Her har norske Nel levert utstyr: Hydrogenskipet seiler verden rundt

Hydrogenskipet «Energy Observer» skal seile verden rundt i seks år for å vise mulighetene innen ren energi. Norske Nel har levert mye av utstyret.

SELVFORSYNT SKIP: Katamaranen «Energy Observer» har 130 kvadratmeter med solceller og to vindturbiner, og skal forsyne seg selv med energi til fremdriften på sin tur jorden rundt. Norske Nel har levert utstyr til prosjektet som kan splitte hydrogen fra renset sjøvann ved hjelp av strøm – en såkalt elektrolysør.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter to år på et verft for ombygging dro «Energy Observer» i juni 2017 fra havn i Saint Malo og opp elven Seine til Paris.

Derfra la den ut på en seks år lang reise med 101 stopp i 50 land.

Dette er det første hydrogenfartøyet som skal seile verden rundt, og målet er ifølge prosjektet å «teste morgendagens muligheter» innen fornybar energi og utslippsfri fremdrift.

– Det er et veldig interessant prosjekt, sa konsernsjef Jon André Løkke i Nel ASA på selskapets kvartalspresentasjon i Oslo torsdag.

– Det vil reise verden rundt de neste seks årene, sier han.

Han viste frem et bilde av katamaranen, hvor Nels amerikanske enhet Proton har levert en Proton Exchange Membrane-elektrolysør.

Den brukes til å splitte ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm, etter en prosess hvor saltet er fjernet fra sjøvannet.

Ifølge Nel-selskapet Protons nettsider kan elektrolysøren produsere opptil 71,7 liter hydrogen i minuttet. Hydrogenet komprimeres i høytrykkstanker, og kan deretter brukes i brenselcellene på 22 kilowatt som driver skipets elmotorer.

Les mer: Nel satser stort på økt kapasitet: Nå ser han mot Kina

Les også: Nel satser stort på økt kapasitet: Nå ser han mot Kina

Solceller og vindturbiner

Katamaranen Energy Observer er en tidligere racerbåt, bygget i Canada i 1983 av skipsdesigneren Nigel Irens, og er 30,5 meter lang og 12,8 meter bred.

To vindturbiner og 130 kvadratmeter med solceller på katamaranens tak skal levere strøm som lagres i form av hydrogen. Målet er blant annet å kaste lys over at produksjon av hydrogen hører hjemme i et energisystem med mye vind- og solkraft som i perioder kan levere overskudd på energi.

– Når vi har mye vind og sol er ideen å ikke la denne energien gå til spille, men beholde den om bord, sa skipets ekspedisjonsleder Jérôme Delafosse til Wired i en artikkel i fjor.

– Hydrogen er den beste måten å gjøre dette på, fordi den er veldig lett, og hydrogen er tre ganger så effektivt som vanlig drivstoff, sa han.

Farten på «Energy Observer» er noe lavere enn den var i fartøyets glansdager som racerbåt, da den ikke går noe særlig fortere enn 13 knop, eller 24 kilometer i timen.

Les også: Nel vil bruke 150 millioner på Notodden: Mangedobler produksjonen etter milliardkontrakt

Kommer til Norge

Så langt har skipet kommet til 14 land og 28 stopp, og har reist 8.991 nautiske mil, etter å ha vært innom blant annet Marseille, Monaco, Korsika, Tunisia, Malta og Israel.

Nå ligger det i nærheten av Mallorca, ifølge kartet der du kan følge skipet i realtid.

Planen er å seile rundt i Middelhavet i år, Nord-Europa neste år, Nord- og Sør-Amerika i 2020, Oceania og Asia i 2021 og Afrika i 2022.

– Fartøyet vil også komme til Norge, vi vil si fra når det skjer, sier Løkke.

Prosjektet har blant annet støtte fra bilprodusenten Toyota, kraftprodusenten Engie, Det internasjonale byrået for fornybar energi (Irena), EU-kommisjonen og FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Fornybar energi
  2. Shipping

Flere artikler

  1. Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre

  2. Nel og Kværners «standardpakke» kan kutte kostnader: – Noen må løpe først

  3. Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

  4. Nel og Statkraft jakter EU-finansiering til hydrogenprosjekt

  5. Nytt mål for Nel: Skal gjøre grønt hydrogen mye billigere