Troféjakt i Afrika tar av

Stein Erik Hagen og andre norske rikfolk punger ut flere hundre tusen kroner for å sikre seg jakttrofeer. For over en halv million kan du sikre deg de fem store.

Aftenposten skrev onsdag at man kan kjøpe tilrettelagt elgjakt med guide og hund for tusen kroner timen.

Reinsdyrbukker er priset opp mot 50 000 kroner. Dette er for smårusk å regne når norske rikfolk med stinne lommebøker kjøper seg eksotisk jakt over hele verden.

Opp mot 20 nordmenn har sikret seg et neshorn, og det gildet koster rundt 300 000 kroner alene. Skal du sikre deg alle "fem store" koster det mer. Prisen for elefant, løve, neshorn, leopard og bøffel kommer på over en halv million.

- Noen tar også med seg utstoppede elefanter og løver med hjem, forteller Vegard Eriksen i Mylla Jakt og Fiskereiser.

Og da snakker vi om svære summer for utstopping og transport hjem til Norge.

Milliardær Stein Erik Hagen er blant dem som har en løvefell liggende hjemme. - Jeg mener jeg kan si at jeg har tatt Big Five, men skjøt en flodhest i bushen istedenfor neshorn, som bare går inngjerdet nå. Det er ikke jakt å skyte inngjerdete dyr. Jeg har aldri vært så redd i mitt liv, som da jeg skjøt flodhesten, sier Hagen.

Han medgir at dette har kostet penger: - Men jeg har gjort dette over mange år. Opplevelsen er stor. Du sover i telt og hører brølene fra dyrene om natten. Det er som en annen verden.

Finanstrend

Vegard Eriksen har arrangert jaktturer i ti år.

- Etterspørselen har økt voldsomt de siste årene. Hvert eneste år har omsetningen økt med 20 prosent. Det har lenge vært en trend at finansfolk kaster seg på jaktbølgen. Men vi har også folk som har spart i 20 år for å realisere en jaktdrøm, sier Eriksen.

Han bruker lokale guider, og troféavgiftene går blant annet til driften av nasjonalparker og viltområder, bevaring av arter og arbeid med å stoppe tjuvjakt.

- Her er det snakk om kvotejakt. Dyrene skal skytes uansett, og det gir arbeidsplasser lokalt.

Flere enn Hagen

Det er ikke bare finanskjendisene som som gjerne tar seg en jaktsafari.

- For noen år siden anslo vi at rundt tusen nordmenn reiste til utlandet på jakt hvert år. Nå tror jeg tallet er femdoblet. Her er det jo også mange mindre turer. Gjestearbeidere fra Polen og Litauen tar gjerne med seg nordmenn på jakt i hjemlandet. Noen kjøper jakten på stedet de reiser til. Totalt har vi vel 15-20 aktører som selger slike jaktpakketurer fra Norge, sier Eriksen.

Også kvinnelige jegere vil gjerne ut og lufte seg i verden. Neste år skal han arrangere ren dametur til Namibia.

XXL satser

Butikkjeden XXL selger jaktturer over hele verden. I tillegg til Afrika, har de bjørnejakt i Alaska, bøffeljakt i Argentina og jakt på steinbukk i Russland. I Britisk Colombia kan du jakte på coyote og puma.

Kristian Berglund i XXL Adventure forteller at de vil satse mer aktivt på utlandet.

- Vi tror på dette markedet, og interessen er økende. Det finnes en liten gruppe personer i Norge som skal ha de fem store i Afrika. Folk er villige til å betale mye, og mange reiser en gang i året på slike turer. De starter gjerne med de billigste turene, og dette gir mersmak, sier Berglund.

Hold deg oppdatert på fine vaner og dyre hobbyer på E24 Eksklusiv.

På forsiden nå