Planlegger norsk whisky

En norsk whisky er på trappene, og flere andre produsenter kan følge etter. De første whiskyflaskene over disk blir likevel neppe tilgjengelig før tidligst i 2010.

Firmaet K.G. Puntervold i Grimstad, også kjent som Agder Brenneri, planlegger å starte whiskyproduksjon i år. Firmaet lager allerede bl.a. eplebrennevin og flere typer akevitt.

- Vi planlegger en prøveproduksjon av cirka 1000 liter destillat med 63,5 volumprosent til sommeren, noe som uttynnet vil kunne gi rundt 2500 flasker whisky, opplyser brenneriets direktør Ole Puntervold. - Fordi whisky må ligge minst tre år på fat, vil den ikke være klar før tidligst i 2010. Whiskyen legges på amerikanske bourbonfat, som vi får levert i mai. Vi planlegger å tappe vår whisky på halvflasker og gi den et alkoholvolum på 40-43 prosent.

Puntervold understreker at det dreier seg om et prøveprosjekt for å lære og se hva man klarer å utvikle. Firmaets whisky som ennå ikke har fått et navn, skal ikke bli sterkt røykpreget, men relativt nøytral i smak. Med utgangspunkt i norsk bygg vil man selv prøve å lage egen malt, men man planlegger også å kjøpe inn skotsk malt.

Rundspørring

Også andre norske aktører snuser tydeligvis på whiskyproduksjon. Markedsfirmaet Norsk Respons har nylig gjennomført en markedsundersøkelse der man over telefon til norske husstander har spurt om publikum kan være interessert i å kjøpe en norskprodusert whisky til rundt 450 kroner pr. flaske.

- Det er ikke vi som står bak undersøkelsen, opplyser Puntervold.

Siden 2002 har firmaet Buran Norsk Whisky A/S i Skogn litt sør for Levanger også syslet med planene for en norsk whisky, men har foreløpig drevet med planlegging og smakseksperimentering med malt i sprit. I øyeblikket vurderer man å starte en liten prøveproduksjon til sommeren, men endelig avgjørelse er ennå ikke tatt.

Entusiaster

Også gårdbruker Odd Nicolaysen, fra Bøstad i Vestvågøy i Lofoten, har nylig luftet planene om whiskyproduksjon, ifølge Lofotposten. I første omgang ønsker han å starte produksjon av maltbrygg, øl og mjød, etter hvert også whisky. Sammen med representanter for Lofoten Næringshage og Prosjekt Vill Vest skal Nicolaysen søke Vestvågøy kommune om 48 000 kroner i støtte for å gjennomføre et forprosjekt for produksjon av maltbrygg. Man har vært i kontakt med Loftr - Vikingmuseet - med tanke på et samarbeid rundt tørking av malt og produksjon av øl og mjød med utgangspunkt i økologisk korn.

- Det er fullt mulig å lage whisky i Norge, men investeringene er store, samtidig som det etter min mening er lite å tjene pr. flaske. Skulle norsk whisky komme på markedet, er jeg redd salget vil stupe etter at samlere har skaffet seg de første 20 kassene, opplyser sjefdestillatør Halvor Heuch hos Arcus i Oslo.

Svensk variant

Svenskene har likevel klart det. Siden i fjor vår har selskapet Mackmyra Svensk Whisky AB, beliggende mellom Gävle og Sandviken, solgt sin maltwhisky på Systembolaget. Svenskene opererer med flere årganger, og utviklet whiskyen i det stille gjennom flere år før den ble sluppet på markedet.

- De er dyktige til å markedsføre, og en ny årgang av Mackmyra maltwhisky tar fort slutt i våre butikker, til tross for en pris på nesten 500 svenske kroner for en halv liter, sier informasjonssjef for Systembolaget i Sverige, Lennart Agen ved hovedkontoret i Stockholm. Smaksmessig er det "en trivelig whisky", tilføyer han.

Flere saker på Eksklusiv

På forsiden nå