Shell kjøper Helge Lunds BG Group

Shell har lagt inn bud på 561 milliarder kroner for alle aksjene i BG Group.

KORT TID I SJEFSSTOLEN: Torsdag har Helge Lund vært konsernsjef i BG Group i akkurat to måneder. Nå kan selskapet bli solgt til Shell.

Carina Johansen
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fallende oljepriser har de siste månedene ført til at flere store selskaper ser seg om etter mulige fusjoner.

Onsdag formiddag melder Europas største oljeselskap Shell at de har lagt inn bud på alle aksjene i konkurrenten BG Group på 47 milliarder pund, skriver Shell i en pressemelding torsdag.

Dette tilsvarer 561 milliarder kroner med dagens valutakurser.

Tilbudet innebærer en kontantsum på 383 pence, pluss 0,4454 B-aksjer i Shell, per BG Group-aksje. Den volumvektene gjennomsnittskursen de siste 90 dagene er 2.179 pence per Shell B-aksje.
Dette gir en verdi per aksje på rundt 1.350 pence per BG -aksje og indikerer en totalverdi på selskapet på drøyt 46 milliarder pund.

Følg oljemarkedet i E24s Aksjelive her.

Basert på BG Groups aksjekurs da London-børsen stengte tirsdag har selskapet en verdi på om lag 46 milliarder dollar, eller 368 milliarder kroner basert på torsdagens valutakurser, skriver Wall Street Journal (krever innlogging) som meldte om saken først tirsdag kveld.

Dersom de to selskapene kommer frem til en avtale vil denne bli den største avtalen i oljesektoren så langt i år, skriver Bloomberg.

Strategisk

– Hardtslående og strategiske beslutninger er det som former vår industri, sier Shell-sjef Ben van Beurden i pressemeldingen fra selskapet torsdag.

Han legger til at han mener de to selskapene passer svært godt sammen.

– Denne transaksjonen passer godt med vår strategi og hvordan vi oppfatter situasjonen i industrien rundt oss, fortsetter van Beurden.

Les også

Britisk avis: – Helge Lund blir ikke toppsjef

Ifølge pressemeldingen er kjøpet av BG Group en del av et omfattende forbedringsprogram for å styrke selskapets finansielle posisjon samtidig som det gir selskapet tilgang på store gassreserver.

– Videre gir kjøpet av BG Groups konkurransedyktige gassreserver strategisk mening foran den økte etterspørselen vi forventer å se på dette renere drivstoffet, sier Shell-sjefen.

Shell og BG Group holdt klokken 10 norsk tid en pressekonferanse om det planlagte oppkjøpet.

Der ga Shells finansdirektør, Simon Henry, flere detaljer om transaksjonen. Han forteller at selskapene vil vente på myndighetenes godkjenning av oppkjøpet og fusjonen før man ber om aksjonærenes velsignelse.
– Vi regner med å ferdigstille transaksjonen tidlig i 2016, sier finansdirektøren.
Dermed blir BG Group-sjef Helge Lund trolig sittende i jobben i rundt ett år til før fusjonen er et faktum.

Deretter er det et åpent spørsmål hva han gjør.

Jobber for BG Group

Men inntil videre ledes altså BG Group av den tidligere Statoil-sjefen, som tok over som konsernsjef for det britiske selskapet så sent som i starten av februar.

Torsdag markerer Lunds andre måned som toppsjef i det britiske selskapet.

Ifølge Financial Times skal Shell-sjef Ben van Beurden i et intervju med CNBC ha understreket at Helge Lund støtter fusjonen, men deretter ha lagt til at Lund vil «gjøre egne ting» når overtakelsen er gjennomført.

E24 har vært i kontakt med både Shell og BG Group, men ingen ønsker å kommentere om Helge Lund vil forlate BG Group hvis fusjonen går gjennom.

– Transaksjonen vil ta tid, og mens dette skjer vil jeg og mitt team fortsette å være forpliktet til BG Group og våre aksjonærer. Vi vil trygt levere selskapets forretningsplan for 2015, sier Lund.

I sum tyder det meste på at oljetoppen er på vei ut av selskapet, slik den britiske avisen City Am skriver onsdag morgen.

Vil selge eiendeler for 241 milliarder

Shell og BG skriver at sammenslåingen vil styrke vekstmulighetene innen to av kjernevirksomhetene: LNG (flytende gass) og petroleumsaktivitet på dypvann.

Selskapene skriver at man derfor vil redusere investeringsnivået i konvensjonell leting fremover.
I tillegg skal det selges unna en rekke virksomheter som ikke anses å være en del av kjernevirksomheten:
– Gitt at man oppnår det Shell-styret anser for å være en akseptabel verdi for disse virksomhetene, forventer Shell at disse salgene vil nå 30 milliarder dollar mellom 2016 og 2018, står det i tilbudsdokumentet, noe som tilsvarer 241 milliarder kroner

Ikke alene

Shell og BG Group er langt ifra alene om å søke sammen mens oljeprisene faller. I november meldte det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton at de ville kjøpe konkurrenten Baker Hughes for om lag 35 milliarder dollar.

Les også

Disse oljeavtalene skapte giganter

Flere mindre oljeselskaper har også meldt at de ønsker å fusjonere med et av de større selskapene, skriver Wall Street Journal.

Sviktende priser

Etter å ha steget til rundt 60 dollar per fat i starten av året har oljeprisen de siste ukene holdt seg stabilt på 50-tallet. Onsdag morgen åpner oljeprisen ned 0,43 prosent til 58, 23 dollar per fat.

Dette har ført til at flere oljeselskaper har sett seg nødt til å kutte kostnader den siste tiden. Shell-sjef Ben van Beurden meldte i fjor at selskapet vil kutte kostnader den neste tiden.

Kjøpet av BG Group vil tillate de to selskapene å minimere kostnadene sine i forbindelse med toll betydelig samtidig som det gir Shell nye muligheter for å vokse på tross av kutt i letebudsjettet, skrev Wall Street Journal tirsdag.

Også BG Group har tidligere meldt om at de vil fokusere på kostnadskutt den neste tiden.

– Vi ønsker å bedre effektiviteten, kutte både driftskostnadene og investeringene, herunder letingen. Dette arbeidet vil ha min fulle oppmerksomhet, skrev Helge Lund i selskapets årsrapport.

Les også

Overrasket over at kronen ikke har steget med oljeprisen

Analytikerne venter at oljeprisene vil stige jevnt gjennom året og ligge på rundt 70 dollar per fat ved utgangen av fjerde kvartal.

Store

Shell er et av verdens største oljeselskaper med en markedsverdi på om lag 192 milliarder dollar, eller 1.536 milliarder kroner.

Ifølge Financial Times (krever innlogging) har ikke selskapet ønsket å kommentere samtalene med BG Group per nå, men Shell må etter britisk lov senest 5. mai beslutte om de ønsker å legge inn bud eller ikke.

Shell-aksjen endte opp 3,43 prosent på hovedindeksen i London tirsdag, mens BG-aksjen avsluttet tirsdag opp 6,7 prosent.

I løpet av det siste året har BG Groups aksjer falt med 20 prosent, skriver Bloomberg.

Les også

Helge Lund tror på nytt oljehopp

Les også

Stor oversikt: Dette er de 30 største oljeavdelingene i Norge

Les også

Slik tjener oljegigantene på oljeprisfallet

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Shell kjøper BG Group for 560 milliarder

 2. – Vil gjøre egne ting

 3. Shells oppkjøp av BG Group møter skepsis blant aksjonærene

 4. – Statoil-comeback er svært sannsynlig

 5. Betalt innhold

  Britisk avis: – Helge Lund ferdig i BG