Equinor-sjef Eldar Sætre advarer mot ny oljebonanza

Mandag startet den store oljemessen ONS i Stavanger. I et intervju advarer Equinor-sjef Eldar Sætre mot en ny kostnadsøkende bonanza i oljebransjen.

KLAR FOR OLJEMESSE: Equinor-sjef Eldar Sætre var på kontoret søndag kveld og forberedte ONS-konferansen, den store oljemessen i Stavanger.
  • Bjørn Haugan
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

VG HADDE MED FOTOGRAF - SJEKK OM KOMMET INN, ELLER BE VG OM HJELP!!!

Billedtekst:

ONS, STAVANGER/OSLO (VG/E24): Det er oljeoptimisme igjen i Stavanger. Krisestemningen har blåst bort, boligprisene stiger og ledighetsspøkelset har reist – ja, i dag er situasjonen at det trengs 2000 flere i oljebransjen.

Med det bakteppe og samme dag som den store oljemessen ONS åpner i Stavanger, går Equinor-sjefen ut og advarer:

– Det er nå vi får den virkelige testen på om vi har lært noe fra tidligere sykluser. Jeg vil advare så sterkt jeg kan mot å sette i gang en ny kostnadsspiral i industrien, sier han til VG/E24.

Da oljeprisen ramlet og krisen satte inn for fire år siden, mistet tusenvis jobben i oljebransjen som også traff leverandørindustrien med en smell. Kostnadene hadde skutt i været i de gode tidene.

Det var tid for kutt. Kraftige kutt.

– Industrien har sammen oppnådd fantastiske resultater under nedturen, men det har også vært krevende for mange. Equinor drives nå årlig over 35 milliarder kroner mer effektivt enn for fem år siden, sier Sætre og fortsetter:

– Den gang trengte vi en oljepris på over 70 dollar for at prosjektene vi jobbet med skulle bli lønnsomme. Nå er de lønnsomme på oljepriser rundt 20 dollar.

Slike forbedringer får reelle konsekvenser på bakken. I et intervju med VG/E24 forteller prosjektdirektør Torger Rød i Equinor at prosjektene som har blitt vedtatt siden 2016 og frem til i dag i snitt har fått kuttet prislappen med 48 prosent.

Uten de kostnadskuttene hadde aktivitetsnivået vært noe helt annet:

– I 2016 var det lav oljepris og et krevende bilde fordi flere av prosjektene ikke var gode nok med daværende oljepris (...) Mange av prosjektene hadde ikke blitt noe av med de kostnadene som var, sier prosjektdirektøren.

Les også

Optimisme før oljemessen ONS i Stavanger: Så høyt kan oljeprisen gå

– Et press på noen områder

Samtidig som Equinor-toppene sier de knapt har hatt en så solid prosjektportefølje som nå, så sier Equinor-sjefen at de ser faresignaler:

– Vi ser at det på noen områder nå er et press. Mange vil ha mer kapasitet samtidig, og da stiger prisene. Vi har et ansvar for å holde igjen, fase aktivitet jevnt og unngå uforsvarlige overbud mot hverandre.

– Når det går bedre og det blir etterspørsel etter arbeidskraft, så vil lønninger og kostnader automatisk blir presset opp?

– Ja, det er vanskelig å ta ned kostnadene, og det har vært tøffe tider for mange. Men det er utrolig mye lettere å øke kostnadene. Vi må ikke nå skusle bort de gevinstene som vi har jobbet så hardt for.

– Hva vil dere gjøre for å holde kostnadene nede?

– For oss handler dette om to ting. For det første at vi, også når oljeprisene nå er høyere, må fortsette ufortrødent jobben med å hele tiden finne bedre og smartere løsninger. For det andre må vi ikke sette i gang for mye aktivitet samtidig, slik at kapasiteten blir sprengt og kostnadene går i taket.

Eldar Sætre sier teknologiutvikling er viktig og at det er mulig å presse kostnadene ytterligere.

– De virkelig store resultatene vi har oppnådd har vi oppnådd gjennom å finne bedre løsninger. Og det er ingen grunn til å tro at det ikke er mer å hente. Vi har sett både kraften, kompetansen og kreativiteten i denne industrien når vi måtte. Nå må vi legge presset på oss selv. Det er fortsatt mye å hente. Digitalisering, mer effektiv bruk av data, enklere og smartere utbygginger, robotisering og fjernstyring, mer effektive samarbeidsmodeller. På alle disse områdene er det enormt å hente, sier han.

Les også

E24-podden besøker gigantfeltet Johan Sverdrup: – Dette er Europas største industriprosjekt

– Vi skal fortsatt lete mer

– Hva tenker du om mulighetene fremover: Dere har ikke gjort noen store funn i Barentshavet, som dere er avhengige av?

– På norsk sokkel er det fortsatt store ressurser, og leting blir fortsatt viktig. Vi skal fortsatt lete mer i Barentshavet. Men fremtiden på norsk sokkel vil bli annerledes. Det vil være mange små prosjekter i stedet for noen store. Skal vi skape verdier fra dette så må vi fortsette å tenke nytt, og kostnadene må ytterligere ned. Dette klarer vi ikke om kostnadene løper andre veien.

– Hva sier du i dag, vedrørende det politiske presset det er på varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja?

– Vi har stor respekt for at dette er sensitive områder, og at oljevirksomhet bare kan tillates dersom hensynet til fiskeri, turisme og naturmiljø kan ivaretas. Slik vi har klart på norsk sokkel i nesten 50 år. Vårt ansvar er å peke på at vi er avhengige av å gjøre nye funn for å opprettholde aktivitet etter 2022. En kunnskapsbasert tilnærming og en helhetlig konsekvensutredning vil gi informasjon om hvordan de ulike hensyn kan ivaretas og er det beste grunnlaget for politiske beslutninger, sier han og legger til:
– Jeg tror vi har lært, og at vi vil klare dette. Men det krever klokskap, og det krever samarbeid. Og det krever at vi ikke glemmer hvor tøff nedturen har vært.

Les også

Torger Rød styrer utbygginger for 370 milliarder: – Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

Skjønner at Sætre advarer

Da Equinor la frem resultatene for andre kvartal i juli leverte selskapet et resultat som var lavere enn analytikerne hadde ventet. Det kom både av at selskapet produserte mindre og fikk lavere priser enn analytikerne hadde regnet med.

Samtidig hadde kostnadene økt, men selskapets finansdirektør avviste overfor VG/E24 at de kostnadene representerte et nytt og økt kostnadsnivå i selskapet.

– I enkelte markeder vil aktiviteten kunne gi høyere priser i enkelte segmenter, men vi ser ikke dette reflektert i våre tall i særlig grad nå, sa Hans Jakob Hegge da.

Partner og advokat Christian Hals i advokatfirmaet Thommessen jobber tett opp mot oljenæringen. Han sier han skjønner hvorfor Sætre advarer:

– Det er liten tvil om at ting har snudd og at oljeselskapene nå som det går bedre og det er etterspørsel etter arbeidskraft, må ha full fokus på kostnadssiden. Det er faktisk slik at olje og gass fortsatt kommer til å være en viktig del av norsk økonomi i flere tiår til og da må de være konkurransedyktige.

Les også

Norsk selskap kom gjennom nåløyet i Equinors gründerjakt

Les også

Bay du Nord-funnet et stort skritt nærmere en utbygging

Les også

– En situasjon vi følger nøye med på

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. ONS
  2. Equinor

Flere artikler

  1. Tror Sætre må betale mer til leverandørene

  2. Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

  3. – Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

  4. Disse feltene skal levere Equinors vekst

  5. – Det er urovekkende