Equinor inngår strategisk offshoresamarbeid i Kina med statseide Cnooc

Equinor får nå tilgang til seismikkdata fra to områder i Sør-Kinahavet for å kunne vurdere en mulig satsing.

Arkivbilde av China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) sitt oljeraffineri i Huizhou i den sørlige kinesiske provinsen Guangdong.

Foto: Tyrone Siu Reuters
Publisert:

Det statseide kinesiske oljeselskapet China National Offshore Oil Corporation, Cnooc, har nå signert strategiske samarbeidsavtaler med Equinor, Chevron, ConocoPhillips, Husky, Kufpec, Roc Oil, Shell, SK Innovation og Total.

Ifølge Cnooc betyr avtalene at man etablerer et langsiktig samarbeid for å utvikle strategiske områder i Pearl River Mouth-bassenget, i den nordlige delen av Sør-Kinahavet.

Det er snakk om det kineserne referer til område A, som strekker seg over 15.300 kvadratkilometer med et havdyp på 80 til 120 meter, og område B, som strekker seg over 48.700 kvadratkilometer med et havdyp på 500 til 3.000 meter.

Målet med samarbeidsavtalene er å jobbe frem mot endelige kontraktssigneringer mellom selskapene, skriver Cnooc.

Informasjonssjef for Equinors utenlandsvirksomhet, Erik Haaland, bekrefter at partene har inngått en uforpliktende samarbeidsavtale.

– Vi får tilgang på seismikk og annen data, og skal evaluere mulighetene i de aktuelle områdene utenfor kysten av Kina, sier Haaland til E24.

I oktober inngikk Equinor for øvrig også avtale med kinesiske CNPC for å undersøke muligheter innenfor olje, gass og fornybar energi sammen.

Les også

Nå produserer Aasta Hansteen: En ny gassregion er åpnet på norsk sokkel

I Kina siden 80-tallet

Equinor (da Statoil) etablerte seg i Kina helt tilbake i 1982, i det som var selskapets første utenlandsoperasjon.

Det norske selskapet samarbeider med Cnooc på flere felt rundt i verden, og selger også flytende naturgass (LNG) til landet. I 2010 inngikk Equinor en avtale med Sinpoec om utviklingen av dypvannsfeltet QiongDongNan i Sør-Kinahavet.

I 2011 etablerte Equinor et forsknings- og utviklingssenter i Beijing, som blant annet jobber med utvikling av seismikkteknologi og metoder for økt utvinning (IOR).

Les også

– En gledens dag

Les også

Globalt gründerrush inntok Equinors kontorer

Les også

Nå er byggingen av det neste store norske oljefeltet i gang

Her kan du lese mer om