100.000 oljejobber borte i USA

Olje- og gassindustrien i USA sysselsetter nå det laveste antallet arbeidere siden før finanskrisen, ifølge Bloomberg.

OLJEBREMSEN RAMMER: Hele 60.000 mennesker skal ha mistet oljejobbene sine bare her i delstaten Texas i USA.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Amerikanske oljeselskap har kuttet 100.000 jobber i løpet av de to siste årene, ifølge Bloomberg Business.

Les også:
Oljebremsen

60.000 oppsigelser i Texas

Bare hos det amerikanske oljeselskapet Chevron forventes 4.000 oppsigelser i løpet av dette året, ifølge The Wall Street Journal.

Det kommer etter at 3.200 arbeidere ble sagt opp i 2015. Oljegiganten sa i fjor at de er nødt til å kutte 10 prosent av arbeidsstyrken, ifølge avisen.

Kostnadskuttene er estimert til 9 milliarder dollar dette året, ifølge avisen. For fjerde kvartal 2015 rapporterte Chevron om et tap på mer enn en halv milliard dollar, det første kvartalet med tap på mer enn 15 år.

Oljeselskapet Exxon Mobil har 20 prosent færre ansatte i dag enn de hadde for fem år siden, ifølge nyhetsbyrået AP. Også for Exxon var fjerde kvartal 2015 svært dårlig – de svakeste resultatene siden 2002.

Les også

Amerikansk lettolje over 40 dollar fatet

Hele 60.000 av oppsigelsene skal ha skjedd i den oljerike delstaten Texas, ifølge USA Today. Det tilsvarer omtrent en femtedel av arbeidsstyrken i delstaten. Her ligger millionbyen Houston, som fungerer som en internasjonal olje- og energihovedstad.

– Jeg forventer at det blir verre det neste semesteret, sa petroleumsøkonom Karr Ingham i Texas Alliance of Energy Producers til USA Today i januar.

– Kostnader må kuttes dramatisk og det betyr at ansatte må gå, sa han.

265.000 oppsigelser på verdensbasis

Tall fra det amerikanske energidepartementet (EIA) viste onsdag at amerikanske råoljelagre steg med 1,3 millioner fat i uken som endte 11. mars. Det er den femte uken på rad at amerikanske råoljelagre stiger.

På verdensbasis har mer enn 265.000 personer mistet jobben siden oljeprisene begynte å stupe siste halvdel av 2014, skriver Bloomberg, som viser til Airswift, som er et bemanningsselskap rettet inn mot oljebransjen.

Britisk-tyske Royal Dutch Shell Plc annonserte 7.500 kutt i fjor høst, og varslet i forbindelse med oppkjøpet av BG Group at de kutter ytterligere 2.800 jobber.

Les også

Rekordmye råolje på lager: – Det verste ser ut til å være bak oss

Nye kuttmeldinger de siste ukene

I Norge har det forsvunnet 30.000 oljejobber siden sommeren 2014, ifølge DNBs beregninger. De siste dagene har oljeprisen igjen klatret over 40 dollar, og er nå på det høyeste nivået siden desember 2015. I juni 2014 var imidlertid prisen på nordsjøolje oppe i 115 dollar fatet.

Bare de siste ukene har det kommet nye meldinger om oppsigelser. Onsdag ble det kjent at det franske energiselskapet Engie gjennomfører sin første nedbemanning i løpet av 15 år på norsk sokkel. Inntil elleve medarbeidere må gå.

Mandag ble ansatte i subsea-avdelingen i det Kjell Inge Røkke-eide oljeserviceselskapet Aker Solutions informert om at det kuttes 600 faste stillinger i avdelingene på Fornebu, Moss, Tranby og Ågotnes.

Forrige uke varslet oljeselskapet Det norske, også eid av Røkke, at de går i gang med ytterligere kostnadskutt og nedbemanning, etter tidligere å ha måttet 35 faste ansatte og 120 innleide gå. Nyheten fulgte lignende meldinger fra Sodexo, COSL, Halliburton og Siemens tidligere samme uke.

Les også

– Det verste ser ut til å være bak oss

Les også

Derfor stiger oljeprisen

Les også

– Det begynner å bli kritisk med tanke på å beholde kompetanse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Arbeidsledighet
  3. Oljebransjen
  4. USA

Flere artikler

  1. Enda flere mister jobben i Det norske

  2. 15 ansatte mister jobben i Eide Marine Service

  3. Rogalendinger sliter med boliglånet

  4. Oljeservicegigant sier opp 160 i Norge

  5. Halliburton kutter 5.000 nye ansatte