Norges Banks rentemøter

Norges Bank venter lavere boligprisvekst

Norges Bank justerer ned forventningene til boligprisene i 2021. Banken venter nå en oppgang i prisene på 9,2 prosent i år.

Illustrasjonsbilde av boligprospekter hos en eiendomsmegler i Oslo.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Maiken Svendsen
Publisert:

Norges Bank holdt som ventet renten uendret på rentemøtet torsdag, men varslet samtidig en renteheving allerede i september.

I sin første pengepolitiske rapport på tre måneder sier Norges Bank at den venter 9,2 prosent vekst i boligprisene i år.

I forrige pengepolitiske rapport fra mars sa sentralbanken at den ventet en boligprisvekst på hele 10,1 prosent i år, noe som var en betydelig oppjustering fra anslaget på 6,7 prosent i desember.

For neste år venter Norges Bank en boligprisvekst på bare én prosent, fra et anslag på tre prosent i forrige rapport fra mars.

Tror boligprisveksten vil avta

Det siste året har det vært høy aktivitet i boligmarkedet, stimulert av tidenes laveste styringsrente.

«Økt bruk av hjemmekontor og begrensede forbruksmuligheter har trolig også økt etterspørselen og betalingsviljen for boliger. Analyser indikerer at renteeffekten på boligprisene kan være sterkere enn vi tidligere har lagt til grunn», skriver Norges Bank.

De siste månedene har boligprisveksten avtatt og samlet sett vært litt lavere enn det sentralbanken anslo i mars.

«Vi venter at høyere rente, en normalisering av husholdningenes forbruksmønster og økt boligbygging fører til at veksten fortsetter å avta i tiden fremover», skriver banken.

Les også

Mars 2021: Norges Bank venter sterkere boligprisvekst

Har justert opp anslagene

Sentralbanken har måttet justere anslagene sine mye etter coronakrisen. Da banken gjorde kuttet renten til null i mai i fjor antok den at boligprisene ville falle i 2020.

Dette bildet endret seg etter kraftig finanspolitisk stimulans fra regjeringen, rentekutt fra sentralbanken og bedre utsikter for økonomien. Bankens prognosemakere har gradvis endret sine anslag til det positive (se figur).

I mai var boligprisene i Norge 11,3 prosent høyere enn på samme tid året før, ifølge den seneste statistikken fra Eiendom Norge.

Tror på en mer normal høst

Terje Buraas, administrerende direktør i DNB eiendom, tror at rentehevingen allerede er priset inn, og at få er overrasket over at renten skal opp.

– Vi tror vi har sett det allerede med en avmating mot sommeren, og at vi får en mer normal høst enn det siste året, sier han.

Det han mener blir spennende er hvordan 2022 blir påvirket, da det blir signalisert en raskere renteheving enn man hadde sett for seg. For boligmarkedet fremover tror han ikke at det blir en prisnedgang, men en normalisering av prisene.

– Men det er mer en reaksjon på den ekstreme prisveksten, sier han.

Les også

Sterkere boligprisvekst enn ventet i mai

Grethe Wittenberg Meier, direktør i Privatmegleren, tror også at markedet allerede har tatt høyde for rentehevingen siden det har vært signalisert lenge.

– Så jeg tror ikke signalet som kom nå om at renten heves i september, det tror jeg ikke vil påvirke boligmarkedet, sier hun.

– Vi har lyst til å bruke penger på andre ting

Hun tror at boligmarkedet nå er ferdig med effekten som corona og rentekuttet ga. Bakgrunnen for det tror hun er både at renten nå skal opp. I tillegg trekker hun frem at pandemien gjorde at mange ønsket å bytte bolig fordi man var mye hjemme, og at det ikke var så mye annet enn bolig å bruke penger på.

– Nå tror jeg at vi har lyst til å bruke penger på andre ting, sier hun.

Direktøren tror renten må opp mot en prosent før det får noen særlig effekt på boligmarkedet.

Hun tror ikke på noen prisnedgang, men mer en normalutvikling.

Les også

Så få boliger har førstegangskjøpere råd til: – Alarmklokkene burde ringe

Sjeføkonom i Norsk Boligbyggelag (NBBL), Christian Frengstad Bjerknes, mener det er fornuftig å fremskynde renteøkning og heve rentebanen.

– For boligmarkedets del så er utsikter til høyere rente positivt for alle som skal inn i boligmarkedet da det vil bidra til å dempe den nåværende ubalansen mellom tilbud og etterspørsel, sier Bjerknes i pressemeldingen.

Les også

6 av 10 vil ha statlig boligpris-brems

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. Boligmarkedet
 4. Boligpriser

Flere artikler

 1. Olsen jekker opp anslaget på boligprisene i 2022

 2. Norges Bank jekker opp anslaget for boligprisene i 2022

 3. Norges Bank anslår 4,4 prosent boligprisvekst i år

 4. Handelsbanken tror Norges Bank må roe seg: Venter to rentehopp neste år

 5. Norges Bank varsler sannsynlig renteheving i september