- Produksjonsstart i 2018 blir nok for tidlig

Statoil avviser kontant at Johan Castberg står på en «kanskje»-liste.

TOPP PRIORITET: Statoils sjef for utvikling og produksjon i Norge, Arne Sigve Nylund, er klar på at utsettelsen av konseptvalget for Johan Castberg ikke innebærer at prosjektet har fått noen lavere prioritet.
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

I henhold til den opprinnelige kjøreplanen skulle det gjøres et konseptvalg for utbygging av Johan Castberg allerede i 2013, med planlagt produksjonsstart i 2018.

Etter at Statoil i dag besluttet å utsette konseptvalget i ett år, har trolig 2018-toget gått.

- Vi greier nok ikke 2018, innrømmer Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, overfor E24.

- Vi vil jakte på en optimal prosjektgjennomføring som er så rask som mulig, og som er forsvarlig, i samarbeid med våre partnere og myndigheter.

Nylund vil ikke gå konkret inn på hvilket år man nå eventuelt ser for seg en produksjonstart på feltet, som estimeres å inneholde 400-600 millioner fat olje.

Ikke på noen kanskje-liste

Samtidig er Nylund krystallklar på at utsettelsen ikke innebærer at man nå nedprioriterer Johan Castberg til fordel for andre utbygginger - som antydet av analytiker Jan G. Norstrøm i Rystad Energy i et intervju med E24 tidligere i dag.

- Det Rystad sier får stå for deres regning. Jeg vil understreke at Johan Castberg er særdeles viktig for Statoil. Det er et av de store og viktige prosjektene for oss fremover - sammen med Johan Sverdrup,

- Jeg kan på det tydeligste avkrefte av Johan Castberg står på en «kanskje»-liste, lover han.

- Rent verdimessig bør det ikke være noen tvil. Grunnen til av vi nå velger å bruke noe mer tid, er at vi ønsker å sikre oss at det blir et så robust prosjekt som mulig, sier Nylund videre.

Vil sette inn alt på 2015

Partnerskapet på Johan Castberg består av Statoil som er operatør med 50 prosents eierandel, italienske Eni med 30 prosent, og statlige Petoro med 20 prosent.

- Vi har som et samlet partnerskap kommet frem til at det var best å utsette konseptvalget, og vi vil sette alt inn på levere et konseptvalg til sommeren 2015, sier Nylund.

Statoils utfordring er at man ikke lyktes i tilstrekkelig grad med å øke ressursene gjennom boring av fem letebrønner rundt kjernefunnene i Johan Castberg; Skrugard og Havis. Resultatet fra de fem brønnene ble karakterisert som «noe skuffende».

- Johan Castberg konkurrerer selvfølgelig som alle andre prosjekter i Statoil om å være mest mulig konkurransedyktig.

Mindre funn

Statoil har funnet olje på to av de fem leteprospektene rundt Johan Castberg - Skavl og Drivis.

Drivis var den femte letebrønnen og ble annonsert i mai i år.

Her ble det funnet mellom 44 og 63 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, hvorav 42-54 millioner fat beregnes til å være olje.

Det forrige prospektet som ble boret, var Kramsnø som ble annonsert i slutten av februar.

Der fant man skuffende lite olje. Før oljefunnet på Drivis, er det bare på Skavl-prospektet at Statoil har klart å avdekke et nevneverdig funn av olje. Dette funnet ble annonsert i desember i fjor.

– Vi er selvfølgelig glad for å ha gjort et oljefunn i Drivis, men leteprogrammet som helhet har ikke levert på volumforventningene, sa Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel, med henvisning til Drivis og Skavl.

- Av de fem brønnene som er boret, er det bare to som har ført til oljefunn.

Les også:

Ordfører mener Statoil må innfri: - De kom med privatfly og champagneFrykter enda en utsettelse på Johan CastbergOljenæringen spår investeringer under 200 milliarder neste årStatoil vil ha to nye Barents-brønner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Fant mer olje på siste leteforsøk

 2. Statoil: Ikke nok olje til rør fra Castberg-feltet

 3. Betalt innhold

  Ikke nok olje til rør fra Castberg-feltet

 4. Betalt innhold

  Johan Castberg blir utsatt

 5. - Statoil vil utsette Johan Castberg enda en gang