Rystad Energy etter nye Johan Sverdrup-anslag: –Kommer til å bli tidenes prosjekt

Ferske Johan Sverdrup-anslag viser at kostnadsnivået på norsk sokkel er på vei ned. Nå kutter Rystad Energy sitt oljeprisestimat – og mener det kan være godt nytt for sektoren.

ATTRAKTIVT: Gigantfeltet Johan Sverdrup skal stå for 25 prosent av all norsk oljeproduksjon når det er på høyden. Mandag justerte Statoil opp sine anslag for feltet. Rystad Energy, her ved Tim Bjerkelund og Lars Eirik Nicolaisen (innfelt), er optimistiske.

Foto: Statoil/Anders Park Framstad
Publisert:,

STAVANGER (E24) – Det her er positivt, veldig positivt, sier partner Lars Eirik Nicolaisen i Rystad Energy til E24.

Mandag morgen ble det kjent at Statoil øker sitt anslag for verdien på kjempefeltet Johan Sverdrup, der den såkalte balanseprisen nå er presset under 25 dollar for den første fasen i utbyggingen.

Dette skyldes ikke minst at investeringskostnadene har kommet ned betraktelig, som et resultat av omtrent to år med kostnadsfokus i bransjen.

Nicolaisen i Rystad Energy understreker at nyheten som sådan ikke kommer brått på, og at investeringsbehovet også har blitt justert ned én gang tidligere, men han mener likevel det er oppløftende.

– Nå kommer det oppdaterte estimater, hvilket ikke er veldig overraskende – men veldig positivt. Når man legger dette på toppen av reduksjonen i forrige omgang, begynner vi å nærme oss en veldig bra nedgang i kostnader, sier han.

Kutter oljeprisestimatene

Nyheten om de ferske Sverdrup-anslagene ble sluppet i forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger.

Messen finner sted på et interessant tidspunkt, da man begynner å se bunnen i oljemarkedet etter to års såkalt «oljebrems».

Det samme kan sies om tidspunktet for Johan Sverdrup-utbyggingen.

– Dette kommer til å bli tidenes prosjekt, fordi de kommer til å treffe syklusen så utrolig bra. De setter ut alle kontraktene i det miljøet vi er i nå, ref. dagens nyheter, og så trapper de opp produksjonen i det vi tror blir en fase med økende oljepris. Så timingen her er helt perfekt, sier Nicolaisen.

OPTIMISTISKE: Rystad Energy, her ved Tim Bjerkelund og Lars Eirik Nicolaisen, tror timingen på Johan Sverdrup-utbyggingen er nær perfekt, og ser omtrent en dobling i oljeprisen frem til 2020.

Foto: Anders Park Framstad

Når det kommer til oljepris, har Rystad Energy nylig justert ned sine estimater for perioden frem til 2020 med fem til syv dollar.

Ifølge Nicolaisen er ikke dette noe faresignal, fordi dette er relatert til at kostnadene har kommet ned på en strukturell måte – som illustrert ved Johan Sverdrup.

Han påpeker at de fortsatt har blant de høyeste estimatene i bransjen, og at deres estimat på rundt 95 til 97 dollar ligger betydelig høyere enn dagens oljeprisnivå.

Les også

Oljebransjen møtes etter to år med sparefokus: – Bransjen er veldig klar over at oljeprisen ikke vil redde oss denne gangen

– Sett med leverandør-øyne er ikke oljeprisen i seg selv så viktig. Det er forholdet mellom oljepris og kostnader som har noe å si, fordi det er aktivitetsnivået de lever av. Når grunnen til at vi tar ned oljeprisen er at vi strukturelt har fått ned kostnadene er det ikke negativt. Tvert imot er det positivt, det gjør at olje som sådan blir mer konkurransedyktig mot andre energiformer.

Massiv dugnad

Statoils konserndirektør Margareth Øvrum påpekte mandag morgen at selskapet tror det er mer å hente.

FORNØYD: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil presenterte mandag nye anslag for utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet.

Foto: Marius Lorentzen

– Vi ser ytterligere rom for forbedring. Det er ingen tid til å slappe av, sier hun.

Dette er Nicolaisen i Rystad Energy enig i.

– Det som skjer nå er egentlig en massiv dugnad for å ta ned kostnadene, ikke bare på Johan Sverdrup, men i alle prosjekter. Vi tror at offshore har ganske stort potensial for å kutte kostnader. Vi har hatt lav oljepris lenge – i forhold til tidligere sykluser har nedturen vart lenge allerede, og den skal sikkert vare en stund til – og da får man nok tid til å tenke nytt i forhold til en del av måtene man gjør ting på, sier han.

Som eksempel trekker han frem forbedringer innen alt fra logistikk – eksempelvis ved mer effektiv helikopterbruk – til boring og øvrige investeringskostnader

Les også

Regjeringen starter opp 24. konsesjonsrunde

– Hvor mye man klarer å hente, avhenger av hvor lenge oljeprisen forblir lav. Man blir litt sløv når oljeprisen er høy, da fokuserer man ikke så mye på å tenke nytt i måten man gjør ting på. Det gjør man nå. Det er det som er dugnaden, og den tror jeg foregår litt «behind the scenes»: Jeg tror at vi kommer til å se flere prosjekter som kommer inn i markedet mot slutten av 2016 og inn i 2017, der vi blir positivt overrasket over kostnadsstrukturen offshore.

Ser innovasjonskraft

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil opplyser også at han ser tegn til strukturelle endringer i bransjen.

– Vi ser en innovasjonskraft og en evne til å jobbe med prosesser og forenklinger, i tillegg at vi jobber mer effektivt sammen. Den virkelige testen blir om vi klarer å holde tak i dette når markedet styrker seg igjen, som vi forventer. Det har vi har opplevd før er at det er vanskelig å holde på dette når man begynner å løpe fort igjen, sier Sætre til E24.

De ferske Johan Sverdrup-anslagene er naturlig nok gledelig nytt for hele partnerskapet i storfeltet, som foruten Statoil består av Det norske oljeselskap, Maersk Oil, svenske Lundin Petroleum og statseide Petoro.

– Vi ser svært positivt på at partnerskapet har klart å øke verdien på Johan Sverdrup-feltet. Dette viser at det fortsatt er store muligheter for omstilling og forbedringer, og at norsk sokkel fortsatt er konkurransedyktig, sier kommunikasjonssjef Christian Buch Hansen på Petoros stand i messelokalet.

POSITIV: Kommunikasjonssjef Christian Buch Hansen i Petoro.

Foto: Anders Park Framstad
Les også

– En gledens dag

Les også

– Lyset er ikke slått av

Les også

Øker verdien av Johan Sverdrup-feltet

Her kan du lese mer om