NRK: Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen er død

Tidligere fiskeriminister og fylkesordfører Jan Henry T. Olsen (Ap) døde tirsdag, 61 år gammel.


<p><b>DØD</b>: Jan Henry T. Olsen gikk bort tirsdag. Her med sin kone Laila Lanes.</p>

DØD: Jan Henry T. Olsen gikk bort tirsdag. Her med sin kone Laila Lanes.

– Det er trist å meddele at min og vår kjære Jan Henry gikk bort tidlig i morges – trist for oss, men familien er enig om at det er en lettelse for han at han omsider har fått fred for alle plager som sykdommen påførte han, skriver kona, Laila Lanes, på Facebook.

Olsen var fylkesordfører i Troms fra 1991 til 1992. Deretter var han fiskeriminister fra 1992 til 1996. Han har de siste årene vært rammet av demenssykdom, og fortalte om dette i boken «Skynd deg å elske», som ble skrevet av hans kone, Laila Lanes. Dette resulterte også i film.

Som fiskeriminister ledet Jan Henry T. Olsen fiskeriavtalen med EU i forkant av folkeavstemningen i 1994, og der fikk han kallenavnet «No Fish Olsen».

– Det er med stor sorg og takknemlighet at vi minnes Jan Henry T. Olsen. Folk han møtte på i alle livets arenaer husker en sjarmerende, blid og modig person, som gjorde inntrykk på alle han møtte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre samarbeidet nært med Olsen i tiden da sistnevnte fungerte som fiskeriminister, og beskriver en dyktig politiker som sto opp for norske interesser.

Det samme gjør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som tok over vervet fra Olsen i 1996

– Jan Henry var en markant politiker nasjonalt og regionalt. Han markerte seg som en dyktig fiskeriminister og som en dyktig politiker for Nord-Norge. Vi har alle følt en tristhet over at han har vært rammet av sykdom i mange år, men minnes ham som den sprudlende mannen han opprinnelig var, sier Schjøtt-Pedersen til NTB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå