- Fremtidens leder spiller Warcraft

Er du god i World of Warcraft er du et potensielt lederemne for fremtiden.

Se for deg å sitte på jobbintervju for en lederjobb, og få spørsmålet om hvilket nivå i World of Warcraft (WoW) du har kommet til?

Det kan bli realiteten om få år, skal man tro NTNU-professor Arne Krokan.

Slående likheter

- Mange av de dimensjonene som blir viktige for fremtidens ledere finner vi igjen i internettbaserte spill, sier professor Arne Krokan ved NTNU til E24.

Ifølge Krokan har ligger det et stort læringspotensial i nettbaserte spill som WoW.

Han viser til flere amerikanske forskere som mener de virtuelle omgivelsene folk leker seg i slett ikke er så virkelighetsfjerne som man kanskje tror de er.

- Det å gå videre i et slikt spill gir nye oppgaver og utfordringer, utfordringer som etter hvert krever flere folk med ulike ferdigheter for å kunne løses, sier Krokan.

Ledelse med digitale verktøy

Alle organisasjoner har ifølge Krokan utfordringer i forhold til koordinering av ulike kapasiteter og kompetanse, og at i denne koordineringen i stor grad vil løses med teknologiske verktøy.

Disse verktøyene har da skolerte WoW-spillere erfaring i å benytte, og ikke minst kunne benytte effektivt.

Snakker med "hele verden"

- På høye nivåer i WoW blir du nødt til å koordinere ulike spillere og deres kompetanse mot målene som skal nås. Da sitter det mennesker over hele verden og kommuniserer med hverandre, sier professoren.

Han mener fremtidens ledere må ha en mye bedre utviklet simultankapasitet enn hva som er tilfellet i dag.

- De som er digitalt kompetente vil få mange flere muligheter enn de som ikke er det. Det som særpreger de såkalte "digital natives" er evnen til multitasking, mener Krokan.

Voksende forskning

Den amerikanske forskeren John Seely Brown mener dette gir praktisk trening for de som spiller, som direkte kan overføres til den virkelige verden.

Han har tidligere hevdet at det ikke er så langt frem i tid til selskaper mottar cv’er med påskriften: "nivå 60 tauren shaman i WoW".

Fremtiden er digital

Professor Byron Reeves ved Stanford universitetet i California tror også at de som bruker fritiden sin på nettspill vil få en fordel i fremtiden.

Han har uttalt at de som vil ha et innblikk i hvordan ledelse i fremtidens næringsliv vil se ut, bør ta en titt på hva som foregår i spill på internett.

Må læres i praksis

- Ledelse er noe som i liten grad kan læres i teorien. Disse (internettbaserte red. anm.) spillene gir øvelse i ledelse og jeg tror det vil komme etterspørsel etter nettopp dette, sier Krokan til E24.

Spillene kan dermed sees på som trygge plattformer for prøving og feiling.

Spill som for eksempel Xplane, et flysimulatorspill, har ifølge Wired blitt sertifisert av amerikanske flymyndigheter.

På samme måte kan spillere prøve å feile i forsøket på å finne den perfekte kombinasjonen for å løse sitt oppdrag. Men kanskje viktigst av alt: de ser ikke på det hele som trening, skriver Wired.

"Uten nerden stopper verden"

Krokan er opptatt av at forestillingen om den gjennomsnittlige WoW-spiller er feil.

- På verdensbasis er gjennomsnittsspilleren mellom 26 og 27 år og er i full jobb, sier han og avliver myten om at det bare er den såkalte "nerden" som spiller spill på internett.

Han mener også at alle internettbaserte spill hvor samarbeid er sentralt har læringspotensial for spillerne.

Funcoms

OSE
FUNCOM
"Age fo Conan" innehar de samme mulighetene for samarbeid som det WoW har.

Second life, det virtuelle spillet som imiterer det virkelige liv, har også et stort potensial for læring siden innholdet i spillet må skapes av de som spiller det.

Øve, øve jenvt og trutt

Er det så ikke håp for samfunnets digitale dinosaurer?

Krokan synes innføringen av Boklöv-stilen er en passende beskrivelse for hva som må til.

Den svenske skihopperen fant i 1985 ut at han fly mye lenger i skibakken hvis han spredte skiene ut til siden.

- Nordmenn var svært konservative og lite villige til å innse potensialet i denne teknikken. Men det tar noen hopp å lære seg det, og nå er det ingen som tenker på å hoppe med samlede ski igjen.

Les også:

Les mer på Arne Krokan sine hjemmesider

Flere nyheter på E24

På forsiden nå