Storbritannia åpner for storstilt skifergassutvinning

Den britiske regjeringen utsteder nye olje- og gasslisenser for første gang på seks år. Nå skal det satses på skifergass på britisk grunn.

PROTESTER: Den britiske regjeringen gir grønt lys til å utvide områdene for leting etter skiferolje og gass. Utvinningsmetoden hydraulisk oppsprekking, eller "fracking" er omstridt.
 • Caroline Enge
Publisert: Publisert:

Statsminister David Cameron og hans regjering har nådd en milepæl i arbeidet med å øke utvinningen av skiferolje og -gass, skriver New York Times.

Britene utsteder lisenser for leteboring i Storbritannia for første gang siden 2008.

- Å åpne for mer skifergass i Storbritannia kan potensielt gi oss mer energisikkerhet, arbeidsplasser og vekst, sa den britiske finans- og energiministeren Matthew Hancock i en uttalelse natt til mandag.

Den nye offensiven skal ha vært ventet i olje- og gassindustrien. Regjeringen ønsker å finne nye kilder, ettersom landets offshoreproduskjon i Nordsjøen har sunket.

Igangsetting av nye felt vil i tillegg til å skape arbeidsplasser gjøre britene mindre avhengige av å importere drivstoff fra blant andre Russland, skriver New York Times.

- Norge og Nordsjøen har blitt mindre attraktivt for investeringer

Omstridt metode

Hydraulisk frakturering, eller «fracking» er metoden som benyttes når gass og olje skal utvinnes fra utilgjengelig skifer.

BRITISK ENERGIMINISTER: Matthew Hancock.

Den såkalte «fracking»-prosessen går ut på å sprøyte inn væske under trykk gjennom et borehull, og innebærer at store mengder metanutslipp slippes direkte ut i fri luft.

Kritikerne mener den fører til høyere klimautslipp en kull.

Metoden er forbudt i blant annet Frankrike - av miljøhensyn. Storbritannia har imidlertid innført et gunstig skatteregime for å oppmuntre til mer av denne typen utvinning.

- Vi skal ha verdens mest gunstige skatteregime for skifergass, og Storbritannia skal gå i spissen for skifergassrevolusjonen, uttalte finansminister George Osborne til The Guardian i juli.

Mens nye felt i Nordsjøen må betale 62 prosent skatt og eldre felt 81 prosent, skal skifergassproduksjon bare betale 30 prosent skatt.

I USA er skifergassutvinning på full frammarsj, og utvinningen har eksplodert de siste ti årene.

Skifergass splitter Europa: Forbud i Frankrike, skatterabatt i England

Halve Storbritannia åpent

I det som blir Storbritannias fjortende onshore lisensrunde, åpnes det for mulig leting etter olje og gass i omtrent 50 prosent av fastlandet, ifølge BBC.

Regjeringen strammer samtidig inn på boreaktivitet i nasjonalparker, såkalte AONBer, eller områder med spesielt vakker natur og verdensarvområder, skriver The Guardian.

Miljøforkjempere har lenge presset på for at dette skal bli fullstendig forbudt.

Den nye ordningen er at energiselskapene må sende inn en spesielt detaljert «miljøerklæring» dersom de ønsker å starte boring i nærheten av beskyttede områder.

Slike søknader skal bli avslått med mindre det er «spesielle tilfeller og i offentlighetens interesse» å gjøre et unntak, og dermed stenges ikke døren fullstendig for energiselskaper som vil lete i vernede områder.

Nå er skifergass-revolusjonen synlig fra verdensrommet

Avviser kritikken

Det har allerede vært flere demonstrasjoner mot utvinning av skifergass og -olje i Storbritannia.

Industrien selv avviser kritikken, og hevder at om den reguleres riktig, er utvinningsmetoden en trygg måte å frigjøre enorme energiressurser på, skriver BBC.

Undersøkelser viser at det kan være omtrent 1.300.000 milliarder kubikkfot skifergass i Nord-England, hvorav kanskje ti prosent er mulig å utvinne.

Les også:

Ekspert om gassmarkedet i EU: - En skremmende situasjonAvis: Tyskland kan snu om skifergassOljesand forurenser to til tre ganger mer enn antattPolen vil produsere skifergass neste år

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Storbritannia forbyr skifergass-boring på grunn av risiko for jordskjelv

 2. Storbritannia forbyr skifergassboring på grunn av jordskjelvrisiko

 3. Betalt innhold

  Dette bør du vite om fracking

 4. - Tyskland kan snu om skifergass

 5. Betalt innhold

  Alt du bør vite om fracking