Spetalen spår langvarig depresjon

Øystein Stray Spetalen har satt 1,7 milliarder kroner i banken.
<b>HYLLER FREDRIKSEN</b>: Investor Øystein Stray Spetalen mener John Fredriksen og Tor Olav Trøim bør få julekort hvert år for sitt arbeid med laksebransjen.
HYLLER FREDRIKSEN: Investor Øystein Stray Spetalen mener John Fredriksen og Tor Olav Trøim bør få julekort hvert år for sitt arbeid med laksebransjen.

- Jeg tror vi står foran en stor og langvarig økonomisk depresjon i Vesten. Asia vil være vekstmaskinen, mens den økonomiske posisjonen til det historiske Vesten vil gå nedover, sier investor Øystein Stray Spetalen til Dagens Næringsliv (DN).

Han viser til de store økonomiske problemene i land som Hellas og Spania, og mener at den vestlige velferdsmodellen ikke er bærekraftig.

Les også:
Norge er omringet av gjeldsslaver

Konsekvensen for Spetalens del er at det meste av pengene er trukket ut av norske aksjer. Allerede i fjor sommer var denne prosessen nesten ferdig. Da hadde det gigantiske "garasjesalget" av aksjer pågått helt siden de amerikanske subprimelån-problemene kom til overflaten nesten to år tidligere.

- Vi skulle ha solgt tingene mye raskere, og vi skulle ha solgt mye mer. Og vi skulle sluttet å investere. Vi investerte i ting vi aldri skulle investert i, sa Spetalen til Aftenposten i juli i fjor.

"Alt" er i banken

Ifølge Spetalen har Ferncliff, investeringsselskapet hans, i perioder hadde inntil 700 millioner kroner i spill på børsen. Nå er pengene over i banken. i fjor sommer var 1,3 milliarder kroner flyttet over, i dag er tallet 1,7 milliarder .

- Alle sammen sier at det dummeste en gjør er å ha penger i banken. Jeg hører og gjør bare det motsatte av hva folk sier. Jeg er helt sikker på at der skal pengene være de neste to-tre årene, sier Spetalen til DN.

Les børskommentaren:

Les Arne J. Isachsens kommentar:

Les også:Les flere nyheter fra E24

Klikk her for å motta E24s Nyhetsbrev

På forsiden nå