SV-topp refser laksemilliardær: – Uhorvelig frekt
Laksemilliardæren Gustav Witzøe vil helst slippe å betale formuesskatt, men får umiddelbart kritikk fra SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Hadia Tajik. Witzøe kaller kritikken et «personangrep».
Norges sjette rikeste, Gustav Witzøe, advarte torsdag mot en rødgrønn økning av formuesskatten – og sier det kan komme en dag der det blir aktuelt for familien å flytte til utlandet for å unngå skatten.
Ifølge Kapital var Witzøe god for 33,5 milliarder kroner i 2020.
– Dette er uhorvelig frekt av Witzøe. En mann som har tjent milliarder på norske naturressurser, på laksen og fjordene våre, truer altså med å flytte ut av landet fremfor å skulle bidra til fellesskapet han har blitt så rik i, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til VG etter å ha lest milliardær-intervjuet.
Ber ham selge
Witzøe sier til VG at formuesskatten tapper bedrifter for ressurser og er negativt for arbeidsplassene.
Han sier at en nær fordobling, som foreslått av Arbeiderpartiet, ville betydd en halv milliard i ekstra skatt – og sier at en utenlandsk eier ville sluppet denne skatten.
– Witzøe bekrefter her at han selv vil unngå å bruke penger på å investere i eget selskap og skape flere arbeidsplasser og verdier, fordi han heller vil beholde hele sitt eget og sønnens eierskap i selskapet. Hvis det er helt umulig å betale formuesskatt fordi han ikke har de pengene tilgjengelig får han selge litt av selskapet, sier Kaski.
Se svaret fra Witzøe lenger ned i saken.
– Kan ikke melde seg ut
Aps nestleder, Hadia Tajik, mener er sterkt kritisk til at Witzøe truer med å flytte formuen ut av Norge for å spare penger.
– Rikfolk kan ikke melde seg ut av spleiselaget, Witzøe, skriver hun i en e-post til VG.
– Jeg synes veldig lite om at en familie som har bygget sin enorme rikdom på våre felles, norske naturressurser truer med å flytte ut fordi de må bidra til fellesskapet, legger hun til.
Hun mener at Witzøe heller burde være takknemlig.
– Witzøe bør være takknemlig for de mulighetene som landets ressurser har gitt ham, og gi tilbake til fellesskapet – for økt verdiskaping og mindre forskjeller, sier hun.
Flere milliardærer
Hadia Tajik sier at Norge har fått flere milliardærer under Erna Solberg, men mener at vanlige folk ikke har holdt tritt.
– Witzøe sier selv at han må betale en halv milliard mer i skatt, men bare veksten han har opplevd i formue siden 2013 tilsvarer rundt 30 milliarder, eller en tidobling, på åtte år under Erna Solbergs regjering, skriver Tajik.
Hun sier at rikfolk bør bidra mer til velferden i fellesskapet som har gjort rikdommen deres mulig.
Witzøe: – Personangrep
Gustav Witzøe reagerer på uttalelsene til Tajik og Kaski.
– Jeg synes det er synd at Ap og SV som går til valgkamp på en dobling av særskatten på norsk eierskap kommer med personangrep fremfor en saklig debatt om en skatteform som våre konkurrenter har fjernet, skriver han i en e-post til VG.
– Samtidig synes jeg det er en ærlig sak når SV anbefaler at norske eiere jo kan selge seg ned i sine bedrifter. Det var dette SV og de rødgrønne gjorde da de i regjering solgte en av verdens største produsenter av fiskefôr ut av landet. Da forsvinner også mye av verdiskapingen fra Norge, og de mister jo da også sin elskede formuesskatt.
– Blir trist
Witzøe skriver at det er trist at vi har politikere som ikke ser hvor viktig det er for landet at vi har norskeide private bedrifter som gir jobber og velferd. Han sier at han også blir trist av beskyldningene fra Tajik om at han melder seg ut av spleiselaget.
Han skriver at SalMar betalte i 2020 over en halv milliard i selskapsskatt alene, i tillegg til 1,8 milliarder kroner i vederlag til stat og kommune for mulighet til økt produksjon.
– På toppen kommer eiendomsskatt og den nye produksjonsavgiften som i sum også blir bortimot 100 millioner årlig til «spleiselaget». I tillegg betaler vi alle som jobber i SalMar vår inntektsskatt på linje med andre – også det flere hundre millioner årlig, skriver Witzøe.
– Det er ganske frekt å hevde at vi unndrar oss «spleiselaget». Ingen av oss på kysten har problemer med å betale skatter og avgifter til fellesskapet. Det vi ber om er at norske bedrifter skal slippe å bære en ekstra ryggsekk som utenlandske eiere slipper, legger han til.