BUDKRIGEN I GANG: Statoil tapte i Irak

Statoil tapte første runde i budkampen om oljereserver i Irak. Men nye bud kan komme. - Vi er ikke ferdige med Irak, sier Statoil.

VENTER PÅ UTVIKLING: Verdens største oljeselskaper er samlet i Irak for å by på landets gigantiske oljefelt. Her feltet Fakka sørøst for Bagdad.

ATEF HASSAN
 • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Forhandlere fra 44 internasjonale oljeselskaper er samlet i Bagdad fredag, og deltar nå i budrunden på nye irakiske oljekonsesjoner.

Som E24 som første medie meldte tirsdag, har også Statoil

OSE

STL

sendt en håndfull representanter til budrunden. Oljekjempen bød i 9-tiden på det gigantiske oljefeltet Halfaya sammen med russiske Lukoil, men tapte budkampen mot et konsortium ledet av kinesiske China National Petroleum Corporation (CNPC).

- Vi tapte denne runden, men vi lå marginalt bak vinnerbudet til CNPC, sier Statoils pressekontakt Kai Nielsen til E24.

Vinnerlaget som også bestod av franske Total og malaysiske Petronas bød 1,40 dollar per fat, og har som mål å produsere 535.000 fat pr dag.

Statoil og russerne bød ifølge Nielsen 1,53 dollar fatet, med et mål om å produsere 600.000 fat olje per dag.

- Ikke ferdige med Irak

Halfaya har estimerte oljereserver på 4,1 milliarder fat olje.

- Er dere skuffet?

- Vi skulle gjerne ha vunnet, men er samtidig tilfredse med at vi lå så tett på. Det viser at vi har en god forståelse av hvor budene ligger. Vi er ikke ferdige med Irak, sier Nielsen.

Om Statoil vil by på noen av de syv gjenværende feltene som auksjoneres bort fredag og lørdag, kan Nielsen naturlig nok ikke kommentere foreløpig. Han vil heller ikke si om Lukoil da eventuelt igjen vil være partneren.

- Men vi er til stede her nede, og skal være til stede gjennom hele auksjonen. Et nytt bud kan absolutt ikke utelukkes, sier Nielsen.

Les også:

Tapte i sommer

Statoil lyktes heller ikke i å sikre seg oljefelt i Iraks første oljeauksjon siden Saddam Hussein fall denne sommeren. En beslutning om Statoil faktisk ville by fredag, ble ikke tatt før auksjonen var i gang der og da.

Budrundene foregår ved at hvert konsortium legger en konvolutt med et bud i en glassbolle. Deretter åpnes alle konvoluttene i full offentlighet.

Shell og partneren Petronas vant klokken 08:55 budkrigen om det første feltet - gigantiske Majnoon inneholdende estimerte oljereserver på 12,6 milliarder fat olje.

Irak tilbyr til sammen ti oljekontrakter i auksjonen.

Regner med å tjene penger

Gevinsten ved suksess er 20-årskontrakter på oljeutvinning i landet med verdens tredje største kjente oljereserver.

Konkurransen om de irakiske feltene er beinhard, og Irakerne er ikke kjent for å tilby spesielt gunstige betingelser. Statoil-sjef Lund har likevel gjort det klart at Irak blir en "viktig langsiktig provins", og at Statoil ikke vil by om de ikke tjener penger på investeringen.

- Hvert enkelt prosjekt må være lønnsomt. Vi skal jo klare å komme inn på det på betingelser vi mener det går an å skape verdier på. Jeg er veldig lite opptatt av såkalte strategiske prosjekter som skal bli lønnsomme om ti år. Men det er klart at det er viktig for oss å ha et fotfeste i Midtøsten, sa Lund til E24 i november.

Mykner opp

Irakerne vil dessuten ventelig gi litt bedre betingelser enn i sommer. Oppmykningen i Irak har sammenheng med det store fallet i oljeprisene siden toppen på nær 150 dollar fatet i fjor sommer.

Prisfallet har gitt store utfordringer for Iraks statsbudsjett - og har økt presset på oljeministeren for å få opp produksjonen raskt.

E24 dekker Statoil i Irak:

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Irak vil bli verdens oljegigant

 2. Betalt innhold

  Tapte Irak-budrunde

 3. Statoil vant Irak-kontrakt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil sikret seg andel i kjempefelt i Sør-Irak

 6. Vant kampen om Irak-oljen