Spår «fantastisk» oljepris også i fremtiden

Norge trenger ikke bekymre seg for skiferoljeboomen i USA, mener ekspert.

UBEKYMRET: Dersom råvareredaktør Javier Blas i Financial Times var nordmann, ville han uroet seg mer for boligmarkedet enn oljeprisen. Blas besøkte Norge onsdag.
Publisert:

- Det er vanskelig å se for seg at oljeprisen skal under 80 dollar, og det er uansett en fantastisk pris, sier råvareredaktør Javier Blas i Financial Times til E24.

Han har i en årrekke fulgt oljemarkedet, og besøker onsdag Norge for å snakke om den såkalte skiferoljerevolusjonen på Skagen Fondenes nyttårskonferanse.

Flere analytikere mener økt energiproduksjon fra skifer i USA vil legge press på oljeprisen. Blas tror imidlertid ikke at oljerike Norge har noe å frykte.

Han mener at skiferoljen har hatt betydning for industrien, men ikke så mye som mange har ventet. Og ifølge Blas er selv 80 dollar per fat et «worst-case scenario».

- Det er mye som skal gå riktig vei, og mye som skal gå galt, for at dette skal materialisere seg.

- Vant til høye priser

Blas tror det er sannsynlig at skiferoljeindustrien kan levere nok en millionøkning. Men for at prisene skal falle betydelig, mener han også at all nedstengt produksjon må komme tilbake i Nigeria, Libya, Iran og Sør-Sudan.

Les også: Energibyrå advarer: - Vi sender feil signaler til Midtøsten

I tillegg må været være gunstig overalt og den globale økonomien må igjen svekkes.

- Vi ser vekst i den globale økonomien. Etterspørselen etter olje vokser i USA, og også litt i Europa. Kina vokser saktere, men det er ikke snakk om noen krasjlanding. Jeg vil egentlig ikke si at de har landet i det hele tatt - de flyr bare lavere.

Dersom Blas hadde vært norsk finansminister for ti år siden, hadde han umiddelbart slått til på en avtale om en oljepris på 80 dollar. Han hadde til og med slått til på 50 dollar.

- De siste seks til syv årene har vi blitt vant til høye priser, men første gang vi så 80 dollar er bare seks år siden, minner han om.

Spår mer jubel for Røkke-selskaper

Det er imidlertid dem som nyter godt av økt energiproduksjon i USA, blant annet aktørene i det såkalte Jones Act-markedet. Dette inkluderer de Oslo-noterte selskapene American Shipping Company og Aker Philadelphia Shipyard.

De to Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapene steg henholdsvis 1.950 og 903 prosent på Oslo Børs i 2013.

Les også: Røkke jr. lover utbyttefest

Dersom man skal transportere olje mellom to amerikanske havner, må man skip, eierskap og besetning være fra USA.

- Det er ikke så mange slike, så prisen for å transportere olje fra Mexicogulfen til New York er nesten dobbelt så høy som til Canada - som er dobbelt så langt, sier Blas.

Les også: Røkke-rederi hentet 735 millioner kroner

Han spår at dette markedet vil være sterkt helt til reguleringen avskaffes av politikerne i Washington. Og han tror ikke det vil skje med det første.

- Det er ikke appetitt i Kongressen for å kansellere Jones Act i nær fremtid. Industrien tjener på den, og de er mektige og har innflytelse i Kongressen. I tillegg har den støtte fra fagforeningene. Denne kombinasjonen gjør at ingen legger press på president Barack Obama, sier han.

Blas kjenner godt til både Aker Philadelphia Shipyard og American Shipping Company, og tror begge selskapene vil oppleve at de gode tidene fortsetter.

- Det har vært et rally, og det er ikke nødvendigvis så gunstig å kjøpe når ting har steget. Men jeg tror ikke at Jones Act kanselleres, sier han.

Les også:

Rundt 40 arrestert etter protestaksjon i Canada15 millioner amerikanere har oljebrønner i nabolagetFracking forbudt i Frankrike, omfavnet i StorbritanniaIEA-analyse om OPECs reservekapasitet: Tilbake til 90-talletFolketrygdfondet ber Statoil svare om skifergass

Publisert:
Gå til e24.no