Pareto sier 2018 kan bli oljeservice-bunn: – Har midlene, motivene og muligheten

Meglerhuset Pareto skriver i en fersk rapport at 2018 kan bli en bunn for oljeservicebransjen.

NÅR BUNNEN: Pareto Securities tror globale oljeinvesteringer kan ha lagt bunnen bak seg i 2018, og sier at bransjen har gode muligheter for investeringsvekst i 2019. Her taler Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge på fjorårets Paretokonferanse.

Foto: Brian Cliff Olguin
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det er en kraftig slanket oljebransje som samles på årets utgave av Paretokonferansen på Holmenkollen Park Hotel denne uken, to uker etter ONS-messen i Stavanger.

Les mer: Optimisme før oljemessen i Stavanger: Så høyt kan oljeprisen gå

Pareto Securities tror oljeservicebransjen kan ha nådd bunnen i år, og at pengene vil sitte noe løsere hos oljeselskapene neste år, etter at oljeprisen har steget fra 27 dollar fatet i starten av 2016 til godt over 70 dollar fatet i høst.

– Vi mener oljeselskapene nå har midlene, motivet og muligheten til å øke investeringene offshore og etterlate 2018 som bunnen for den bredere oljeserviceindustrien, skriver Pareto Securities i en rapport.

Det sier meglerhuset etter å ha gjennomført en spørreundersøkelse blant 40 selskaper innen oljeleting og utvikling med samlet markedsverdi på 1.600 milliarder dollar. Blant disse er Equinor, Total, ExxonMobil, DNO, Genel, AkerBP, Petrobras og Pemex.

Lønnsomt etter kostnadskutt

Hvis meglerhusets antagelser stemmer, er det gode nyheter for en oljeservicebransje som har opplevd kraftig motbør de siste årene, med en rekke restruktureringer og nedbemanninger på rundt 50.000 personer i oljeindustrien i Norge.

Pareto mener det er grunn til å vente økte investeringer offshore og økende aktivitet i årene som kommer.

– Større pengebruk enn ventet er allerede observert i seismikksektoren, og vi venter at den gjenstående delen av verdikjeden vil dra nytte av at olje- og gasselskapene fortsetter å tilpasse seg til nye prisnivåer, skriver Pareto.

Pareto påpeker at kostnadskuttene de siste årene har hatt en kraftig effekt på lønnsomheten i prosjektene som venter på å få tommelen opp.

– Etter betydelige programmer for kostnadskutt vil 94 prosent av offshoreutbygginger være lønnsomme ved vår undersøkelses planleggingspris på 65 dollar fatet, skriver meglerhuset.

VENTER OPPGANG: Denne figuren viser investeringer i oljebransjen og oljepris. Pareto Securities venter at 2019 blir det tredje året på rad med økende investeringer, denne gangen på 10 prosent.

Foto: Pareto Securities

Legger høyere pris til grunn

Investeringene i oljebransjen hemmes fortsatt av at selskapene i fjor la til grunn 51 dollar fatet når de la planene for i år, og Pareto kaller derfor 2018 for et «limbo-år».

Men neste år vil de legge til grunn 65 dollar fatet, og da vil man kunne få økte investeringer, tror Pareto.

– Viljen til å bruke penger er likevel til stede – og nødvendig – ettersom flere år med få prosjektgodkjennelser har ført til at produksjonskapasiteten er ventet å bli overgått av naturlig fallende produksjon fra 2022, skriver Pareto.

Med andre ord, det vil bli mindre tilbud på markedet fra 2022 og fremover, fordi oljebransjen ikke bygger ut nok prosjekter.

Mange prosjekter i skuffen

Da blir det bruk for prosjektene til rundt 260 milliarder dollar som ligger klare til å bli realisert etter å ha blitt utsatt, ifølge Pareto. Meglerhuset mener at investeringene ikke er kuttet for godt, bare utsatt.

– Siden global oljeetterspørsel er ventet å nå toppen senere enn tidlig på 20-tallet, må det tas en rekke investeringsbeslutninger i 2019 for å møte fristen i 2022, skriver Pareto.

Investeringene i bransjen falt 50 prosent fra toppnivåene i 2014 til bunnivået i 2016. Pareto regner med at investeringene økte ni prosent i fjor og skal opp rundt tre prosent i år, siden årets budsjetter ble fastsatt da oljen lå noe over 50 dollar fatet.

– Med oljepriser som nå handler høyt oppe på 70-tallet venter vi at oljeselskapene går inn i 2019 med fornyet selvtillit, noe som støtter opp under en økning på 10 prosent i 2019 fra året før, skriver Pareto.

Nedtur i offshore-investeringer

Pareto venter oppgang på 15 prosent i investeringene på land i USA i år, etter en oppgang på 38 prosent i fjor.

For offshore-investeringer er det fortsatt ingen opptur å spore, meglerhuset venter nedgang på fem prosent i år, etter et fall på 22 prosent i 2015, 29 prosent i 2016 og ni prosent i 2017.

Noe av årsaken til fallet i år er at kostnadene har falt er lavere kostnader, som gjør at oljeselskaper kan få den samme aktiviteten til en brøkdel av tidligere kostnader.

BEDRE UTSIKTER: Dette er den prisen selskapene i Paretos undersøkelse i snitt legger til grunn for sine planer, sammenlignet med tidligere år.

Foto: Pareto Securities
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Pareto

Flere artikler

  1. – Markedet er krevende

  2. Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

  3. Norges Bank venter høyere oljeinvesteringer i 2019

  4. Tror ikke oljen ender som kull

  5. Riggtopper tror på bedre tider etter kriseårene