Tror Norges Bank blir første sentralbank til å sette opp renten

Sentralbanker verden over kuttet styringsrentene da viruset tok grep om verdensøkonomien. Nå venter økonomene rentehevinger - og Handelsbanken mener Norges Bank blir først ut.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen.
Publisert: Publisert:

Handelsbanken publiserte onsdag sin rapport om de globale økonomiske fremtidsutsiktene.

I rapporten spår bankens makroøkonomer at norsk økonomi raskt vil hente seg inn i andre kvartal, og at Norges Bank derfor vil være den første sentralbanken som hever renten.

Rentehevingen er spådd til mars 2022, og en ytterligere renteøkning innen tredje kvartal samme år.

– Mener du det er riktig at Norges Bank hever renten tidlig neste år?

– Vi har hatt en nullrente på grunn av pandemien som et svar på at norsk økonomi ble truffet, men nå som vi etter hvert kan gå tilbake til mer normale tilstander i økonomien mener jeg at det er riktig av sentralbanken å sette opp renten igjen, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, til E24.

Hun forklarer videre at Norges Bank har uttalt at de ønsker å se at oppgangen får ordentlig fotfeste før rentehevingen begynner igjen.

– Derfor tror vi ikke det er realistisk at den kommer i år, ikke før innhentingen er selvgående og vil fortsette.

Vedvarende rentemiljø

Due-Andresen tror at vi vil være tilbake på de økonomiske nivåene før pandemien i løpet av året.

– Hva kan komme i veien for at vi havner der?

– Det er pandemien og vaksinering av befolkningen som er fullstendig avgjørende. Vi baserer oss i hovedscenarioet på det regjeringen og helsemyndighetene nå sier, men dersom det skulle gå tregere med å løfte restriksjonene eller de vedvarer vil det helt klart dempe innhentingen.

Videre skriver de at begrensningene gradvis vil lempes på i løpet av andre kvartal, og at den økonomiske aktiviteten som et resultat av dette bør hente seg inn «ganske raskt i år». Banken tror imidlertid det vil ta lang tid før den globale økonomien kommer seg fullstendig fra produksjonsnedgangen, og at inflasjonen vil være under målene de kommende årene.

Som en konsekvens av dette, vil det nåværende rentemiljøet mest sannsynlig vedvare i mange år, skriver de.

Les på E24+

Kjøpe eller selge bolig? Dette må du vite om boligmarkedet nå

«Hauke»-holdning

Handelsbanken skriver at sentralbanken allerede har signalisert en mer «haukeaktig» rentepolitikk, grunnet de bedrede økonomiske utsiktene og en boligprisvekst høyere enn antatt.

I den nye rentebanen fra desember, ble den første rentehevingen fremskyndet til første halvdel av 2022, og en ytterligere hevning i andre halvdel.

Handelsbankens spådommer om renteheving i mars og tredje kvartal 2022 vil føre til en styringsrente på 0,50 prosent mot slutten av prognosehorisonten.

Hauk og due beskriver motsatte oppfatninger om hvilken retning renten bør ta fremover. «Hauker» mener rentene må holdes høye eller settes opp, mens «duene» vil ha den lavere.

Les også

Rekordhøy sparing i aksjefond

Venter noe sterkere krone

Ettersom Norges Bank stikker seg ut fra de andre bankene som har latt rentene stå, tror Handelsbanken at større renteforskjeller og økt risikosentiment vil styrke den norske kronen. Banken justerer derfor forventningene fra 10,40 kroner mot euroen de neste tre til seks månedene.

– Kronen har styrket seg en god del allerede, og mye av dette dreier seg om positive vaksinenyheter og håpet om en bedre utvikling internasjonalt, slik at risikosentimentet i markedene har tatt seg opp, sier hun, og legger til:

– Kronen er liten og volatil, og holdes nede i usikre tider. Vi ser at det positive sentimentet som har bredt seg etter vaksinenyhetene også har bidratt til å styrke kronen.

Tidligere hadde Handelsbanken spådd 11 kroner mot euroen.

– Vi har ikke en markert styrking av kronen i profilen vår. Det er fordi vi tror at mye av positiviteten er tatt ut, men at sentralbanken vil være en av de første til å heve renten kan bidra til en noe sterkere krone.

Kortvarig nedgang

Fastlandsøkonomien har hentet seg inn etter bunnivåene, men smitteøkningen førte igjen til strengere restriksjoner som igjen påvirker den økonomiske aktiviteten, fortsetter banken.

Under denne bølgen mener Handelsbanken at det ikke ser ut til at effekten på økonomien er like ille som tidligere. Dette fordi påvirkningen ser ut til å være isolert mot tjenesteytende industrier. Det at skoler, barnehager og helsetjenester holder fortsatt åpent, i tillegg til en økning i grossist- og detaljhandelen bidrar til å dempe den økonomiske nedgangen.

«Alt i alt ser vi på nedgangen som kortsiktig og relativt mild for økonomien som helhet».

De positive vaksinenyhetene bidrar også til at Handelsbanken spår at restriksjonene avvikles i løpet av det første halvåret i 2021.

Dine Pengers store oversikt: Disse kredittkortene bør du velge

Både Nordea Markets, Danske Bank og Swedbank øyner muligheten for at Norges Bank kan heve renten i løpet av året, etter de positive vaksinenyhetene.

Publisert: