USA og EU skal innlede ny handelsdialog

En lite oppmuntrende oppvarming til G7-møtet ser ut til å ha fått en smått positiv forløsning for frihandelsforkjempere.


<p>MØTES UNDER G7: USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron.</p>

MØTES UNDER G7: USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron.

En talsperson for Frankrike opplyser at USA og EU er enige om å innlede ny handelsdialog «i løpet av de neste to ukene».

– Alle er enige om dette, inkludert president Trump, sier talspersonen ifølge Reuters.

Kunngjøringen følger lite oppløftende meldinger – nærmere bestemt Twitter-meldinger fra Donald Trump – under opptakten til G7-møtet som denne helgen finner sted i Canada.

Ingen gjennombrudd

I en rekke tweets har USAs president fortsatt å lange ut mot både arrangørlandet og eurosonen for et påstått urettferdig handelsklima som skakkjører USAs økonomi.

USAs handelspartnere har på sin side vært rasende på Trumps økte tollsatser på stål og aluminium importert fra Canada, eurosonen og Mexico. Canadas statsminister Justin Trudeau har vært spesielt skarp i ordbruken, og kalt straffetollen ulovlig.

Les på E24+: Derfor elsker amerikanske selskaper Donald Trump

Meldinger om at Trump ankom sent og planlegger å reise videre fra G7-møtet tidlig, har heller ikke bidratt til løfte forventningene om et forsonende utfall.

Reuters beskriver annonseringen om nye samtaler som et «forsiktig steg forover» i handelsstriden, mens noen store gjennombrudd så langt uteblir.

Trump-pipen fikk ny lyd

Trump har imidlertid selv løftet forventningene etter å ha ankommet Canada – og bidratt til å heve noen øyenbryn. 

Etter et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron, sa Trump at han tror G7-landene kan samles om en felles slutterklæring.

Forventningene til dette har vært temmelig avventende, ettersom USA og de andre G7-landene ikke kun er på kollisjonskurs i handelsspørsmål, men også klimapolitikk og atomavtalen med Iran, som USA trakk seg ut av til store protester fra verdenssamfunnet.

Samtidig har Trump lansert ideen om at Russland skal tas inn i det gode selskap, noe som har fått statsledere til å reiste på hodet.

For øvrig opplyser Kreml lørdag at et mulig toppmøte mellom Trump og Putin er under oppseiling, med Wien som mulig møtested, melder NTB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå