Sydenpensjonister kan få baksmell på skatten

Fra 1. januar blir norske pensjonister som bor i utlandet, trukket 15 prosent i skatt. For å unngå skattetrekk i Norge må pensjonistene innen årsskiftet dokumentere at de skatter til landet de bor i
<b>STRANDLIV:</b> Nordmenn flest har nøkterne ferieplaner.
STRANDLIV: Nordmenn flest har nøkterne ferieplaner.

Den såkalte kildeskatten ble vedtatt i mars og skal sette en stopper for at pensjonister verken skatter til Norge eller landet de har bosatt seg i.

Skattesatsen ble satt til 15 prosent.

Flere utflyttede pensjonister er urolige for at de blir trukket 15 prosent inntil de får dokumentert at de skatter til landet de bor i.

– Jeg har fått en del henvendelser fra kunder i utlandet, sier advokat Erik Øxnevad Larsen til Stavanger Aftenblad.

– Tungt skattespråk

Larsen er skatteadvokat hos Deloitte Advokatfirma AS i Stavanger.

– Problemet er at skatteetaten først i midten av november sendte ut informasjon til de utflyttede pensjonistene, og at det ble stilt krav om dokumentasjon fra skattemyndighetene der de bor måtte sendes til skatteetaten i Norge innen 1. januar 2010 for å unngå at det blir trukket skatt i Norge, sier Larsen.

Han sier at det mange steder vil ta lang tid å fremskaffe dokumentasjonen norske myndigheter krever. I tillegg kritiserer han skatteetaten for å ha skrevet brevene som ble sendt til pensjonistene i november, på et svært tungt, skattejuridisk språk.

Beklager tidsbruken

Kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skattedirektoratet sier at etaten har sendt ut nær 34.000 brev til utflyttede pensjonister. Rundt 3000 av disse er bosatt i Spania. Et betydelig antall skal også være bosatt i Sverige, Danmark og USA.

– Det er riktig at brevet til pensjonistene ble sendt ut i november, men vi regner likevel med at pensjonistene med bistand fra skattemyndighetene i Spania skal rekke å fremskaffe nødvendig dokumentasjon innen fristen, sier Dahle Rabben.

Hun beklager at det har tatt så lang tid å sende ut brevene, men viser til at det har vært en rekke administrative forhold som det har vært nødvendig å se nærmere på.

Dahle Rabben understreker likevel at pensjonister som ikke får sendt inn dokumentasjon i tide, må regne med å bli trukket i skatt inntil den foreligger.

Les flere nyheter på E24.no

På forsiden nå