Nytt rentehopp for Spania

En overraskende svak auksjon av spansk gjeld sprer frykt i kredittmarkedet.

UNDER PRESS: Spanske myndigheter må betale stadig mer for å låne. Her ses børsen i Madrid 10. august 2011.
Publisert:

Frykten for at Spania ikke vil være i stand til å betjene gjelden øker fra minutt til minutt i kredittmarkedet:

Da myndighetene torsdag avholdt en auksjon for å hente inn nye midler for å finansiere det offentlige forbruket, krevde investorene svært godt betalt for å låne til Spania.

- Svært overraskende

Det ble hentet inn 3,56 milliarder euro - rundt 27,8 milliarder kroner - under torsdagens auksjon. Gjelden har en løpetid frem til 31. januar 2022, og har dermed om lag ti års nedbetalingstid.

Renten myndighetene måtte ut med for å sikre seg lånene, kom på skyhøye 6,975 prosent. Det er langt over nivået man regner med at Spania vil være i stand til å betale på sikt.

- Dette er svært overraskende, og mye høyere enn vi ventet, sier Pål Ringholm, sjef for kredittanalyse i First Securities til E24.

Han mener det nå er et begrenset antall aktører som er villige til å kjøpe spansk og italiensk gjeld, utenfor de respektive landene.

- Det som tidligere var store, likvide markeder, med «risikofri rente», har nå tørket ut. Dermed øker renten til stadig nye høyder, sier Ringholm.

Les også: Økonomisk ulmebrann venter Spanias nye leder

Økt nervøsitet

I kjølvannet av auksjonen har nervøsiteten tiltatt i markedet, der investorene i økende grad er redd for at flere europeiske stater ikke skal klare å betjene gjelden i fremtiden.

Nyheten om at aktørene krevde nesten 7 prosent rente for å låne til spanske myndigheter har også før til at renten i annenhåndsmarkedet har gått opp for Spania:

Samtidig har avstanden mellom tiårige spanske og de antatt tryggere tyske statsobligasjoner økt til 4,93 prosentpoeng.

Les også: Denne grafen viser at Spania kan være det nye Italia

I etterkant av auksjonen ryktes det at Den europeiske sentralbanken (ESB) kjøper spansk statsgjeld i annenhåndsmarkedet i et forsøk på å hindre at renten blir for høy.

- Må kjøpe mer

Ringholm peker på at frykten for statlig mislighold har økt kraftig i løpet av høsten.

Han mener ESB må belage seg på å trappe opp kjøpene av statsobligasjoner, dersom man ønsker å bevare eurosamarbeidet i sin nåværende form.

- Med mindre man ønsker å redesigne eurosamarbeidet totalt, har man ikke noe annet valg enn å mellomfinansiere Italia, og muligens også Spania, sier analysesjefen.

Han foreslår også en løsning der ESB trykker penger, og kamuflerer dette ved å i praksisgjøre krisefondet EFSF om til en bank.

- Da kan man tilby at obligasjoner byttes mot cash hos sentralbanken. Det må imidlertid følges tett opp, og krever at landene må levere fortløpende oppdatering om den økonomiske utviklingen.

Les også:

Publisert: