Lovbrudd ved røde sykehjem i Moss

Ap-styrte Moss kommune har bedt om å bli gransket av Arbeidstilsynet etter brudd på arbeidsmiljøloven ved to kommunale sykehjem.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Ap-styrte Moss kommune har bedt om å bli gransket av Arbeidstilsynet etter at det er avdekket brudd på arbeidsmiljøloven ved to kommunale sykehjem.

– Venstresiden har kastet stein i glasshus, sier Tage Pettersen i Moss Høyre til Klassekampen.

– Ap, SV og Rødt hadde nok ønsket å kjøre beinhard kamp mot våre private løsninger i valgkampen, men det blir verre for dem nå, sier han. De tre partiene styrer Moss med støtte fra en uavhengig representant i bystyret.

Moss Avis avslørte lørdag at ansatte ved Orkerød sykehjem har jobbet doble vakter uten å få overtidsbetalt og at flere har overnattet på rom for pårørende.

På Melløsparken sykehjem har ansatte overnattet i kjelleren, skriver Klassekampen. Lignende forhold ble i februar avslørt ved flere Adecco-drevne sykehjem i Oslo og Oppegård.

– Ansatte har byttet om på vaktene for å få jobbe mer sammenhengende. Når folks selv har spurt om å få jobbe mer, har vi ikke betalt overtid, bekrefter virksomhetsleder Edel Bruun ved Orkerød sykehjem.

– Større omfang

Leder for kommunens administrasjonsutvalg, Tomas Colin Archer (Ap), mener saken viser hvor presset hele omsorgssektoren er, også den delen som blir drevet av det offentlige.

– Jeg tror ikke slike forhold er spesielle verken for Adecco eller Moss kommune. Dette har nok større omfang enn vi vet, sier han til Klassekampen.

Avsløringen kom overraskende på ham, men Ap-politikeren understreker at kommunen ikke har brutt arbeidsmiljøloven i den hensikt å spare penger.

– Det er ikke satt opp ulovlige turnuser, man må skille mellom planlagt press og nødverge, sier han og viser til at helse- og omsorgstjenestene krever store ressurser og at kommuneøkonomien er anstrengt.

– Da må virksomhetene presse mye ut av folk, noe som gjør sykefraværet høyere og fører til at vi trenger flere vikarer. Det blir en ond sirkel, sier han.

Da Adecco-saken herjet som verst pekte høyresiden på at arbeidsmiljøloven også brytes i det offentlige. En internrapport fra de offentlige helseregionene har avdekket en rekke avvik og brudd på rammeavtalen med staten. Helse Sør-Øst har alene funnet at arbeidsmiljøloven ble brutt 50.000 ganger i fjor.

– Arbeiderpartiet opererer med en dobbel standard. Vi kan ikke akseptere lovbrudd, uavhengig av om det skjer i statlige sykehus eller på private sykehjem, sa lederen av Stortingets helsekomité, Bent Høie, til NTB i februar.

– Uakseptabelt

Helsekomiteens nestleder, Arbeiderpartiets Tore Hagebakken, tok kraftig avstand fra Høies påstand og kalte det patetisk å trekke paralleller mellom Adecco-saken og lovbruddene som er avdekket i det offentlige.

– Det som har kommet fram i Moss, er selvsagt helt uakseptabelt. Det er bra det kommer for en dag, for lovbrudd er like alvorlig uansett hvor det skjer, sier han til NTB.

Hagebakken understreker at utfordringene med tanke på bemanning og vaktlister må løses innenfor de rammene arbeidsmiljøloven gir.

– Arbeidsmiljøloven er fleksibel, og den skal følges. Vi må gå skikkelig inn i dette, for i bunn og grunn handler dette om pasientsikkerhet, sier han.

Til tross for klare likheter, holder Ap-representanten fast ved at sakene ikke kan sammenlignes.

– Det er store forskjeller. De private selskapene er profittaktører, mens det offentlige fokuserer på å få mest mulig ut av hver krone til beste for pasienten. Adecco betalte jo ikke de ansatte det de hadde krav på heller, sier han.

Flere saker på E24 Jobb

 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå