Advarer Sanner mot å stramme inn på boliglån

Finanstilsynets foreslåtte utlånsforskrift får slakt i alle leire. Nå ber Høyres finanstopper sin egen finansminister droppe de foreslåtte endringene.

KRITISK: Høyres stortingspolitikere Mudassar Kapur og Aleksander Stokkebø vil ikke stramme inn på boliglånsreglene.
Publisert: Publisert:

Reaksjonene var sterke i boligbransjen da Finanstilsynet startet uken med å foreslå en ny utlånsforskrift som skal erstatte de tidligere boliglåns- og forbrukslånsforskriftene.

Forslaget inkluderer innstramminger som inkluderer å kutte maksimalgrensen for lån fra fem til 4,5 ganger brutto årsinntekt, samt å redusere andelen lånesaker hvor bankene kan gjøre unntak fra regelverket.

Nå varsler Høyres finanstopper på Stortinget, Mudassar Kapur og Aleksander Stokkebø, at de vil be finansminister Jan Tore Sanner droppe innstrammingene.

– Boliglånsforskriften har fungert godt. Det er det enighet om mellom de fleste bankene og aktørene i eiendomsbransjen. Vi vil derfor advare mot forslag som gjør det vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. Det er ikke behov for å stramme inn mer nå, sier Kapur som også er leder i Stortingets finanskomité til E24.

– Dette er spesielt viktig for unge i etableringsfasen som allerede har det tøft med å komme inn i boligmarkedet, supplerer Stokkebø.

Les også

Eiendomsbransjen reagerer på boligforslag: – Gavepakke til de rike

Norges Bank vil ikke ha strengere krav

Finanstilsynet skrev mandag at det vil gjennomføre innstrammingene for å «motvirke oppbyggingen av gjeld i sårbare husholdninger».

Stokkebø understreker at de også er opptatt av å bremse gjeldsveksten, og trekker frem at regjeringen har strammet inn på forbrukslån, som har utgjort en større del av folks renteutgifter de siste årene.

– Forbud mot aggressiv markedsføring, gjeldsregisteret og strammere utlånspraksis er innført og vi følger utviklingen her tett videre. Dette er imidlertid ikke tiden for å stramme inn mot folk som trenger et sted å bo, Stokkebø.

Fredag formiddag sendte Norges Bank brev til Finansdepartementet der det kom frem at sentralbanken ikke ønsker innstrammingene Finanstilsynet har bedt om.

Les også

Norges Bank: Ingen grunn til å endre lånekrav nå

– Utfordringer i pressområder skal ikke ramme hele landet

Konsernsjef Baard Schumann i eiendomsutvikleren Nordr (tidligere Veidekke Eiendom) og Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen foreslo mandag at unge kunne få låne mer dersom de binder renten i for eksempel ti år.

Det er et forslag Høyres finanstopper foreløpig ikke vil ta stilling til.

– Nå skal forslaget til forskrift ut på høring. Vi ønsker en debatt rundt dette velkommen, og vil følge de innspillene som kommer med interesse. Vi har alltid hatt en god dialog med bransjen, og vil fortsette å ha det, sier Kapur.

Han understreker likevel at det viktigste man kan gjøre for at flere skal kunne komme inn på boligmarkedet er å bygge mer.

– Utfordringene i pressområder skal ikke gjøre at unge i hele landet blir rammet. Vi mener at forskriften har fungert godt i Oslo, og vært ganske treffsikker også ellers i landet, sier Kapur.

Les på E24+

Tror Finanstilsynet at regjeringen ønsker å tape valget?

Publisert:
Gå til e24.no