Ble nektet å gi 300 millioner

Milliardæren Trond Mohn ville gi 300 millioner til et nytt høyskolebygg i Bergen, men regjeringen nektet.

Industrimagnat Trond Mohn forteller til BT at han ble svært overrasket da han møtte opp på kunnskapsdepartementets kontorer med en gavepakke på 300 millioner og fikk avslag på grått papir.

Mohn ønsket å støtte opp om høyskoleledelsen og dro til Oslo for å tilby penger.

Etter som tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal like før hadde gitt klarsignal til nybygg til Kunsthøgskolen i Bergen med betingelse av private investorer, så virket tidspunktet perfekt .

Men den gang ei.

- Svært overraskende

Mohn dro med høyskoleledelsen til Oslo for å tilby sine 300 millioner, men ble overraskende møtt med en kald skulder av departementet.

- Statssekretæren lekset opp problemene med høykonjunkturene og presset i økonomien. Men staten kan ikke la være å bygge. Vi er inne i en lang periode med høykonjunkturer. Det er jo et stort behov på alle felt for høy utdanning og et høyt kunnskapsnivå, sier Mohn til BT.

- Holdt for narr

Direktør ved Høgskolen i Bergen Nils Mæhle mener det må være samfunnsmessig uheldig ikke å komme i gang med et prosjekt som Statsbygg allerede har brukt 250 millioner på, særlig med lovnader om forskuttering på 300 millioner av Mohn.

- Både studenter og ansatte sitter med stadig sterkere inntrykk av de ble hold for narr, forteller han til BT.

Milliardær Mohn, som ifølge likningstallene er Norges 6. rikeste, håper fremdeles på å få svidd av noen millioner på høyskolebygningen.

Møter med den nye kunnskapsministeren er avtalt og både Mohn og Mæhle håper på gode resultater.

Les også: Her er Norges rikeste

På forsiden nå