Straffedømte Røkke slapp inn i sober herreklubb

Plettfri vandel kreves for å slippe inn i landets mest eksklusive herreklubb. Det stoppet ikke Kjell Inge Røkke.

Røkke ble i 2005 dømt for korrupsjon. Likevel er han ønsket velkommen i Skandinavias mest snobbete herreklubb, Norske Selskab.

Norske Selskab ble stiftet i 1772 av norske studenter i København. Medlemmenes aktiviteter gjør at selskapet ser seg som landets første frihetsbevegelse. Fra 1818 ble aktiviteten drevet fra Christiania som ren selskapsklubb, med blant annet Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson som initiativtakere.

I dag står prominenser på årelang venteliste for å få slippe inn i det noble selskap. Kun 1000 personer får være med. På medlemslisten står landets rikeste og mektigste.

Les flere nyheter på E24.

Velger og vraker

– Vi kan velge å vrake. Et positivt valg, hvor vi kan velge de vi har mest lyst til å ha som medlemmer. Ved behandling av søknader om medlemskap er det flere ting vi vektlegger, blant annet plettfri vandel. Norges fremste gjennom tidene har vært medlemmer hos oss, så en viss sosial pondus bør man ha, sier intendant (daglig leder) Nils P. Jacobsen i Norske Selskab til VG.

Kravene til etikette og moral er sentrale verdier i selskapets historie. Derfor er også kravet til ulastelig vandel ufravikelig i de ærverdige statuttene. Nylig ble Kjell Inge Røkke sluppet inn, kort tid etter han slapp ut fra pallespikring ved Hof fengsel. Det skjedde ikke uten diskusjon:

– I Røkkes tilfelle gjorde vi en vurdering, og kom til at lovbruddet var av bagatellmessig karakter, sier Jacobsen.

– Om en dom for korrupsjon er ikke så alvorlig, hva skal da til?

– Det er sjelden vi behandler slike saker. Drapsmenn og folk som er dømt for alvorlig økonomisk kriminalitet, ville vi ikke hatt som medlemmer hos oss. Plettfri vandel, vi legger vekt på det. Men det viktigste er at folk som søker opptak er trivelig folk, mennesker som andre ikke har noe særlig imot, sier Jacobsen.

Røkke sonet i april i år en 30 dagers ubetinget fengselstraff for å ha bestukket en svensk skipsinspektør. Like lang straff har et annet medlem måttet sone: Investor Einar Nagell-Erichsen ble i 2004 dømt til å sone 30 dager for innsidehandel.

– 30 dager er ikke stort. Det blir som fyllekjøring å regne. En person som blir tatt for å kjøre i fylla, får 21 dager i fengsel. Det kan vi ikke legge vekt på, det blir helt urimelig, sier Jacobsen.

- Ikke påtalemakt

Nagell-Erichsens dom for innsidehandel ble ikke en gang et tema.

– Den dommen ble det ikke reagert på i det hele tatt. Det er ikke vår oppgave å være påtalemakt, sier Jacobsen.

Han kan ikke huske at selskapet noen gang har kastet ut medlemmer som følge av kriminalitet.

– Det er ikke slik vi ønsker å gjøre det her. Men det har skjedd at folk selv har valgt å melde seg ut. Vi ønsker å holde en vennlig profil, sier han.

VG kom ikke i kontakt med Kjell Inge Røkke i går.

Norske Selskab holder til i Akersgaten 18 i Oslo. Utenfor står grunnleggeren Johan Herman Wessel på sokkel med lua i hånden.

Innenfor har medlemmene et hjem vekk fra hjemmet. I salongene blir de servert mat og drikke. Her kan de slappe av, eller møte kontakter i dypeste hemmelighet. Hva det snakkes om og hvem som møter hvem, tilhører losjens dypt respekterte diskresjon.

Slips er et minstekrav, jakken beholdes på under hele bespisningen.

– Vi er stolte av det vi er, en historisk og kulturell institusjon, sier Jacobsen.

Skulle det være noen tvil: Damer har ingen adgang, unntatt på helt spesielle dager.

Ifølge Dagens Næringsliv, som i 2004 slapp innenfor, står ikke klubblokalene tilbake for medlemmenes rikdom. Her skjuler det seg nasjonalskatter i form av originalverker signert landets største kunstnere gjennom tidende.

Alt som ser ut som gull, er gull. Økonomien er sikret gjennom gaver og arv. Eiendomsmassen gir også god avkastning. Blant leietakerne er Stortinget.

På forsiden nå