Vil se på retten til å betale med sedler og mynter

I dag har du rett til å betale med kontanter, men flere steder tar ikke lenger mot fysiske penger. Dette er ikke slik loven skal fungere, ifølge regjeringen, som samtidig sier de jobber med å endre i dagens lov. 


<p>ENDRES: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) opplyser at departementet ser på nye regler for bruk av kontanter.</p>

ENDRES: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) opplyser at departementet ser på nye regler for bruk av kontanter.

Elkjøp Phonehouse vil ikke lenger akseptere kontanter som betalingsform. Ved skianleggene i Trysil og Hemsedal er det umulig å betale skikort eller mat i bakken med kontanter. Fergeforbindelsen mellom Oslo og Frederikshavn er kontantfri.

Dette er eksemplene trekkes frem av i spørsmålet til regjeringen fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Han spør om det er i tråd med loven at kontanter blir avvist som betalingsmiddel. 

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener at forbrukere i utgangspunktet fortsatt skal ha rett til å betale med kontanter.

Les også: (+) Slik kan du bli norsk oljekonge – om du orker

– Og det kan være behov for å styrke denne retten i visse situasjoner, svarer Wara.

– Samtidig må det erkjennes at en rett til å betale med kontanter ikke kan gjelde uten unntak. For eksempel er det lite praktisk med kontant betaling ved handel på internett. Hvor langt retten til kontant betaling bør gå, og hvilke unntak som bør gjelde, er det derfor behov for å se nærmere på, legger han til. 

Behandling

Departementet jobber i dag med et forslag til en ny finansavtalelov. Dagens finansavtalelov ble vedtatt i 1999.

– Siden den gang har det skjedd mye når det gjelder tilgjengelige betalingsløsninger og måter avtaler inngås på, og det kan være behov for å se på om de nåværende reglene gir en hensiktsmessig regulering i dag. I etterkant av dette arbeidet vil det være nærliggende også å se på reglene om rett til kontant betaling, svarer Wara til Stortinget.

MINDRE BRUKT: Fysiske kontanter blir mindre og mindre brukt, og enkelte steder har sluttet å ta betalt med penger, selv om loven sier noe annet.
MINDRE BRUKT: Fysiske kontanter blir mindre og mindre brukt, og enkelte steder har sluttet å ta betalt med penger, selv om loven sier noe annet.

– Det kan ikke sies noe mer konkret nå om hva et eventuelt lovarbeid vil gå ut på, opplyser justisdepartementet til E24, på spørsmål om hva som er videre arbeid med loven.

Kan straffes

Dersom kunden ikke gis adgang til å betale med kontanter i tilfeller der de har rett til det, så kan det få privatrettslige virkninger, opplyser justisdepartementet.

– Eksempelvis vil betalingsforpliktelsen etter avtalen suspenderes midlertidig, og det påløper i den forbindelse hverken renter, ansvar eller omkostninger for betaleren i tiden frem til betalingsmottageren godtar betalingstilbudet, skriver departementet i en mail til E24.

Les også: Bruken av kontanter faller kraftig i Norge

Norges Bank mener også at finansavtaleloven forplikter utsalgssteder til å akseptere sedler og mynter.

– Hvis et utsalgssted nekter å ta imot kontanter, mister kundene muligheten til selv å velge betalingsmiddel. Det svekker den samlede effektiviteten i betalingssystemet, skriver direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum, i en e-post til E24.

Peker på tillit

Fra 2007 til 2016 falt årlig uttak av sedler i Norge fra 107 til 77 milliarder kroner, viser tall fra Norges Bank. Kontanter utgjør ifølge Norges Bank 10 til 12 prosent av betalingene i varehandelen. 

– Betydningen av at kontanter finnes kan imidlertid ikke vurderes bare ut fra bruken. Det at du kan bytte mellom bankkontopenger og kontanter, understøtter tilliten til hele pengevesenet, uttaler Veggum. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå