500.000 for rettighet til båtplass

Ny prisrekord i Oslofjorden. Over 100.000 kroner per bryggemeter.

Oslofjorden er full, og nordmenn kjøper bare flere og større båter.

Resultatet er årelange ventelister eller skyhøye priser.

Slik E24 forstår det er det nå satt en ny prisrekord for båtplass i Norge.

Halv mill. for rettighet

500.000 kroner kunne selgeren av en rettighet til en 4,5 meter båtplass i Solvik Båthavn innkassere nylig. Salget gikk fort. Onsdag forrige ble aksjebrevet lagt ut for salg.

- Det er snakk om et aksjebrev som gir rett til en båtplass på 4,5 meter. Det verdsettes etter markedsverdi. En interessert ringte samme kveld. Etter et par dager ble vi enige, sier selgeren som ikke ønsker navnet på trykk.

Fra selgeren opplyses det at det er en betongbrygge med to uteliggere hvor landsstrøm og ferskvann er tilgjengelig fra bryggen.

Les også: Sjøtomt for 243 kroner

Aksjen gir eieren rett til å leie en båtplass i Solvik Båthavn. Prisen er rundt 2.500 kroner for sommerhalvåret.

Han kjøpte båtplassaksjen allerede i 1975 for 16.000 kroner. I tillegg ble det investert 125.000 kroner i båtplassen da den ble oppgradert fra 4 til 4,5 meter.

Prisrekord

Verken selger eller daglig leder i Solvik Båtforening, som driver båthavnen, kjenner til at båtplasser eller rettigheter, har blitt omsatt for så mye som en halv million kroner.

- 500.000 kroner for 4,5 meter er den høyeste prisen jeg noensinne har hørt om, sier daglig leder Roy Vinje i båtforeningen til E24.

Søk i avisarkiver gir heller ingen hint om noen høyere pris for en enkelt båtplass.

Det er privatpersoner som vanligvis selger rettighetsaksjer mellom hverandre i Solvik. Da foreningen i fjor la ut rundt 20 båtplasser på fem meter ønsket man å selge til markedspris.

Den ble da satt til 400.000 kroner. Det var eksisterende medlemmer som da fikk kjøpe plassene etter ansiennitetsprinsippet under forutsetning av at man solgte den plassen man hadde videre.

Skrikende båtplassmangel

En rekke medier har de siste ukene meldt om den vanskelige situasjonen for landets båteiere. Ifølge Stavanger Aftenblad mangler oljebyen nå 2.000 båtplasser.

Ifølge Aftenposten Aften mangler man bare i Oslo 3.000 båtplasser. Rundt 10.000 båteiere står i kø for båtplass i Oslo, Bærum, Asker og Indre Oslofjord.

En tre meter bred båtplass på Sarbuvollen på Høvik gikk nylig for 310 000 kroner. En fem meters plass på Gysse-stad i Asker selges på Finn.no til høystbydende over 400 000.

Flere personer peker på manglende initiativ fra kommunale myndigheter som årsak til "båtplassnøden".

Flere saker på Eksklusiv

På forsiden nå