Analytikere om kostnadsreduksjonen:
– Litt skuffende

Mener det var forventninger i markedet til enda lavere investeringskostnader.

FORVENTNING OM MER: Statoil-analytiker i Pareto Securities, Thomas Aarrestad, mener det var forventning om enda større reduksjoner i investeringskostnadene på Johan Sverdrup. Han påpeker imidlertid at det kan komme mer.

Robert S. Eik
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:,

Fredag morgen varslet Det norske at Statoil nå estimerer at investeringskostnadene for fase 1 av Johan Sverdrup-utbyggingen vil bli 9 milliarder kroner lavere enn tidligere estimert, ned fra 123 til 114 milliarder kroner.
Pareto mener imidlertid at nedjusteringen faktisk er litt skuffende.

– Høye forventninger.

– Det har vært en høy forventning i markedet om en reduksjon, og vi tror forventningene lå mer i intervallet 10–20 prosents reduksjon, så det nye anslaget er litt skuffende, skriver Statoil-analytiker i Pareto, Thomas Aarrestad, i en oppdatering.

Dagens nye anslag innebærer en nedjustering på 7 prosent.

– Vårt syn er at dette ikke slår så voldsomt mye, sier Statoil-analytiker Christian Yggeseth, i Arctic Securities, til E24.

Ifølge Yggeseths beregninger tilsvarer ni milliarder kroner i lavere investeringer 0,2 kroner på Statoil-aksjen, 1,0 kroner på Det norske-aksjen og 1,4 svenske kroner for Lundin-aksjen.

Den positive effekten er med andre ord ganske liten.
– Det har vært spekulasjoner om at investeringene vil kunne bli lavere, vi synes dette kanskje er noe mindre enn det man hadde forventet, sier Yggeseth.

– Kan reduseres ytterligere

Det er imidlertid håp til at investeringskostnadene kan komme ned ytterligere.

UTGJØR IKKE MYE PER AKSJE: Christian Yggeseth, Statoil-analytiker i Arctic Securities.

Arctic

Yggeseth peker på at en del av de kontraktene som først ble tildelt ikke reflekterer, i alle fall ikke fullt ut, nedturen i oljeserviceindustrien.

– Det er kun de siste kontraktene som er blitt tildelt som fullt ut har tatt innover seg svakheten i oljeservice, sier han.

Yggeseth mener at de resterende kontraktene i større grad vil reflektere den pressede situasjonen oljeservice befinner seg i, og partnerskapet på Johan Sverdrup kan dermed oppnå en gunstigere pris på disse.

– Da selskapet peker på at dette er en foreløpig oppdatering, og da det fortsatt er en vesentlig gjenstående andel av kontrakter som skal tildeles, så er det en god sjanse for at tallet kan komme ytterligere ned, skriver Aarrestad i sin kommentar.

Statoil er operatør på Johan Sverdrup med en eierandel på 40,0267 prosent, Lundin har 22,60 prosent, Petoro har 17,36 prosent, Det norske har 11,5733 prosent, mens Maersk Oil har 8,44 prosent.

Mulige valutaeffekter

Valuta er annen viktig faktor i hva kostnadene til slutt vil lande på.

– Fordelingen mellom kontrakter i dollar og kroner er ikke blitt gjort kjent og det er dermed uklart hvilken effekt det vil ha for investeringene i dollar på prosjektet, spesielt på dagens valutakurs, skriver Aarrestad.

Pareto anslår at investeringene målt i dollar vil bli redusert med 19 prosent, som en kombinasjon av kostnadskutt og valutaeffekter.

Pareto har en hold-anbefaling på Det norske og Lundin med kursmål på henholdsvis 50 kroner og 105 svenske kroner, mens de har en kjøpsanbefaling på Statoil med et kursmål på 150 kroner.

Les også

Har tildelt ny milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Les også

Leverandørindustrien venter spent på høstens kontraktrush

Les også

Statoil klarer ikke oppdage utslipp slik de skal: Har bedt myndighetene lempe på kravene

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Johan Sverdrup blir ni milliarder billigere

 2. – Dette er et fornuftig kjøp

 3. Oljebransjen møtes til konferanse: Pareto jekker ned anslaget på oljeprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Omdal: – Kan gjøre Lundin til et enda mer attraktivt oppkjøpsobjekt

 6. – Kostnadsgrep oppveier svakt resultat