Oljetopp om norsk sokkel: – Spesialfond vil spille en større rolle

Neptune Energys norgessjef Odin Estensen mener private equity-spesialfond blir viktige aktører på norsk sokkel fremover. 

HANDSHAKE: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og Neptun Energys norgessjef Odin Estensen på kontorene til Olje- og energidepartementet torsdag.

Foto: Anders Nybakken Kvale
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

– Det er en viktig milepæl for oss, sier Estensen til E24.

Han overrakte torsdag utbyggingsplaner for rundt ti milliarder kroner til olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp), i to prosjekter (Duva og Gjøa P1) som til sammen vil kunne levere 54.000 fat per dag på toppnivå.

Oppkjøpsselskap som bedriver aktivt eierskap (private equity) har kjøpt oljeverdier for milliarder i Nordsjøen de siste årene, og står blant annet bak selskaper som Okea, Vår Energi, Versus Energy og Neptun Energy.

– Det vil spille en større og større rolle fremover. Det er en spennende utvikling som jeg tror vil ta norsk sokkel videre, men samtidig er det viktig at vi fortsatt har de store aktørene der, sier Estensen.

«Nytt område»

Han mener aktørene med spesialfond i ryggen har det som skal til for å se nye muligheter på norsk sokkel.

– De har en tydelig horisont på tidsperspektiv og avkastningskrav som gjør at beslutningene de tar blir kjappere. Kanskje er det nødvendig når du går inn i en mer moden fase på sokkelen der de største og enkleste tingene er plukket opp og tatt, sier Estensen.

Det går mot en ny tid på norsk sokkel der flere av de største prosjektene nærmer seg slutten. Aktørbildet har også endret seg fra å tidligere kun være relativt få og store selskaper, og feltene som skal bygges ut er mindre enn før.

– Det blir interessant å se hvordan det blir fremover. Samspillet mellom oss og de store, tradisjonelle aktørene er et nytt område som vi må se hvordan vi klarer å få til å bli bra, sier Estensen.

Han påpeker at Neptune har en klar vekststrategi i Norge, og at eierne mener det er en god plass å være.

– Det er ikke uaktuelt å kjøpe mer på norsk sokkel, forteller Estensen.

Olje- og energiminister Freiberg mener Neptune Energy representerer et aktørbilde som er «viktig for norsk sokkel».

– Det gjør at det er mer konkurranse om arealene som gir tildelinger, sier han.

Vil på Børs

En annen operatør i Nordsjøen som eies av spesialfond, norske Okea, meldte i fjor om at det planlegger en børsnotering. Det samme målet har Neptune Energy, opplyser norgessjefen.

– Målet er en børsnotering i løpet av et par år, sier Estensen, som ikke ønsker å kommentere prosessen ytterligere.

At selskaper eid av spesialfond går på børs er noe analytikerne i firmaet Wood Mackenzie har ventet på. De fleste spesialfondene er inne i selskaper på kort eller mellomlang sikt, og vil forsøke å finne en måte å komme seg ut av den med solid profitt i bagasjen.

120 millioner fat

De to prosjektene til Neptune Energy skal i produksjon rundt årsskiftet 2020/2021.

Prosjektene skal totalt kunne levere 120 millioner fat oljeekvivalenter, fordelt på 32 millioner fat på Gjøa P1 og 88 millioner fat på Duva. Prosjektene skal kunne levere henholdsvis 30.000 fat per dag og 24.000 fat per dag på maksnivå.

Duva-feltet skal bygges ut med en havbunnsramme og tre produksjonsbrønner, som skal knyttes opp mot den eksisterende infrastrukturen på Gjøa-feltet. P1-prosjektet på Gjøa skal hente ut tilleggsressurser, også der med en havbunnsramme og tre produksjonsbrønner knyttet til den eksisterende plattformen.

Les også

Snart kan du betale strøm per time

Les også

Sko revnet i basketkamp – Nike-aksjen faller

Les også

Neptune Energy har levert plan for Duva- og Gjøa P1

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Nordsjøen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Neptune Energy har levert plan for Duva- og Gjøa P1

 2. Betalt innhold

  Neptune i gang med offshorearbeidet på Duva-utbyggingen

 3. Neptune Energy kjøper opp Edison for opptil 2,5 mrd.

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Neptune Energy vokser på norsk sokkel

 6. Betalt innhold

  Neptune leverte byggeplaner for ti milliarder på norsk sokkel