Norge og Kina vil sette fart i frihandelssamtalene

Norge og Kina er enige om å sette opp farten i forhandlingene om en frihandelsavtale.


<p>Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det vil være positivt for norsk økonomi med en frihandelsavtale med Kina.</p>

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det vil være positivt for norsk økonomi med en frihandelsavtale med Kina.

– En frihandelsavtale med Kina er en topp prioritet for regjeringen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun møtte denne uken Kinas utenriksminister Wang Yi på sidelinjen av et utenriksministermøte i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN.

Wang påpekte at Kina og Norge begge er forkjempere for frihandel. Forhandlingene om en frihandelsavtale bør derfor akselereres, fremholdt han ifølge en pressemelding fra kinesisk UD.

Søreide mener det vil være positivt for økonomien og sysselsettingen i Norge med en avtale med Kina som fører til økt handel og økte investeringer.

– Målet er å fremforhandle en moderne avtale som inneholder temaer som konkurranse, offentlige anskaffelser og e-handel, i tillegg til tradisjonelle områder som varer, tjenester og investeringer, sier Søreide.

– Vi ser fram til å fortsette forhandlingene i september i Beijing, sier hun.

Forhandlingene startet allerede i 2008, men stoppet på grunn av isfronten som oppsto da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

I 2016 inngikk Norge og Kina en avtale om normalisering, slik at forhandlingene kunne gjenopptas.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå