Trichet: - Varsellampene blinker

Den europeiske sentralbanksjefen ser varsellampene blinke rødt for stabiliteten i eurosonen.

BEKYMRET: Den europeiske sentralbanksjefen - Jean-Claude Trichet - er bekymret for den finansielle stabiliteten i eurosonen.
Publisert:

Gjeldskrisen som sveiper over Europa får varsellampene til Jean-Claude Trichet å blinke rødt.

Den europeiske sentralbanksjefen mener gjeldskrisen kan smitte de europeiske bankene.

- På et personlig nivå så vil jeg si ja, det blinker rødt, sa Trichet etter et styremøte i European Systemic Risk Board, som har fører tilsyn med det europeiske finansielle systemet, ifølge Bloomberg.

- Budskapet fra tilsynet er at koblingen mellom gjeldsproblemer og bankene er den største trusselen mot finansiell stabilitet i den europeiske unionen, sa han.

Ifølge Trichet - som er styreleder i tilsynet - ble ikke situasjonen i Hellas diskutert under møtet. EU kjemper for å unngå en repetisjon av finanskrisen som fulgte etter Lehman Brothers-kollapsen i 2008, som førte til at regjeringer i Europa satte til side fem billioner dollar for å støtte bankene.

- Smitteeffekt

I Frankrike sliter landets største bank - BNP Paribas - og rivalen Societe Generale voldsomt. De to storbankene står i fare for å få kredittvurderingen kuttet av ratingbyrået Moody's på grunn av deres investeringer i kriserammede Hellas.

Kredittratingbyrået Fitch uttalte forrige måned at tyske banker kan bli påvirket av Hellas-krisen.

- Den mest alvorlige trusselen for stabiliteten i EU stammer fra samspillet av sårbarheten i offentlige finanser i noen EU-land og banksystemet. Potensialet for smitteeffekten over hele EU-regionen og resten av verden er der, sa Trichet.

Beholdt styringsrenten

For to uker siden besluttet Trichet å ikke røre styringsrenten på 1,25 prosent i Den europeiske sentralbanken.

Han uttalte da at han var bekymret for inflasjonen i eurosonen.

I 2011 anslår han at inflasjonen vil ligge på mellom 2,5 og 2,7 prosent. Det er en oppjustering fra forrige gang, da sentralbanksjefen anslo inflasjon mellom 2,0 og 2,6 prosent.

LES OGSÅ: EU legger press på Hellas

Publisert: