Høyres leder av finanskomiteen angriper skattepolitikken til Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV).

STIAN LYSBERG SOLUM
Norsk politikk

Sosialistisk skattegaranti

Med det dypeste tilbakeslaget i norsk økonomi i etterkrigstiden, har venstresiden klart å samle seg om en garanti: skattene skal opp!

 • Mudassar Kapur (H)
  Mudassar Kapur (H)
  Leder av Stortingets finanskomité
Publisert: Publisert:
Dette er et leserinnlegg
Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kroniker og debattinnlegg til E24 her.

Regjeringens viktigste oppgave har vært å slå ned smitten, samtidig som vi skal trygge arbeidsplasser og skape nye jobber. Selv om stadig flere vaksineres og vi kan håpe på en gjenåpning, står Norge fortsatt i en tøff situasjon. Fortsatt er mange helt eller delvis arbeidsledige og pandemien skaper store utfordringer for enkelte næringer. Alle kjenner noen som sliter, alle kjenner noen som ikke vet om de har en jobb å komme tilbake til.

Vi kan ikke skatte oss ut av denne krisen. Problemet i Norge er ikke at vi har en fattig stat. Ni av ti permitterte kommer fra privat næringsliv, det er der jobbene må skapes. Derfor er det viktig at vi tar side med dem som ønsker å skape norske arbeidsplasser, de som står på hver dag for å redde jobbene til folk. SV og venstresiden tror debatten om skatten handler om yachter og luksusbiler, mens den egentlig handler om fiskebåter og lastebiler. Det handler om arbeidsplassene til folk.

VG-oversikt: Disse yrkesgruppene vil få økt skatt med SV

Der var heller ikke til å unngå å høre Lysbakkens valgflesk om skatteøkninger til de rike og kutt til vanlige folk fra talerstolen på SVs landsmøte. Men hvem er det som får økt skatt med SV? Det er blant annet politibetjenter, konduktører, lektorer og jordmødre. Ikke akkurat yrkene som topper inntektslistene. Dette er folk som gjør en innsats og fortjener å beholde mer av egen inntekt. Særlig under pandemien har flere av de jeg nevner holdt hjulene i gang i samfunnet. SVs Landsmøte ønsket også å gjeninnføre arveavgiften. Overtagelse av et barndomshjem er ikke noe staten skal skattlegge. Høyre fjernet arveavgiften og vi er garantisten for at den ikke gjeninnføres.

Børskommentar (+): Aksjesalg før Biden-skatten?

Midt i den største økonomiske krisen i vår levetid, hvor mange bedrifter frykter konkurs mener Høyre at økt skatt for dem som skaper norske arbeidsplasser er en dårlig idé. For hjørnesteinsbedrifter kan det bety at de må bruke penger på å betale økte skatter heller enn å hente ansatte tilbake fra permitteringer eller ansette flere. Før Korona hadde vi etter syv år med Høyre i regjering rekordlav arbeidsledighet og solid vekst i norsk økonomi. Fire av fem nye jobber ble skapt i privat sektor. Det er igjen den veksten Norge trenger for å trygge velferd og jobber.

Veien ut av krisen løses ikke med mer stat og mer skatt, den løses gjennom å skape mer og inkludere flere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Økonomi
 3. skatt
 4. Jonas Gahr Støre
 5. SVs landsmøte

Flere artikler

 1. Kritisk til Støres nye næringspolitikk: – Forstår ikke privat næringsliv

 2. Langt fra flertall for arveavgift på nytt storting

 3. Ap, SV og Rødt etter revidert budsjett: Skuffet over at brus går foran arbeidsledighet

 4. I høst kan krisestøtten avvikles: – Vi har bestått stresstesten

 5. Økt statlig eierskap, som Ap tar til orde for, er en dårlig idé