Aker BP overtar Equinors andel i gassfunn: Kjøper for to milliarder

Aker BP gjør et nytt storkjøp, og overtar Equinors eierandel på 77,8 prosent i gassfunnet King Lear i Nordsjøen for drøye to milliarder kroner.

GJØR STORKJØP: Aker BP og konsernsjef Karl Johnny Hersvik kjøper Equinors andel på 77,8 prosent i gassfunnet King Lear i Nordsjøen for 250 millioner dollar (2,04 milliarder kroner).

Foto: Brian Cliff Olguin
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Aker BP kjøper Equinors andel på 77,8 prosent i gassfunnet King Lear i Nordsjøen for 250 millioner dollar (2,04 milliarder kroner).

Det skjer etter at selskapet i fjor slukte selskapet Hess Norge for 16 milliarder kroner, og i år kjøpte Totals interesser i en rekke felt på norsk sokkel for 1,67 milliarder kroner.

– King Lear-funnet er ett av de største uutviklede funnene på norsk sokkel, og er en utmerket mulighet for Aker BP, sier selskapets konsernsjef Karl Johnny Hersvik i en melding.

– Vårt mål er å bygge ut King Lear som en satelitt til Ula-feltet, sier han.

Les mer: Aker BP har kjøpt og kjøpt, men nå må de faktisk selge

Kan øke Ula-produksjonen

King Lear-funnet skal inneholde 77 millioner fat oljeekvivalenter, i form av gass og kondensater.

Noe av gassen fra King Lear vil kunne bli injisert i Ula-feltet og bidra til høyere oljeproduksjon der, ifølge selskapet. Det vil gjøre at selskapet totalt kan få ut 100 millioner fat oljeekvivalenter fra Ula og King Lear til sammen, tror Aker BP.

Det er Total som eier resten av King Lear-funnet.

Les mer: Aker BP forsvarer høy pengebruk: – Dette er utrolig god bruk av kapital

Les også

Aker BP gjør milliardkjøp fra Total

Equinor: – Lavt prioritert

Equinor sier at King Lear-funnet ligger utenfor selskapets kjerneområder, og derfor er lavt prioritert av selskapet. Funnet ble gjort i 1989 og ligger i Ekofiskområdet i Nordsjøen.

– Transaksjonen er ytterligere et eksempel på vår strategi for å skape verdier ved aktiv porteføljeforvaltning gjennom oljeprissvingninger, sier Jez Averty, Equinors områdedirektør for Drift Sør i Nordsjøen, i en melding.

– Vi selger en eiendel som er lavt prioritert i vår portefølje på norsk sokkel til en kjøper som ser høyere verdi. Dermed frigjør vi kapital til investering i prosjekter som gir høyere avkastning for Equinor, sier Averty.

Les mer: Aker BP kjøper Hess Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Det norske oljeselskap
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Upstream: Aker BP vurderer salg i King Lear-funn

 2. Betalt innhold

  Aker BP kjøper gassfunn for to milliarder kroner

 3. – Vi ser potensialet til å mer enn doble reservene

 4. Betalt innhold

  Børsprofil: Aker BPs suksess på norsk sokkel har sine begrensninger

 5. Mener omdiskutert utbygging vil koste rundt 45 mrd.