Verdens heftigste biler

De beste av de beste. Se listen over milliardærenes drømmebiler. Les om E24s prøveturer.

Det amerikanske magasinet Robb Report er et livsstilsblad for de aller rikeste. De befatter seg kun med det dyreste og mest eksklusive, så når de samler et drøyt dusin biler for å kåre årets bil, er man fryktelig langt unna en firmabilpark.

Hvert år inviterer de et førtitalls mennesker til en fancy vingård i California og freser rundt på de omliggende veiene med millionbiler. Juryen er en miks av Robb Reports egne journalister og diverse svært vellykkete forretningsfolk. Over to dager prøves alle bilene og om kveldene poengsettes de under storslagne middager i lokalmiljøet. Ikke mye jordnært, men ser man på utvalget så skal man vite at de aller fleste allerede finnes på norske skilter, og jommen har vi ikke samme vinner her som da e24 hadde i sin oppsummering ved nyttår.

1. Audi R8

Audis første forsøk i superbilklassen er tydeligvis vellykket over alt. Vi digget den da vi prøvde den i fjor sommer og mente det var fjorårets mest imponerende bil, gjengen fra Robb Report gjør det samme. Som de sier, den "representerer en blanding av racing erfaring, ingeniørkunst og design bravado." Den koster fra 1,8 millioner i Norge, men da får man en usedvanlig lettkjørt racer med et vilt veigrep.

Les også: Go-cart med 420 hester

2. Ferrari 599 GTB Fiorano

Ferraris siste superbil var hårfint bak Audi’en i denne kåringen. Vanskelig å tenke seg til noe heftigere enn Ferraris toppmodell. Her får man en V12er med 612 hestekrefter og null til hundre på godt under fire sekunder. En av testpilotene sa enkelt og greit: "Var dette en kvinne, ville du ha giftet deg med henne." For fire millioner kan den bli din, rent bortsett fra at ventelistene er på flere år, men de første ruller ut på norske skilter i disse dager, og vi kommer om ikke lenge med en test av 599-en.

3. Porsche 911 Turbo Cabriolet

Også denne bilen oppnådde en poengsum marginalt bak vinneren. "Denne bilen er tidløs", var en av Robb Reports kommentarer, i tillegg kan det sies at den er ekstremt heftig. Vi har prøvd hard-top versjonen og bilen er en nærmest skremmende blanding av lettkjørt og ekstremt sprek. En dobbelturbo motor på 480 hester sender deg, med seriøs midtskill, til 310 kilometer i timen. Moroa koster deg 2 240 000 kroner.

Les også: En vennlig sportsbilkjempe

4. Bentley Continental GT Speed

Robb Report liker denne bilen. I 2004 vant Continental GT og i fjor vant kabriolet versjonen denne kåringen. GT Speed er en oppgradering med 50 hester til (totalt 602) og visse visuelle justeringer. Luksus går ikke fortere enn dette.

5. Aston Martin V8 Vantage Roadster

Kabriolet versjonen av Vantage er en usedvanlig lekker bil. "James Bond i Saint-Tropez" var en av juryens kommentarer. En kommende klassiker med et fantastisk lydbilde. Det finnes noen av den i Norge. Prisen er rett under to millioner.

Les også: Bråk og estetikk i skjønn forening

6. Mercedes-Benz CL63 AMG

Sportsbiler blir ikke mer prangende enn dette voldsomme slagskipet. Vi skjønner ikke helt utsagnet til Robb Report: "CL63 er for dem som ønsker å ha det gøy, men vil holde en lav profil." Sier kanskje mer om bilparken i USA enn mye annet. På norske veier syns denne maskinen til 2,4 millioner kroner temmelig godt.

Les også: Rikdom på fire hjul

7. Rolls Royce Phantom Drophead Coupé

Biler generelt blir ikke mer prangende en dette. Den har teak-dekk. Si ikke mer. Koster rundt 5,5 millioner i Norge.

8. Maserati GranTourismo

"GranTourismoen er kanskje ikke en sprinter, men sprintere vinner ikke maraton." Sier en av journalistene i Robb Report. Dette er en vakker langtursbil – som bare kan sees på som forsiktig om man sammenlikner den med supersportsbiler. Finnes et par av dem i Norge, til 2 050 000 kroner.

Les også: Tungt forførende italiener

9. Lamborghini LP 640 Roadster

Denne brutale saken fikk en av testerne til å utbryte: "Jeg tror akkurat jeg fant g-punktet mitt." Rå og svært lite subtil superbil. Koster vel fire millioner i Norge.

Les også: En vill idè

(Test av en eldre versjon av Lamborghini LP 640)

10. Mercedes-Benz SLR McClaren Roadster

Mercedes sin dyreste doning. Godt over seks millioner på norske skilter. "Den stoppet så fort at jeg trodde bagasjelokket åpnet seg. Men det var luftbremsen."

De som ikke nådde helt opp:

11. Lexus LS600h L

"Jeg kunne satt meg inn i den med bind for øynene og visst at det var en japansk bil."

Les også: Anonym og kjedelig luksus

12. BMW M6

"Leverer luksus og opprettholder prestasjonene."

Les også: Et helt hysterisk lydbilde

13. Saleen S302 Extreme

"Den har g-kraft som en romferge."

14. Dodge Viper SRT10

"Hvis en ung mann kommer for å plukke opp datteren din i denne bilen, skyt han."

På forsiden nå