Norsk økonomi tilbake i vekst

SSB har aldri registrert sterkere vekst i den norske fastlandsøkonomien enn i årets tredje kvartal. Men veksten følger en historisk nedgang i kjølvannet av viruskrisen.

  • Ine Brunborg
Publisert:

Den norske fastlandsøkonomien vokste med 5,2 prosent i tredje kvartal. Det er i tråd med konsensusforventningene på forhånd, ifølge DNB Markets, som ventet det samme.

I september alene vokste norsk BNP med 0,6 prosent, viser dagens tall. Dette er den femte måneden på rad med vekst.

Samtidig er aktivitetsnivået lavere enn før coronakrisen slo inn. I september var nivået 2,7 prosent lavere enn i februar, ifølge SSB.

Historisk vekst

Utviklingen kommer etter en nedgang for den norske fastlandsøkonomien på 6,3 prosent i andre kvartal. Fallet, som nå har blitt revidert opp til 6,0 prosent, var i sin tid det største noensinne i SSBs målinger, som strekker seg tilbake til 1978.

Tallet sendte også Norge i sin første tekniske resesjon siden finanskrisen.

Oppgangen i tredje kvartal er samtidig den største i SSBs målinger.

Siden både nedgangen og oppturen er langt utenfor normalen, har det skapt flere utfordringer for SSBs nasjonalregnskap. Statistikkbyrået har derfor brukt enkelte alternative kilder og informasjon de siste månedene, blant annet fra Helsedirektoratet og Statens Vegvesen.

– Langt unna normalsituasjon

– I september var noe over halvparten av fallet siden februar hentet inn, med et aktivitetsnivå knappe 3 prosent lavere enn før coronapandemien brøt ut. Den sterke veksten i 3. kvartal reflekterer denne gjeninnhentingen, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten, i en uttalelse.

Mange av næringene som hadde den bratteste nedgangen i mars og april, hadde også den sterkeste gjeninnhentingen i sommer og frem mot høsten.

Men selv om veksten i tredje kvartal sett under ett var sterk, avtok den månedlige veksttakten gjennom kvartalet, viser statistikken. Samtidig dempet effekten av lettelser i smitteverntiltakene seg.

SSB understreker at det fremdeles er betydelig lavere produksjon i mange næringer også i september, sammenlignet med nivået før viruspandemien rammet Norge.

– Det betyr at da smittetallene igjen begynte å øke i oktober og smitteverntiltakene ble strammet inn, var norsk økonomi fortsatt langt unna en normalsituasjon. Det var over 80.000 færre sysselsatte i 3. kvartal enn før pandemien traff landet i mars, sier Sletten.

Revisjoner

SSB har i dagens publiseringer gjort en rekke revisjoner av veksttallene tilbake i tid. Årsaken til det er at byrået nå har gått fra å bruke 2017 som basisår i beregningsgrunnlaget sitt, til å bruke 2018.

I tillegg er usikkerheten i tallene som kommer under viruspandemien større enn vanlig.

Men revisjonene er bare mindre, og hovedbildet er uendret, skriver byrået.

For året som har gått har SSB revidert nedgangen i første kvartal fra 2,2 til 2,1 prosent. For andre kvartal er nedgangen revidert fra 6,3 til 6,0 prosent.

Revisjonene innebærer også mindre endringer i månedstallene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. BNP
  2. SSB
  3. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Veksten i økonomien stoppet allerede før omikron

  2. Økonomien hentet seg kraftig inn i 2021, men dabbet av mot slutten

  3. Comeback for norsk økonomi i andre kvartal

  4. Overraskende sterk vekst i coronaårets siste kvartal

  5. Smitteverntiltak rammet norsk økonomi i første kvartal: Fastlandsøkonomien krympet 1,0 prosent