teknologigiganten, har også norske myndigheter uttalt at de må vurdere samarbeidet, og advarer teleoperatørene mot forhastede investeringer.

Flere statsråder i regjeringen mener Norge ikke bør ha en høy andel utstyr fra leverandører i land man ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, som for eksempel Kina.

Samferdselsdepartementet skal møte med Telenor, Telia og Ice i slutten av januar for å diskutere mulige innstramminger.

Overrasket

Professor i informasjonssikkerhet ved Universitetet i Oslo, Audun Jøsang, mener man ikke bør knytte sammen beslutningen om 5G-utbygging og Huawei-innkjøp i Norge, og saken i Polen.

Han er, uavhengig av spion-siktelsen, kritisk til Huawei-utbygging.

– Det er helt logisk at norske teleselskaper ikke kjøper utstyr fra Huawei av hensyn til rikets sikkerhet. Hvis regjeringen likevel lar det skje, mener jeg den ikke forstår sitt ansvar, sier han.

Les også

Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Han mener i utgangspunktet utstyr fra Huawei er ufarlig, men at staten må ta høyde for militære konflikter når man kjøper it-utstyr.

– I en hypotetisk krig må man anta at Kina beordrer Huawei til å fjernstyre våre telefonsentraler. Dermed bør vi ikke kjøpe utstyr fra land som vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, sier Jøsang.

Personen som ble arrestert i Polen hadde jobbet med salg spesielt rettet mot kunder i offentlig sektor, ifølge den polske tv-kanalen TVPinfo.

Ikke redd for Huawei

Forsker Karsten Friis leder NUPIs forskningsgruppe for sikkerhet og forsvar, og mener i likhet med Jøsang at man må skille mellom spion-siktelsen og 5G-debatten.

– Huawei gjør alt de kan for å fremstå så gjennomsiktige og åpne som mulig, så denne siktelsen er jo uheldig for selskapet, selv om at dette ikke endrer noe i saken om utbygging av 5G. Slik jeg forstår det, er det er ganske forskjellige saker, sier.

– Men tror du likevel norske politikere og andre beslutningstagere påvirkes av slike saker?

– Man blir nok kanskje påvirket av det, men det er ikke sikkert det er relevant. Det som faktisk er bra, er at norske myndigheter tenker sikkerhet på en ny og bedre måte.

Han mener alt tyder på en skjerping av svakheter som kan utnyttes i Norges kritiske infrastruktur.

Norges kanskje fremste Huawei-ekspert når det kommer til sikkerhetsfeltet er forsker Olav Lysne ved Simula. Han har skrevet en bok om det kinesiske selskapet, som flere av de andre ekspertene referer til overfor E24.

– Min anbefaling er det jeg kaller kontrollert diversifisering, at man velger utstyr fra forskjellige leverandører, og ikke gjør seg avhengig av én aktør, sier Lysne.

Da Norge bygget ut 4G-nettet kjøpte man i stor grad inn utstyr fra Huawei.

– Jeg ville vært bekymret hvis alt utstyret kom fra samme aktør, og vi må sørge for at utbyggingen av 5G ikke blir som den gjorde med 4G, men det betyr ikke at jeg er livredd for Huawei.

Les også

Justisminister Tor Mikkel Wara: – Vi deler Huawei-uroen i USA og Storbritannia

Kina: Slutt med fabrikkerte påstander

Huawei står ikke alene i stormen de befinner seg i, og får stadig beskyttelse av landet de påstås å spionere for – Kina.

Mandag kom kinesiske myndigheter med kraftig skyts mot alle som begrenser Huawei med sikkerhetsrisiko som årsak.

– Noen folk bruker grunnløse påstander om sikkerhetstrusler til å begrense kinesiske teknologiselskaper i utlandet. Vi ber om at disse fabrikkerte påstandene og uholdbare restriksjonen opphører, uttalte talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, ifølge Reuters.

Huawei har jobbet for å distansere seg fra den arresterte salgssjefen, og har i en uttalelse sagt at de selv ba om arrestasjonen av den tidligere ansatte.

Før personen jobbet i Huawei, hadde den ansatte stillingen som attaché for den kinesiske konsulatet i Gdansk fra 2006 til 2011.

– USA, ikke Kina, som har tuklet med utstyr


Og de norske ekspertene mener Kina har et poeng, for det er USA som har blitt tatt med buksene nede, da Snowden-dokumentene pekte på at amerikanske sikkerhetsmyndigheter blant annet hadde brukt Cisco-teknologi til spionasje.
– Man må husket at det i hovedsak er et amerikansk selskap som har blitt tatt for å tukle med selskapers utstyr, ikke kinesiske, sier Lysne i Simula.
NUPI-forsker Friis mener også at handelskrigen mellom USA og Kina heller ikke er ubetydelig i denne saken.
– Man bør ikke se seg blinde på Huawei-navnet. USA har jo handelspolitiske incentiver i denne saken.

Like før jul uttalte sikkerhetsdirektør i Huawei Norge, Tore Orderløkken, at mye av informasjonen i mediene ikke er basert på fakta.

– Vi følger alle regler og lov, og ville aldri latt noe som helst land påvirke våre produkter. Vi har levert produkter i Norge i 11 år uten at det har vært noen alvorlige sikkerhetshendelser, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

  2. Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

  3. Huawei mener det blir tøft for teleoperatørene å rettferdiggjøre kostnaden ved å ikke bruke deres 5G-utstyr

  4. Amerikanske anklager om «tyveribonus» hos Huawei ukjent i Norge

  5. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel