Moteindustriens ukjente mangemilliardærer

Hørt om Bernard Arnault, Stefan Persson, Amancio Ortega eller Alain og Gerard Wertheimer?

Denne gjengen middelaldrene menn knuser anerkjente moteløver som Ralph Lauren, Giorgio Armani og Tommy Hillfiger langt ned i støvlene. De er moteverdenes rikeste og mektigste aktører.

Likevel er det trolig ikke de første navnene som dukker opp i hodet ditt når du tenker på ord som rikdom og mote.

Mens de fleste har hørt om merkene, designerne og supermodellen deres, er sjansen heller liten for at du har om folkene som styrer showet.

Les også: Supermodellen som tjener mest

Zara-kongen

Amancio Ortega er Spanias rikeste mann, den 22. rikeste i verden, og ifølge Forbes god for nærmere 100 milliarder kroner. Til tross for at han sitter trygt på toppen av motepyramiden i verden, som sjef for Inditex-konsernet, har de færreste hørt om ham. Og det er ikke så rart. Mangemilliardæren snakker nemlig ytterst sjelden med pressen, det finnes få bilder av ham, og han lever et svært tilbaketrukket liv i nærheten av den galisiske byen La Coruña, hvor hele moteeventyret startet.

Ortega startet sin karriere med å lage morgenkåper og undertøy, som han selv gikk rundt og solgte til lokale butikker. I dag, 45 år senere, er han hovedaksjonær i motekonsernet, som blant annet består av kjeder som Zara, Massimo Dutti og Pull and Bear og som til sammen har 3825 butikker i 68 land i verden.

Les også: Knalltall fra Zara

Chanel-brødre

Alain og Gerard Wertheimer er også svært ukjente navn for de fleste.

Det jødiske brødreparet styrer de franske brødrene motehuset Chanel, som ble grunnlagt av deres bestefar Pierre Wertheimer, sammen med Coco Chanel.

Mens Alain tar seg av motehuset Chanel, styrer broren parfyme-delen av selskapet.

Merkenavnet er et av de mest ettertraktede i verden, og ledes i dag av sjefsdesigner Karl Lagerfeldt.

Wertheimer-brødrene, som lever svært anonyme liv i Sveits, eier også flere store franske vingårder som Rauzan-Segla og Chateau Canon. De er kjent for å være store hesteentusiaster, og er i dag god for til sammen rundt 65 milliarder kroner.

Hvem er rikest? Finn det ut i E24s rikometer!

Fransk luksus

Bernard Arnault, er Frankrikes rikeste mann. Merkene han eier er langt mer kjente enn det han selv er. Han er mannen bak LVMH-gruppen, som inkluderer luksusmerker som Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi og Donna Karan.

Arnault er, ifølge Forbes liste over verdens rikeste, god for 125 milliarder, og er verdens 13. rikeste mann. Men mannen, som regnes av mange som nummer én i moteverden, startet ikke sin karriere i industrien. Han er utdannet ingeniør, og satte sine første bein i moteverdenen i 1985 da han brukte familiearv til å kjøpe Christian Dior.

Les også: De ti beste luksusmerkene

Søta bror

Svenske Stefan Persson har ledet Hennes & Mauritz, de siste 26 årene. Motekjeden ble startet av hans far, og åpnet sin første butikk i 1947.

Les også: Tror på H&M-vekst i ti år til

H&M har nå tilsammen 1500 butikker i 28 land, og har de siste årene gjort stor suksess med å selge billige moteklær designet av kjente navn som Karl Lagerfeld og Stella McCartney. Persson, som er Sveriges nest rikeste, er god for 85 milliarder kroner.

Les også: Sveriges rikeste

Flere saker på E24 Eksklusiv

På forsiden nå