Oljeprofessor: - Dette betyr svakere utsikter for norsk sokkel

Professor tror dagens Statoil-kutt kan gjøre at de tøffe tidene i oljeservice blir enda tøffere.

LAVERE AKTIVITET: Statoil slapp fredag sitt resultat for fjerde kvartal 2014. Der kuttes det i investeringsbudsjettet, og professor tror kuttet vil medføre lavere aktivitet på sokkelen.
 • John Thomas Aarø
 • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

– Dette kan ha visse ringvirkninger for den norske leverandørindustrien, for dette kan bety at aktiviteten på norsk sokkel blir ytterligere dempet, sier Klaus Mohn, professor ved Handelshøyskolen ved UiS, til E24.

Norges desiderte oljelokomotiv, Statoil, slapp fredag morgen sitt resultat for fjerde kvartal.

Det var knyttet stor spenning til begivenheten. Det kraftige oljeprisfallet har medført mer utfordrende tider for oljeselskapene, og det var usikkerhet både til hva dette ville si for resultatet og om det ville påvirke Statoils strategier.

Oljekjempen opplyser også at den kutter i sitt lete- og investeringsbudsjett med rundt 15 milliarder kroner.

Professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

Mohn, som tidligere har hatt stillingen som Statoils sjeføkonom, har lenge ventet at investeringsbudsjettet ville kuttes.

Imidlertid peker han på at investeringskuttet vil fordeles på aktivitet i Norge og utlandet.

– På marginen betyr dette svakere utsikter for norsk sokkel enn vi har kjent hittil.

– Tar Statoil hardt nok i?

– Det aner jeg ikke, men retningsmessig er det dette markedet har bedt om. Om omfanget er tilstrekkelig, gjenstår å se. Om markedsreaksjonen ikke er positiv i dag, er en mulig tolkning at investeringsbudsjettet ikke ble kuttet nok.

Tror på positiv reaksjon

Mohn peker på at et av de store usikkerhetsmomentene i forkant av dagens resultat, var om Statoil ville opprettholde utbyttepolitikken. Den står fast.

DNB Markets skriver i en oppdatering at et «uendret utbytte på 1.80 kroner aksjen for kvartalet er på linje med markedets forventninger».

«Før eventuelle justeringer har vi en holdanbefaling med et kursmål på 130 kroner per aksje. Vi venter imidlertid en positiv reaksjon i aksjen ved åpning», heter det i oppdateringen.

Oppdatering: Statoil stiger 1,8 prosent til 142 kroner aksjen ved handelsstart fredag.Følg utviklingen i E24s Aksjelive.

Tankskipet Statoil

Overordnet forteller Mohn at resultatet er som han hadde ventet.

– Jeg klarer ikke å se de store overraskelsene.

Mohn peker på at et av de store usikkerhetsmomentene i forkant av dagens resultat, var om Statoil ville opprettholde utbyttepolitikken. Den står fast.

– Jeg tror mange overvurderer mulighetene for store endringer i et så stort selskap som Statoil, både når det gjelder resultatutvikling, strategijustering og nye konsernsjefer, sier han, og legger til:

– Statoil er som et tankskip, det durer og går med stø kurs og er nokså robust overfor endringer i omgivelsene, særlig de som er av forbigående karakter.

Ikke krisetall

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto sier at det ikke er krisetall Statoil presenterer.

– Justert nettoresultatet var to prosent bedre enn forventet, selv om resultatene i internasjonal virksomhet var betydelig dårligere enn ventet, med sterke resultater på norsk sokkel og i markedsføringsdivisjonen, sier han til E24, og fortsetter:

– Produksjonen var 6 prosent bedre enn ventet, og capex (kapitalutgifter og investeringer journ.anm.) for 2015 er bra, med ned 10 prosent til 18 milliarder dollar i forhold til 2014. Konsensus var 17 milliarder dollar.

Det justerte driftsresultatet endte på 26,9 milliarder kroner, mot 42,3 milliarder kroner i samme kvartal 2013. Selskapet trapper også opp forbedringsprogrammet med 30 prosent, til 1,7 milliarder dollar årlig.

– Markedet vil fokusere på at utbyttet fortsatt er høyt prioritert, selv på 60 dollar fatet, og at kvartalsvise utbyttet for fjerde kvartal vil bli opprettholdt minst de tre første kvartalene i 2015.

– Selskapet signaliserer at de har nok porteføljefleksibilitet til at de om nødvendig kan selge mer for å opprettholde utbytte, selv om oljeprisen vil holde seg på 60 dollar fatet i 2016.

Les også

Tilsammen har de kuttet investeringsplanen med 45 milliarder

Les også

Nedskrivninger ga blodrød bunnlinje for Statoil

Les også

- Er sikker på at Statoil har funnet den beste sjefen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Ikke bærekraftig for Statoil å selge eiendeler

 2. Betalt innhold

  – Ikke bærekraftig for Statoil å selge eiendeler

 3. Statoil bruker samme oppskrift en gang til: Øker sparemålene og kutter investeringene

 4. Sokkelåret: – Tilbakeslaget i oljebransjen vil smitte utover Vestlandet

 5. Statoil-resultatet skuffer: Nye nedskrivninger utenlands