Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Kina-dilemma, svak USA-vekst, bekymringer for den globale økonomien og oljeprisfall er fire grunner til at økonomer mener det brygger opp til skikkelig uvær i markedet.

DRAMATISK: De siste ukene har milliarder i verdier forduftet fra verdens børser.
Publisert:

Den som trodde at de store markedsbevegelsene bare var en grå start på året, får tro om igjen.

Starten av børsåret 2016 er det verste siden slutten av nittitallet, og den verste noensinne for Oslo Børs.

Men det er ikke bare for aksjer det ser stygt ut.

Enkelte analytikere begynner å lure om finanskrisehistorikken fra 2008 gjentas i verdensmarkedet, mens andre holder en knapp på at investorene maler fanden på veggen.

Tirsdag falt japanske Nikkei 225 hele 5,4 prosent. Verre børsdag i Japan må man tilbake til sommeren 2013 for å finne.

Uansett hva fremtiden bringer, er det uten tvil en rekke svært urovekkende ting på gang akkurat nå. Samlet kan de brygge opp til «en perfekt storm» i verdensøkonomien, ifølge økonomer som har snakket med britiske Telegraph.

– Vi er i en svært uvanlig situasjon der markedsstemningen er av en annen natur enn noe annet vi før har sett, sier Thomas Thygesen i Seb til avisen. Men han mener at den virkelige nedturen ennå ikke har kommet.

Resesjonsprat

Så er vi på vei inn i en ny resesjon?

Mandag kom en rapport fra Goldman Sachs som viser at resesjonsfaren i den industrialiserte verden generelt nå er lavere enn den gjennomsnittlig har vært de siste 35 årene.

Samtidig viser andre analyser at når S&P-indeksen har falt med mer enn 12,5 prosent over seks måneder, så er det høy sannsynlighet for at det følges av resesjon.

Dette har skjedd ved tretten tilfeller tidligere, ifølge the Telegraph, og i seks av tilfellene ble nedgangen etterfulgt av resesjon.

Det finnes en rekke slike sammenstillelser av historiske data som figurerer i media. Det er i stor grad usikkert om slike «funn» kan si noe klokt eller illustrere risikoen for resesjon.

Les også

Analytiker om kraftig børsfall: – Er det 2008 en gang til?

Dette kan bli «en perfekt storm»

Her er listen som får skylden for den uvanlige frykten som preger markedet:

** Den kinesiske sentralbankens dilemma kan gi en ny kraftig nedskriving av yuan mot dollar. Markedet er også i tvil om Kina klarer å bremse landets vekst i ønsket tempo.

** Svakere vekst i amerikansk økonomi.

** IMF venter «skuffende» global vekst.

** Lite tyder på at oljeprisen vil ta seg nevneverdig opp med det første.

** Flere land i verden får store deler av landets statsinntekter fra oljevirksomhet, og betjener landets gjeld med oljeinntekter. Nå begynner flere å havne i alvorlige problemer som følge av den lave oljeprisen. De to største oljelandene i Afrika, Nigeria, som også er kontinentets største økonomi, og Angola, er spesielt oljeavhengig. Nigeria ba om kriselån forrige uke.

Les også

– Over 80 prosent fare for resesjon i Norge

– Kinas vekst er antageligvis svakere enn myndighetene rapporterer. I Russland og Brasil går det veldig dårlig. Sør-Afrika flørter med resesjon. Til og med India er i fare for å gjøre det dårligere enn ventet, sier Oliver Banchard, som tidligere har jobbet som sjeføkonom hos IMF til avisen.

Men Kina-frykt, oljeprisfall og generell usikkerhet om veksten globalt er blitt nevnt lenge.

Det som har gjort vondt verre i markedene nå, er en snikende usikkerhet om hvordan bankene vil håndtere kunder fra oljesektoren som ikke klarer å betjene gjeld.

For det er nemlig det som kan være det som får nedturen til å virkelig eskalere: Hvis gjeldsbomben i energisektoren eksploderer, kan nedfallet regne over finanssektoren.

Les også

Oslo Børs faller over fire prosent: – Ingen steder å gjemme seg

Frykter bankvelt

Og det er langt fra småpenger som står på spill.

Tilsammen har den internasjonale energisektoren 3.000 milliarder dollar i gjeld, ifølge Bank of International Settlements.

Hvis de store lånekundene i energisektoren sliter med å betale avdrag, eller går konkurs, er beløpene så store at det kan velte banker over ende.

Markedet frykter gjelden er så stor og vanskelig å betjene, at en ny bankkrise vil innledes. Da er veien kort til finansielt kaos og panikk i verdensmarkedene.

E24 har nylig kartlagt gjeldssituasjonen til de oljerelaterte selskapene på Oslo Børs.

Den viser at bildet ser ganske helsvart ut for mange. Se nederst i saken for oversikten.

Les også

E24-kartlegging: Gjeldsbomben i oljebransjen

– Dramatisk nedgang

Børsfallet innen finans ved starten av denne uken, trekkes frem som et tidlig faretegn på at bankenes sårbarhet nå begynner å bli tydelig.

«Nedgangen gikk spesielt ut over Deutsche Bank som falt hele 9,5 prosent. I USA ble fallet mer moderat fordi energiaksjene fikk seg et betydelig løft mot slutten av dagen. I Asia er de kinesiske markedene stengt grunnet nyttårsfeiring, mens Nikkei 225 har så langt falt nesten 5,5 prosent i dagens handel. Lange statsrenter stupte i går hele 16 basispunkter i USA, en dramatisk nedgang fra et allerede svært lavt nivå,» oppsummerer DNB Markets i bankens morgenrapport.

Bankenes stabilitet har kommet i søkelyset ettersom oljeprisen ligger an til å bli mellom 30 og 40 dollar fatet i 2016, i stedet for mellom 50 og 70 dollar fatet, som de fleste estimater tilsa i 2015.

I sistnevnte prisintervall er de fleste oljefelt lønnsomme for utbygging, og oljeselskapene vil ikke ha problemer med å holde kreditorene blide.

Det er langt fra tilfellet om oljeprisen skal ligge på 30-tallet over lengre tid.

Såkalt break-even, altså hvor mye et fat olje må koste for at det skal være penger å tjene på å pumpe opp det fatet, ligger for de fleste oljefelt av betydning over 35 dollar fatet.

En rekke aktører i energisektoren kan dermed slite å betjene gjelden, om inntektene er lave over lengre tid.

I tillegg kan det være nødvendig å nedskrive selskapets verdier, slik det norske seismikkselskapet Polarcus ble nødt til å gjøre tirsdag.

Les også

Svak handelsdag Wall Street: –Det er de samme bekymringene enda en gang

Les også

Aksjemarkedet herjet med USAs nest største gassprodusent

Les også

Disse sakene kan påvirke din aksjeportefølje denne uken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om