Nå valfarter oljefolk fra hele verden til Stavanger: Olje-Tord vil overtale oljetoppene til å satse mer i Norge

I nesten en hel uke pakkes Stavanger full av oljefolk fra hele verden. ONS-sjefen tror ikke han klarer å slå besøksrekorden fra den forrige oljekonferansen i 2014, og oljeministeren vil prøve å overtale oljetoppene til å satse mer på Norge.

PÅ REISEFOT: I april besøkte olje- og energiminister Tord Lien det nyåpnede Goliat-feltet i Barentshavet. Søndag setter han seg på flyet til Stavanger for å delta på oljemessen ONS.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Olje- og energiminister Tord Lien er blant de selvskrevne gjestene når den gigantiske oljemessen ONS (Offshore North Sea) starter i dag. Han stiller opp sammen med både statsminister, Kongehuset og en rekke norske næringslivsledere for å representere Norge.

ONS er på samme måte som OTC-messen i Houston én av de viktige treffstedene for oljenæringen.

Lien satte seg på flyet ned søndag, men må hjem allerede mandag kveld. Tirsdag starter nemlig regjeringen en budsjettkonferanse i forkant av høstens nye statsbudsjett. Det kan ikke oljeministeren går glipp av, selv om det er snakk om ONS-messen.

I tiden han har til rådighet har oljeministeren tenkt å overtale flere til å satse mer på Norge:

– Det er viktig for meg å kommunisere til lederne i næringen at norsk sokkel er et fornuftig sted å allokere både kapital og mennesker til, selv når industrien møter krevende tider som nå, sier Lien til E24.

Illustrasjonen viser Oljedirektoratets beregninger over hva som finnes av olje og gass i Norge. Siden starten på 70-tallet har oljenæringen utvunnet under halvparten av de 47,8 milliarder fat oljeekvivalenter med olje og gass tallknuserne i direktoratet mener finnes ute i havet. Av ressursene som ikke er oppdaget på norsk sokkel, antar man at halvparten finnes i Barentshavet, og den andre halvparten fordelt omtrent likt mellom Nordsjøen og Norskehavet.

Foto: Oljedirektoratet / OED

Han poengterer at det er derfor er så viktig at et stort flertall på Stortinget «står bak hovedlinjene» i den norske petroleumspolitikken med stabile rammevilkår over tid, som han beskriver det.

For å konkurrere om oljeselskapenes gunst i konkurransen mot andre land og regioner peker Lien på at det fortsatt er rikelig med olje og gass som kan utvinnes her i landet:

– Vi har produsert under halvparten av ressursene som finnes på norsk sokkel, og det er betydelige volumer igjen. I tillegg har vi jo høykompetente folk og bedrifter her i landet, sier Lien.

– Lyset er ikke slått av for å si det sånn

En del av bakteppet for årets ONS-konferanse er den ferske tellingen fra SSB som viser at oljeinvesteringene i Norge i 2017 ser ut til å falle ned til 150,5 milliarder, fra anslaget for i år som nå ligger på 163 milliarder.

Fagsjef for økonomi i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, Bjørn Harald Martinsen, er blant dem som mener oljeinvesteringene vil slutte å falle neste år, og at bunnen dermed kan bli nådd.

Tord Lien legger ikke skjul på at bransjen opplever tøffe tider, men han gleder seg samtidig over at det tross alt har kommet inn to ferske utbyggingssøknader hittil i år (Byrding- og Utgard-feltene til Statoil), og at det kommer minst én til. Som E24 meldte torsdag bekreftet Statoil at de vil sende inn søknaden for utbyggingen av Trestakk innen nyttår.

Overfor E24 peker Lien på at det er et priselement i investeringstallene til SSB, som innebærer at utbyggingsomfanget ikke faller like mye som milliardbeløpene fordi kostnadene i prosjektene reduseres betydelig.

– I søknadene jeg nå får inn trenger man en langt lavere oljepris for å oppnå lønnsomhet enn det som var tilfellet for få år siden, sier Lien, og fortsetter:

– Når jeg leser hva media skriver og enkelte politikere sier noen ganger, så høres det ut som om vi omtrent skal sette kroken på døren i løpet av denne stortingsperioden. Det er klart at rekordåret 2014 var veldig spesielt, men det ble tross alt investert 148 milliarder kroner i oljenæringen i 2015, og i første halvår i år har man investert rundt 80 milliarder. Så lyset er ikke slått av, for å si det sånn, sier Lien og fortsetter:

– Hvilke andre industrier er i nærheten av å investere så mye i Norge på et halvt år.

Oljedirektoratet og -departementet venter at fallet i investeringene på sokkelen vil flate ut i 2018. I 2015 var investeringene i felt, funn og rørledninger på sokkelen 148 milliarder, ifølge dem selv, 16 prosent lavere enn toppåret 2014. I 2016 venter de at disse investeringene vil falle til 133 milliarder kroner, noe som er omtrent på nivå med det vi så i 2011 og 2012. Denne illustrasjonen tar også med driftskostnadene på sokkelen.

Foto: Oljedirektoratet / OED
Les også

Svensk futurist: – Oljebransjen er på vei mot stupet

Med rettigheter kommer også plikter

Hovedbudskapet fra Lien og statsminister Erna Solberg blir først og fremst hvor viktig arbeidet med å få ned kostnadene og øke lønnsomheten er, inkludert for det norske samfunnet og industrien selv.

Mandag morgen kommer nok et bevis på hvordan oljebremsen har virket på næringen: Investeringskostnadene på gigantfeltet Johan Sverdrups første fase er nå beregnet til 99 milliarder kroner. Det er 24 milliarder kroner mindre enn partnerne ventet da de leverte plan for utbygging og drift.

– Det er gjort mye bra arbeid, men det må fortsatt jobbes målrettet med å styrke konkurransekraften til norsk sokkel, sier Lien.

Han peker på at mens regjeringen forventer at bransjen fortsetter å jobbe med sin egen effektivisering, kommer de den i møte med å dele ut nytt areal og holde rammevilkårene stabile.

– Vi har jo også styrket innsatsen for å utvikle ny teknologi og ta den i bruk, både for å få ned utslippene og styrke lønnsomheten i næringen, sier Lien.

– Hva slags forhåpninger har du for årets konferanse, det er jo mildt sagt en ganske annerledes situasjon enn under forrige konferanse i 2014?

– For to år siden så vi konturene av at det nærmet seg en krevende tid. Men jeg opplever at jobben næringen har gjort i hovedsak er god, selv om det fortsatt er mer som må gjøres, sier Lien, og legger til at han har klare forventninger om at selskapene fortsetter å satse på Norge:

– Det er både gode rettigheter, men også forpliktelser, knyttet til det å være på norsk sokkel.

Tord Lien skal ha en rekke møter med forskjellige aktører under oppholdet i Stavanger. Han ønsker ikke å uttalte om spesifikke aktører.

Representanter fra både Iran og Saudi Arabias oljeselskaper skal etter planen være til stede under ONS, men en kilde opplyser til E24 at det ikke er avtalt noen møter mellom disse og vår egen oljeminister under konferansen. Tord Lien har etter det E24 kjenner til vært i flere møter med høytstående representanter for Saudi Arabias oljeselskap og -ledelse tidligere.

DEN ØKONOMISKE KJEMPEN: Illustrasjonen viser hvor stor andel oljenæringen utgjør av norsk økonomi. Tallene inkluderer kun produksjon og salg av olje og gass, og ikke i leverandørindustrien på land. Fallet i oljeprisen har slått hardt inn i statens inntekter fra oljenæringen. Hvis man regner med skatter, avgifter, Statoil-utbyttene og inntektene fra statens egne andeler på sokkelen, kom det inn 218 milliarder i 2015. I år er det ventet å falle til 132 milliarder.

Foto: Data / Illustrasjon Oljedirektoratet, OED / E24

Venter flere utstillere men færre besøkende

Det er 42 år siden konferansen ble arrangert første gang. Årets tema er «Transition» (overgang, journ.anm.), et ord som treffer ganske godt med tanke på hva som har skjedd siden forrige gang ONS ble arrangert i 2014.

Den gang var oljeprisen fortsatt over 100 dollar fatet, selv om den hadde begynt å falle. Statoil og enkelte aktører hadde startet arbeidet med å få ned kostnadene sine, men få hadde sett for seg hvor tøft det skulle bli. I fjor var stemningen i næringen såpass laber at ONS Norway-messen ble avlyst. Humøret til «ONS-general» Leif Johan Sevland er det imidlertid lite å utsette på.

– Her går det bra. Jeg kom akkurat ut fra et planleggingsmøte vi har hatt på morgenen, sier Sevland på telefon med E24.

Sevland er administrerende direktør i ONS-organisasjonen, og etter månedsvis med intens jobbing ligger ting nå godt i rute, forklarer han.

Selv om oljenæringen fortsatt sliter i motbakke tyder både programmet og listen over foredragsholdere på at oljenæringen fortsatt valfarter til ONS som vanlig. Utstillingsområdet for selskapene utvidet med 3.000 kvadratmeter under årets konferanse til 27.000.

Om man klarer å nå besøksrekorden som ble satt under forrige konferanse i 2014 på 92.000 er Sevland mer tvilende til. Det nest høyeste nivået var i 2012 da 60.000 kom, forteller Sevland. ONS-organisasjonen offentliggjør som vanlig ikke besøkstall før konferansen nærmer seg slutten.

– Vi vet først det endelige tallet mot slutten av neste uke, men det blir ikke 92.000 som sist. Da traff vi midt på planken. Det viktigste for oss nå er at vi leverer et godt produkt som folk ønsker å reise til, sier Sevland.

Leif Johan Sevland var tidligere ordfører i Stavanger, og har i en årrekke vært direktør for ONS.

Foto: Marius Vervik VG

– Tror folk blir overrasket over nivået

Hele byen forvandles i august annethvert år, og hoteller, restauranter, Vågen og kontorbygg er smekkfulle av oljefolk som har tatt turen.

Ifølge Sevland er det like mange utstillere på årets konferanse, selv om mange bedrifter har nedjustert budsjettene:

– Man gjør mer for mindre. Utstillingen blir omtrent like stor som sist, men noen har gjort ting litt smartere eller enklere enn sist. Jeg tror folk vil bli overrasket over nivået på utstillingen i år, sier Sevland og fortsetter:

– Antall foredragsholdere har økt voldsomt i år og holder et veldig høyt nivå, så dette tror jeg blir en konferanse i verdenstoppen.

Sevland og resten av de ansatte i ONS-organisasjonen skal nå i gang med det han beskriver som «et maraton». Som hovedansvarlig for den enorme konferansen blir det et ekstremt tett program.

– Det jeg gleder meg mest til er å møte hele den herlige oljefamilien som kommer fra hele verden. Så blir det nok sånn at jeg må ta igjen alle foredragene som jeg ikke får sett denne uken på PC-en når de mørke kveldene kommer utover høsten. Det får bli min høstunderholdning, humrer han.

Les også

MDGs programforslag: Stanse Johan Sverdrup-utbyggingen

Les også

– En svært uvanlig nedgang

Les også

DNB Markets:  Å nå klimamålene er urealistisk

Her kan du lese mer om

  1. ONS
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Dette er et forsøk på å knuse oljenæringen

  2. – En gledens dag

  3. Satser 10 milliarder på sitt første utbyggingsprosjekt på norsk sokkel

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljedirektoratet anslår oljeinvesteringer på 120 mrd.

  6. Olje- og gassproduksjonen falt i fjor: Venter opptur på sokkelen