Partene i oljestreiken kalt inn til Riksmekleren

Riksmekleren har innkalt partene i streiken på sokkelen til et møte onsdag klokken 15. Streiken har vart siden 24. juni, og flere plattformer har måttet stenge.

STREIK: Det streikes i oljesektoren og flere plattformer har måtte stenge. Nå er partene kalt inn til Riksmekleren.

MARIT HOMMEDAL
 • Julie Lundgren
Publisert:

Fagforeningene er positive til innkallingen.

- Vi er glad for at mekleren tar initiativ til å kalle partene tilbake til forhandlingsbordet, sier Hilde-Marit Rysst, leder i Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (Safe), til E24.

Hun representerer en stor del av de streikende offshorearbeiderne, og håper møtet kan bidra til å finne en løsning på striden.

- Jeg forventer at OLF i likhet med oss stiller med løsningsorientert personell, og at vi finner en forhandlingsløsning som viser medlemmene våre at vi har stått på for det viktigste kravet, sier hun.

https://api.e24.no/integrations/static/e67daf2a-3ecd-4fe6-8057-a673839423b6

Vil tariffesten pensjon

Kravet går ut på å avtalefeste gavepensjon for ansatte fra 62 år.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) er det ikke mulig å tariffeste en slik ordning.

- Det er opp til den enkelte bedrift å fastsette pensjonsordninger, og vi har ikke mandat til å gjøre det, sier informasjonsjef Eli Ane Nedreskår i OLF, til E24.

Hun sier at de vil finne en løsning, men at det ikke er mulig å innfri kravene fra de streikende.

– Situasjonen virker fastlåst, men dersom arbeidstakerne nå er klare til å frafalle kravet om fulle pensjonsrettigheter ved 62 år, tror vi det er stor sjanse for å komme til enighet hos Riksmekleren. Vi håper å få slutt på streiken så fort som mulig, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i OLF til NTB.

- Ikke mandat

- OLF har ikke mandat eller rettighet til å pålegge våre medlemsbedrifter å innføre en ordning som går stikk i strid med pensjonsreformen. Det skal lønne seg å stå lenger i arbeid, og det gjør det ikke med den pensjonsordningen som oljearbeiderne hadde tidligere, sier Nedreskår.

At OLF ikke har mandat til å forhandle frem en slik ordning er Rysst skarpt uenig i.

- Som arbeidsgiverorganisasjon har de mandat til å bidra og være med på å styre hva bedriftene skal mene og gjøre. De har også mandat til å skape en overordnet løsning som vi kan være fornøyd med. De sitter med alle bedriftene i utvalget sitt, og bedriftene kan bestemme hva de vil, sier Rysst.

Hun sier de streikende er klare til å fortsette konflikten hvis ikke møte hos Riksmegleren fører til en løsning de kan godta.

Streiken lammer for tiden 15 prosent av norsk olje- og gassproduksjon fordi Statoil svarte på streikeuttaket med å stenge produksjonen på en rekke andre installasjoner som følge av streiken.

Fagforbundene Industri Energi, Safe og Lederne har tatt ut 708 medlemmer i streik.

Les også

 • Vurderer opptrapping i dag
 • Krangler om streikevilje i oljesektoren
 • - Har midler til å streike i flere år
 • Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen
Publisert:

Flere artikler

 1. Dette krangler de om

 2. - Oljestreiken har kostet overto milliarder kroner

 3. Betalt innhold

  – Om mulig enda mer fastlåst

 4. Oljestreiken fortsetter

 5. Mulig lockout på sokkelen