Aker BP har kjøpt og kjøpt, men nå må de faktisk selge

Med Kjell Inge Røkkes Aker i ryggen har ledelsen bygget opp Aker BP til å bli en storspiller på norsk sokkel gjennom utallige oppkjøp. Nå varsler selskapet at de satser mer på egen leting, og for en gangs skyld skal de faktisk selge noen eierandeler også.

EN HALV MILLIARD IGJEN: Valhall-feltet som Aker BP fikk tak i da BP Norge ble fusjonert inn i fjor er en av gigantene på norsk sokkel. Siden 1982 har det blitt utvunnet en milliard fat olje og gass, og fortsatt er det minst en halv milliard igjen, mener selskapet.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det har snart blitt mer enn rutine enn en overraskelse at oljeselskapet Aker BP (tidl. Det norske) har kjøpt noe på norsk sokkel.

Etter at oljeselskapet Det norske ble til i 2009, og Aker kom inn på banen, var det i 2014 det virkelig tok av med kjøpet av Marathon Oils norske virksomhet. Etter det har selskapet blant annet kjøpt de norske virksomhetene til Svenska og Premier og fusjonert med BP for å skape dagens Aker BP.

I forrige uke kom det nok et oppkjøp. Denne gang var det Hess' norske virksomhet som Aker BP hadde sikret seg for to milliarder dollar.

Da selskapet la frem resultatet for tredje kvartal fredag, ble selskapet igjen spurt om de også vurderer å satse utenfor norsk sokkel:

– Vi er et norsk selskap og vil ikke søke muligheter utenfor norsk sokkel. Vi ser mange muligheter i Norge fremover, men de mulighetene er kanskje ikke så synlige fra utsiden, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik.

Aker BP leverte et resultat omtrent på linje med analytikernes forventninger, med unntak av resultat etter skatt som var langt bedre enn ventet. Selskapet kan vise til en kraftig resultatvekst og en produksjon som har mer enn doblet seg på ett år.

Mandag steg aksjen 6,24 prosent på Oslo Børs.

Les også: E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

– Et veldig stort antall henvendelser

Gjennom oppkjøpet av Hess Norge sikrer Aker BP seg total kontroll på ett av deres største felt, Valhall. Hess' virksomhet i Norge består nemlig av eierskapet på 64,05 prosent av Valhall og 62,5 prosent av satellittfeltet Hod, som fjernstyres fra Valhall.

Aksjemarkedet jublet over nyheten og sendte aksjen opp 6,5 prosent dagen da nyheten kom.

Samtidig tvinger oppkjøpet til Aker BP også frem et nedsalg, fordi norske myndigheter ikke ønsker at ett selskap blir sittende alene som eier i enkeltlisenser.

– Vi forventer at departementet vil kreve et nedsalg, og vi er enten åpne for avtaler i kontanter eller et lisensbytte, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik fra podiet mandag og forklarte at de sikter mot en eierandel på rundt 67 prosent etter salget.

Overfor E24 forklarer han at de ønsker et jevnt eierskap på 67 prosent på tvers av de to feltene, og at dagens ujevne fordeling skyldes historiske forhold.

Aker BP er fra før operatør på Valhall og Hud, men eier «bare» 35,95 og 37,5 prosent henholdsvis. Dermed fester Aker BP uansett grepet markant i giganten.

– Dere har jo en åpenbar interesse i disse feltene som operatør, men hvordan er interessen for dem i markedet?

– Vi har hatt et veldig stort antall henvendelser inn til oss, sier Hersvik til E24.

– Hvis dere ikke gjør et rent salg for penger, men heller en byttehandel som du også åpner for, er det noen lisenser i et spesielt område på norsk sokkel dere er spesielt interessert i?

– Vi er åpne for forslag vi, og det er klart det er områder vi ser på uten at jeg vil gå nærmere inn på det nå, sier Hersvik.

Les også

Aker BP får analytikerskryt etter milliardhandel: – Et meget godt kjøp

Skuffet over årets leting, men satser videre

I tillegg til å snakke om de mange investeringsprosjektene og utbedringene som Aker BP gjør på feltene sine for å øke ressursgrunnlaget, få ned kostnader og øke utvinningen, ble årets leteprogram også et tema.

Selv om Aker BP har vært med på funn på Filicudi (gjort av Lundin Norway) i andre kvartal, har det vært mange skuffelser i årets leteprogram.

Av 64 millioner dollar i bokførte letekostnader (76 millioner i kontantkostnad) kom 21 millioner fra de to letebrønnene Hyrokkin ved Alvheim Nord og Nordfjellet ved Frigg Gamma Delta-feltet, som begge viste seg å være tørre. I andre kvartal boret Aker BP også tørt på Volund Vest.

Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Aker BP-avbildet under kvartalspresentasjonen fredag. I bakgrunnen skimtes finansdirektør Alexander Krane

I Barentshavet har det også vært skuffende resultater så langt, blant annet på Korpfjell-prospektet, som mange hadde håpet kunne bli et gigantfunn av olje.

– Selv om resultatene for letekampanjen i Barentshavet i 2017 kunne vært bedre, er vi fortsatt spente for 2018. I tredje kvartal har vi også økt kjøpene av seismikkdata og vi fortsetter å søke oppkjøpsmuligheter, sa Hersvik med referanse til det ferske oppkjøpet av Hess sin virksomhet og eierandeler.

– I 2018 planlegger vi å være med i seks til åtte letebrønner, inkludert på Loppahøyden og Fedinskyhøyden, fortsatte han.
Til sammenligning var Aker BP med på totalt ni brønner i år.

– Er dere skuffet over egen leting og ikke Barentshavet?

– Som en overskrift så kan man jo si at man er skuffet når man ikke leverer de resultatene man hadde håpet på. Samtidig så skal man være for forsiktig med å bli for skuffet, for leting går i bølgedaler og vi må få med oss 2018 før vi konkluderer på Barentshavet, sier Hersvik til E24.– Vi skal også fortsette å lete. Frem til nå har det vært billigere for oss å kjøpe reserver enn å lete, og da har vi gjort det, samtidig så har vi bygget kompetanse, kjøpt data og levert to store TFO-søknader de siste par årene og har vært aktive i lisensrundene. Dermed har vi bygget opp en kompetanse og et areal til porteføljen vår slik at vi nå er på et nivå hvor vi mener det er attraktivt å trappe opp leteaktiviteten.

– Kan man tolke uttalelsene deres om at dere har kjøpt mer seismikk i det siste som at dere vil lete mer i egen regi fremover?

– Ja, absolutt, avslutter Hersvik.

MYE TØRT SÅ LANGT: Aker BPs leteprogram i 2017 per 30. oktober viser noen treff, men også mange skuffende resultater. De siste letebrønnene som gjenstår er Hufsa og Hurri som Lundin Norway er operatør for. Resultatene derfra er ventet før nyttår.
Les også

Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

Les også

Nå starter Sverdrup fase to

Les også

Blir operatør for «Brasils Johan Sverdrup»: – Dette er stort

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap
  2. Nordsjøen

Flere artikler

  1. Selger ned seg på Valhall

  2. Aker BP kan doble produksjonen

  3. Betalt innhold

    Aker BP blir eneeier på Valhall-feltet

  4. Aker BP kjøper Hess Norge

  5. Mer enn doblet resultatet på ett år: Nå vil Aker BP bruke havvind i Nordsjøen